HouzHunter: HouzKey "Must-Knows" to Avoid Getting Rejected

Monday, August 16, 2021

 


HouzKey SENANG nak DAPAT?! Tapi kenapa masih ada yang kena reject?? ATAU masih ragu-ragu dengan Maybank HouzKey? 

Macammana nak loan senang lulus? 

Macammana nak bagi banker senang luluskan pinjaman anda? 

Walaupun jika dah ada rumah, HouzKey boleh dijadikan salah satu alat investment terbaik untuk mendapatkan KEBEBASAN KEWANGAN yang diimpi-impikan. 


Joinlah perkongsian PERCUMA kami direct di Zoom & dapatkan jawapan anda pada hari Selasa 17 Ogos, 9pm ini.

• Anda akan lebih faham macammana proses HouzKey berfungsi

• Anda akan tahu kenapa HouzKey ditawarkan sebagai salah satu cara pinjaman perumahan

• Anda akan tahu projek-projek terbaik yang ditawarkan dibawah HouzKey 




#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

Mula Earnings Dari Blog dengan Google Adsense

Thursday, August 12, 2021

 


Alhamdulillah harini mood mencanak naik bila tengok bahagian $Earnings dekat blog. 

Baru sebulan lepas adsense approve dah start nak nampak ada payment masuk. 


Tak sangka boleh dapat income secara part time walaupun update blog suka-suka sahaja sebelum ni, tak serius pun. Lepas ni kena lagi bersemangat buat entry compare dengan sebelum ni cuma sekali sekala sahaja update blog.



Payment sebenar yang kita akan dapat kena tengok dekat bahagian Payments. Sebelum ni tertipu bila tengok dekat bahagian Home dapat $0.20 tapi bila masuk bulan baru jadi kosong balik. Rupanya tu cuma Estimated earnings bukan earnings sebenar.

Walaupun bulan lepas dapat $0.81 sahaja tapi memadai la dengan entry yang seciput tu. Banyak lagi yang nak kena belajar untuk naikkan value dan trafik blog ni. Harapnya dah penuh ilmu adsense ni nanti dapatlah merasa cash out $100 tu dan boleh jadi passive income dari blog ni.


 


Takut terbeli property yang SALAH & end-up dengan KOMITMEN BESAR?? 


Since sekaranglah masa yang TERBAIK untuk BELI PROPERTY disebabkan pandemik yang menurunkan permintaan, sejurus itu menurunkan harga dan kadar interest bank, tak kisahlah untuk tinggal sendiri atau tujuan investment.


Apakah cara yang TERBAIK untuk membeli? Projek baru dari pemaju? Beli lelong? Beli subsale (pasaran secondhand)? 


Banyak orang mahu invest dalam property sebab property adalah selalunya dikatakan jalan terbaik ke arah KEBEBASAN KEWANGAN. Tetapi adakah anda tahu cara yang terbaik? 


Joinlah perkongsian PERCUMA kami direct di Zoom & dapatkan jawapan anda pada hari Jumaat 13 Ogos 9pm ini. 

• Anda akan tahu jika terdapat property "Fire Sale" dalam pasaran semasa

• Anda akan faham samada pemaju menaikkan harga semata-mata hanya untuk menawarkan rebat/potongan lebih banyak 

• Anda akan tahu jika ada terdapat penjual-penjual terdesak dalam pasaran semasa ini



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #FindaHouse #FindDreamHome #MalaysiaInvestments #Investments #Pelaburan #PelaburanHartanah #HartaTanah

Salam Maal Hijrah 1443H

Tuesday, August 10, 2021

 Assalamualaikum,


Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru 1 Muharram 1443 Hijrah.





Setiap buku amat berharga terutamanya kepada pencinta dan pengumpul buku. Jadi penjagaan buku amatlah penting untuk memelihara buku dari cepat rosak dan merendahkan nilai buku tersebut. Buku yang dijaga baik boleh disimpan untuk bacaan dimasa akan datang dan juga bernilai untuk dijual semula.


Dibawah ni terdapat beberapa tips untuk menjaga koleksi buku supaya tidak mudah rosak.


Cara Penyimpanan Buku


Membalut buku dengan pembalut plastik supaya dapat tahan lebih lama dan memelihara cover buku tersebut. Biasakan balut terus semua buku yang baru dibeli.




Susun buku di rak atau almari buku supaya nampak kemas dan cantik mata memandang. Koleksi buku memerlukan rak buku khas untuk simpan semua buku yang ada. Jika mampu, boleh beli rak atau almari buku bercermin untuk elak buku mudah berhabuk atau berdebu. Terutamanya jika ada haiwan peliharaan yang boleh bermain cakar atau menggigit buku sampai rosak.



Atur buku secara menegak dan didirikan. Tulang buku perlu menghadap ke luar jadi senang untuk mencari buku yang diingini. Tapi untuk buku hardcover boleh disusun secara baring supaya tulang buku tak rosak.


Letak penghadang buku kalau buku yang disusun masih tak penuh dalam rak. Buku boleh sentiasa terjatuh atau berada dalam kedudukan senget sepanjang masa. Lama kelamaan buku tak dapat berdiri dengan baik dan rosak.


Susun buku mengikut kategori supaya senang nak mencari buku. Ikut kreativiti sendiri untuk menyusun koleksi buku yang ada. Boleh susun mengikut genre buku seperti novel fiksyen cinta, novel seram, indie, buku - buku islamik, motivasi, puisi, biografi, buku resepi, majalah dan sebagainya. Boleh juga susun mengikut terbitan buku tersebut seperti Fixi, Karangkraf, Karya Seni, Telaga Biru, Dewan Bahasa dan Pustaka dan banyak lagi. Ada juga yang menyusun buku mengikut nama penulis buku, siri / edisi buku-buku tersebut.



Simpan semua buku pada suhu bilik dan jauhkan buku dari cahaya matahari secara terus untuk elakkan buku cepat kekuningan. Buku yang lama terdedah kepada haba akan menyebabkan buku mudah terlerai, melengkung dan permukaannya tidak rata. Warna cover buku juga akan cepat pudar. Buku yang dalam keadaan lembap pula mudah dijangkiti fungus atau kulat menyebabkan bau hapak dan permukaan berbintik.


Selalu bersihkan buku supaya tidak berdebu dan berhabuk. Sapu habuk pada buku menggunakan bulu ayam atau kain lap bersih secara berkala sekurang - kurangnya sebulan sekali.


Awasi serangga perosak seperti tikus, anai-anai dan lipas. Beberapa petua boleh diamalkan untuk menghindarkan makhluk perosak ini. Tabur atau letakkan beberapa kapur barus di rak buku. Letak lada sulah atau lada putih dalam kain di rak atau boleh juga letak arang. Selain itu, untuk jangka masa panjang, boleh gunakan silica gel untuk mengurangkan kelembapan pada buku.





Cara Pembacaan Buku


Basuh tangan sebelum memegang mana-mana buku. Pastikan tangan kering sebelum pegang buku. Kotoran dan air senang meresap kedalam buku dan akan tinggalkan kesan kekal. Elakkan tabiat 


Elakkan baca buku sambil makan atau minum. Jauhkan makanan atau minuman semasa membaca untuk elakkan risiko tertumpah keatas buku dan jadikan buku tu mengembang dan rosak.


Tidak menconteng dan mengoyak buku tersebut. Tak kisah la buku genre apa pun, elakkan tabiat suka menconteng atau koyak mana-mana bahagian buku supaya buku tersebut tiada cacat cela. Boleh guna sticky note atau buku nota untuk mencatat apa-apa dari buku tersebut.


Menggunakan penanda buku / bookmark setiap kali membaca. Jangan biasakan melipat sudut buku untuk menandakan bacaan akhir selepas membaca. Boleh beli atau buat sendiri bookmark tersebut dari kadbod atau reben. Elakkan guna keratan surat khabar sebagai penanda buku sebab ia mempunyai kandungan asid yang tinggi terutamanya jika ditinggalkan terlalu lama dalam buku.



Jangan tinggalkan penanda buku di dalam buku terlalu lama. Penanda buku yang tebal dan berada terlalu lama akan tinggalkan kesan pada kertas dan bentuk buku tersebut.


Sebaiknya gunakan kedua tangan semasa membaca. Jangan buka buku tersebut terlalu luas atau melipat buku tersebut sehingga meninggalkan kesan kepada tulang buku. 


Jangan tinggalkan buku di merata tempat. Selesai sahaja membaca terus simpan semula buku kedalam rak buku.


HouzHunter: What's Going to Happen in the Market in the Next Few Months

Thursday, August 5, 2021

 


Apa yang akan berlaku ke atas pasaran hartanah untuk beberapa bulan akan datang?


Jom dengar sharing PERCUMA ni dari Sr. Alan Ng, Pengasas Group Chester NBH, Penilai Berlesen dan Ejen & Pengurus Hartanah Berdaftar dari LPPEH/BOVAEP yang mempunyai pengalaman selama 19 tahun dalam bidang ini.




#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments


HouzHunter: Mortgage & Debt Consolidation

Monday, August 2, 2021

 


More sharing on mortgage & your financials! (Plus FREE CTOS & CCRIS check)

Join in to ask questions directly via Zoom & to soak in the knowledge that our exclusive sharing offers, only for our HouzHunter members this Tuesday 3rd August, 9pm. 

Sign-up on the link below to join our session:

https://bit.ly/3z5b2cZ 



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

HouzHunter: Buying At 30% Discounted Property, A Good Deal?

Wednesday, July 28, 2021

 


Buying a discounted property? Is it considered a good deal or a bad deal??


Learn more on our latest weekly sharing on this Friday 30th July at 9pm. Join in to ask questions directly via Zoom & to soak in the knowledge that our exclusive sharing offers, only for our HouzHunter members.


Sign-up on the link below to join our session:

https://bit.ly/3z5b2cZ 



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

Lagu : Exo D.O. 디오 'Rose'

Monday, July 26, 2021



Genre : Folk

Release Date : 2021-07-26
Language : Korean







Teaser



Music Video 




Hangul

먼지 없는 파란 하늘 위로
바람 따라가는 구름처럼
멀리 가지 말아요
그대로 머물러줘
My baby 내 맘에 매일

봄날 같은 그댄 예뻐요 좋아요
어떡하면 내게 올까요 이러는
내 모습이 쑥스럽고
간지러워도 어쩔 수 없죠
그댈 사랑해요 baby

눈뜨면 생각나는 사람이
그대란 걸 그대는 알까요
모른 체하지 마요
다 알고 있잖아요
Oh maybe baby

매일 봐도 그댄 예뻐요 좋아요
어떡하면 내게 올까요 이러는
내 모습이 쑥스럽고
간지러워도 어쩔 수 없죠
내 사랑이 돼요 baby

동네 꽃집을 찾아
그대에게 주고 싶은 꽃
아무리 고민해도
아는 꽃이 장미밖에 없어
용기 내 한가득 품에 담아
그대에게 가고 있어요

장미 보다 그댄 예뻐요 사실은
말로 표현을 잘 못해요 이러는
내 모습이 쑥스럽고
간지러워도 어쩔 수 없죠
오늘부터 우린 lover



Romanization

meonji eopsneun paran haneul wiro

baram ttaraganeun gureumcheoreom

meolli gaji marayo

geudaero meomulleojwo

My baby nae mame maeil



bomnal gateun geudaen yeppeoyo johayo

eotteokhamyeon naege olkkayo ireoneun

nae moseubi ssukseureopgo

ganjireowodo eojjeol su eopsjyo

geudael saranghaeyo baby



nuntteumyeon saenggaknaneun sarami

geudaeran geol geudaeneun alkkayo

moreun chehaji mayo

da algo issjanhayo

Oh maybe baby



maeil bwado geudaen yeppeoyo johayo

eotteokhamyeon naege olkkayo ireoneun

nae moseubi ssukseureopgo

ganjireowodo eojjeol su eopsjyo

nae sarangi dwaeyo baby


dongne kkoccjibeul chaja

geudaeege jugo sipeun kkocc

amuri gominhaedo

aneun kkocci jangmibakke eopseo

yonggi nae hangadeuk pume dama

geudaeege gago isseoyo



jangmi boda geudaen yeppeoyo sasireun

mallo pyohyeoneul jal moshaeyo ireoneun

nae moseubi ssukseureopgo

ganjireowodo eojjeol su eopsjyo

oneulbuteo urin lover




English Translation (Lyrics)


Up above the clear blue sky

Like a cloud following the wind

Don't go too far away

Just stay where you are

My baby every day in my heart

You’re like a spring day, pretty and I love it

Thinking what can I do to make you come to me

Even though I look shy

And cheesy, I can't help it

I love you baby




You're the one that I think of when I wake up

I wonder if you know that

Don't pretend as if you don't know

You know everything

Oh maybe baby

Even though I see you every day you're still pretty and I love it

Thinking what can I do to make you come to me

Even though I look shy

And cheesy, I can't help it

Be my love baby

I go to a local florist

No matter how hard I think about

Which flower I want to give you

The only flower I know is a rose




With courage, carrying an arm full of flowers

I'm coming to you

You are prettier than a rose actually

I can't really express my feelings in words

Even though I look shy

And cheesy, I can't help it

From today we are lover

Lagu : Fattah Amin - Hamba ft. Kmy Kmo

Sunday, July 25, 2021


Title: Hamba

Artist: Fattah Amin feat. Kmy Kmo

Composer: Hafiz Hamidun (Publisher: Arteffects Production), Kmykmo (Luncai Emas Publishing Sdn Bhd)

Lyric: Hafiz Hamidun (Publisher: Arteffects Production), Kmykmo (Luncai Emas Publishing Sdn Bhd) Mel Ramlan (Universal Music Publishing Sdn Bhd)

Producer: Hafiz Hamidun

Arrangers: Hafiz Hamidun, Wan Saleh

Programmers: Hafiz Hamidun, Wan Saleh, Bryant

Studio: Arteffects Studio, Petaling Jaya

Mix & Master: Hafiz Hamidun

 

Executive Producer: Kim Lim & Universal Music Sdn. Bhd.

Head of A&R and Marketing: Hermond Cheng

Head of Digital & Commercial: Ivan Koh

A&R Team: Sin Weng & Syed Azleem

Marketing & Promotions Team: Anne Mukhtar, Kimberly, Popo, Pacak, Irfan, Azim, Gizmo, Diana, Kassie, Izelea, Nadiah, Gillian, Quenton

Digital Team: Robert, Melody, Aizuddin

Celebrity360 - Artist Management Team : Shu Hann, Aizat, Szen Li 

New Business Brand Team: Erika, Mei Yee, Amy


Official Lyric Video


Lirik


Bismillahirrahmanirrahim


Aku ini manusia biasa

Tak lepas dari ujian dunia

Hidup ini tak selamanya

Usah alpa, janganlupa

Bertawakallah padaNya


Aku ini manusia biasa

Hanya selalu leka kejar dunia

Hidup ini tak selamanya

Usah leka, jangan lupa

Bersujudlah padaNya


Sirah sejarah dah membuktikan

Nabi dan Rasul juga kesulitan

Namun tidak pernah mengalah

Berdoa dan merayu pada Tuhan

Yang Esa


Jadikah apakah kita?

Dapat hikmah iktibar?

Apakah kita bersyukur?

Atau kita terus kufur?


Aku ini manusia biasa

Tak lepas dari ujian dunia

Hidup ini tak selamanya

Usah leka, jangan lupa

Bertawakallah padaNya.


Perjalanan di atas jalanmenuju kejayaan

Pasti lalui ujian gelap mencari pencahayaan

Dalam satu lembaran

Bayangan dua gambaran

Tayangan kejayaan atau semuanya pengajaran


Kesulitan yang membuktikan

Ganjarannya yang pasti kau impikan

Saat tika diberikan saat puji-pujian berserikan

Indahnya sudah pasti kan menyusur esok

Luruskan setiap arah jangan sekali bengkok kekok elok


Allahu Akbar

Allahu Akbar

Allahu Akbar

Allah


Aku ini manusia biasa

Hamba berdosa

Tak lepas dari ujian dunia

Sehina-hinaHidup ini tak selamanya

Merintih meminta

Usah alpa, jangan lupa

Bertawakallah padaNya


Aku ini manusia biasa

Manusia biasa

Hanya selalu leka kejar dunia

Kejar dunia

Hidup ini tak selamanya

Usah leka, jangan lupa

Bersujudlah padaNya


Aku bersalah hina dan lemah

Bantu jalan untuk keluar

PadaMuAllah kami merintih

Hapuskan kesulitan ini


Ooo...

Ooo...


Aku ini manusia biasa

Hamba berdosa

Tak lepas dari ujian dunia

Sehina-hina

Hidup ini tak selamanya

Merintih meminta

Usah alpa, jangan lupa

Bertawakallah padaNya


Aku ini manusia biasa

Hanya selalu leka kejar dunia

Kejar dunia

Hidup ini tak selamanya

Usah leka, jangan lupa

Bersujudlah padaNya



More About Fattah Amin

Instagram: https://instagram.com/fattahaminz  

TikTok: https://www.tiktok.com/@fattahamin

Twitter: @fattahamin

 

Artist Management: Celebrity360 - Universal Music Sdn Bhd

Instagram: https://www.instagram.com/celebrity36... 

Artist Related Enquiry : shuhann.bah@umusic.com


More Abour Masyhur

Masyhur Instagram: @masyhur.official

Facebook : https://www.facebook.com/Masyhur-1101...

 

More About Universal Music Malaysia

Facebook : https://www.facebook.com/universalmuz...

Instagram : https://instagram.com/universalmusic_my

Twitter : @UMDomestic

HouzHunter: Mortgage & Debt Consolidation

 


Reduce monthly commitments during the current pandemic? More detailed sharing on mortgage & your financials! (Plus FREE CTOS & CCRIS check)


Join in to ask questions directly via Zoom & to bask in the knowledge that our exclusive sharing offers, only for our HouzHunter members this Tuesday 27th July, 9pm. 


Sign-up on the link below to join our session:

https://bit.ly/3z5b2cZ




#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

HouzHunter: Shouldn't People Buy Car First Than Property?

Thursday, July 22, 2021

 


Still contemplating on car or property first?


Learn more on our latest weekly sharing on Friday 23rd July at 9pm~!




#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

Drama Review : Mr Sunshine (2018)

Tuesday, July 13, 2021

 


Drama: Mr. Sunshine (English title)

Director: Lee Eung-Bok, Jung Ji-Hyun

Writer: Kim Eun-Sook

Network: tvN

Episodes: 24

Release Date: July 7 - September 30, 2018

Runtime: Sat. & Sun. 21:00

Language: Korean

Country: South Korea


Main Cast 



Sinopsis 

Drama ini berkisar tentang Eugene Choi (Lee Byung Hun) yang dilahirkan dalam keluarga hamba di Joseon. Sewaktu kecil, keluarganya dibunuh dan dia terpaksa melarikan diri menaiki kapal ke Amerika Syarikat semasa Shinmiyangyo tahun 1871 (ekspedisi A.S. ke Korea). 

Setelah dewasa, dia kembali ke tanah airnya sebagai pegawai tentera laut Amerika Syarikat. Dia bertemu dan jatuh cinta dengan cucu bangsawan, Go Ae Shin (Kim Tae Ri) yang juga merupakan sebahagian dari Righteous Army (pejuang pemberontak yang menentang penjajah). 

Pada masa yang sama, dia turut terlibat dalam pelbagai komplot oleh Jepun yang ingin menjajah Joseon sepenuhnya.


Review

Kisah bermula dengan Kapten Eugene Choi yang ditugaskan bersama Major Kyle Moore untuk ke Joseon sebagai legasi Amerika Syarikat untuk mengembangkan pengaruh U.S di Joseon.


Flashback ke tahun 1871 di Joseon, Choi Yu Jin merupakan seorang budak lelaki yang baru berumur 9 tahun yang mana kedua ibu bapanya merupakan hamba kepada keluarga bangsawan. Ibu dan bapanya dipanggil oleh tuannya dan dituduh cuba melarikan diri jadi mereka perlu dihukum bunuh. Ibu Yu Jin cuba menyelamatkan anaknya dengan mengugut bunuh anak perempuan tuannya yang sedang sarat mengandung.


Yu Jin lari dan bersembunyi di sebuah kedai tembikar tetapi tuan kedai tersebut menyerahkan Yu Jin kepada seorang lelaki Amerika, Joseph yang singgah ke kedainya. Joseph menyeludup Yu Jin ke Amerika dan membesarkan Yu Jin di sana.

Kembalinya Yu Jin sebagai Eugene Choi pada awalnya hanya lah sebagai diplomat U.S dan bersikap neutral dalam segala aspek dan hanya menumpukan perhatian pada kerjanya sahaja. Tetapi pertemuan dengan keluarga bangsawan yang membunuh ibu bapanya menimbulkan semula kemarahannya.

Sejak bertemu sniper Go Ae Shin sewaktu ditugaskan untuk membunuh orang yang sama, dia mula kenal dan tertarik dengan Go Ae Shin. Tetapi dia juga mempersoalkan pemberontakan dan perjuangan Ae-Shin untuk Joseon.

“I was a slave. 
This country you want to save, 
Who is it for? 
Is there a life for butchers? 
Is there a life for slaves?”


Kim Hee-sung (Byun Yo-han), anak bangsawang terkaya di situ merupakan tunang Ae Shin yang belajar di Jepun dipaksa balik ke Joseon oleh keluarganya untuk mengambil alih bisnes keluarganya dan juga melangsungkan perkahwinannya. Perkahwinan tersebut diatur oleh kedua buah keluarga mereka sejak kecil lagi. Hee-sung pada awalnya hanya nak bersuka ria di situ tetapi tertawan dengan Ae Shin dan cuba memikatnya sebelum mereka berkahwin.


Gu Dong-mae (Yoo Yeon-seok) adalah anak penjual daging yang juga merana dari kecil. Melarikan diri ke Jepun setelah ibu bapanya dibunuh dan dibesarkan dalam keluarga Yakuza, dia kembali sebagai samurai dan bekerja dibawah Musin Society. Juga menyimpan perasaan kepada Ae Shin dan sentiasa memerhati dan melindungi dari  jauh sebab pernah selamatkan dia masa kecil.




Gabungan mantap dari pengarah dan penulis Goblin & Descendants of the Sun antara tarikan utama drama ni. Plot drama ni sarat dengan pelbagai isu yang diketengahkan tentang penjajahan negara, semangat patriotik, cinta, persahabatan diiringi dengan dialog dan lakonan mantap dari semua pelakon. 

Plot drama ini bermula pada tahun 1871, dan sebahagian besar plot berlaku diantara tahun 1894 hingga 1907. Pada masa ini berlakunya peralihan dan perebutan kuasa dalam pemerintahan Joseon. Ramai yang beralih penampilan ke arah yang lebih barat berbanding pakaian tradisional. Lelaki mula berambut pendek dan wanita mengenakan gaun panjang. Banyak sistem baru diperkenalkan dan campur tangan Jepun sangat kuat di Joseon. 


Pacing drama ni agak perlahan dari awal cerita sehingga hujung tetapi sentiasa diselitkan dengan komedi, aksi dan sinematografi yang cantik jadi tak terasa bosan. Banyak mesej yang disampaikan terutamanya tentang perjuangan mereka untuk terus kekal hidup pada zaman penjajahan, penindasan rakyat, dan semangat patriotik untuk Joseon.

Sinematografi dan visual juga sangat cantik untuk setiap scene. Sangat berbaloi dengan budget besar yang diperuntukkan untuk drama ni. 





Mr Sunshine memang highly recommend dan berbaloi ditonton. Sila sediakan banyak tisu juga kalau nak tengok drama ni.


Personal Rating


Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 1
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 10 / 10


Shopping Buku di Shopee 7.7 Mid year Sale

Monday, July 12, 2021

Setelah sekian lama tak menjejak mana-mana kedai buku semenjak pkp ni, jadi memang target nak beli online sahaja buku-buku baru atau preloved, nak tambah koleksi buku yang sedia ada. 

Ternampak pula ada sale Shopee 7.7 jadi memang terus search sale buku dekat Shopee ni.


Kalau pergi dekat bahagian Kategori, dah memang ada khas bahagian Games, Books & Hobbies. Boleh pilih ikut Penerbit atau Kedai buku tu sendiri. Masing-masing ada tawarkan banyak sale yang menarik. Memang banyak pilihan yang ada.




Lepas puas scroll semua buku yang ada, dapatlah checkout beberapa buah buku yang menarik. 

Ni antara hasil memborong buku dekat Shopee ni. 


Buku Fixi Official Store



KarnaDya Publishing



KEDAI ANAASA



Seronok sangat dapat shopping semua buku-buku ni. Harga pun berbaloi dari RM7 - RM15 sebuah. Caj penghantaran semua free sebab dapat guna voucher 7.7 dari Shopee. Delivery pun tak lama dalam 2- 3 hari dah sampai ke rumah walaupun tengah Pkpd ni.

Condition semua cantik dan tak ada rosak apa-apa sebab semuanya guna bubble wrap tebal jadi memang puas hati dapat beli dekat shopee ni.

Kalau ikutkan banyak buku yang dah aim nak beli tapi mungkin boleh simpan untuk next sale pula. Harapnya cukuplah koleksi terbaru ni untuk pembacaan sepanjang pkp ni ataupun sementara tunggu next sale.


Jom Join GiveAway Blog ShalimarYusofDotcom

Saturday, July 10, 2021

 Jom join dan meriahkan Giveaway ni ! 




Syarat penyertaan pun senang sahaja. Boleh refer dibawah.


Syarat Penyertaan

1. Membuat 1 entry bertajuk "Jom Join Giveaway Blog ShalimarYusofDotCom"

2. Isi Entry mestilah menarik rakan-rakan lain untuk menyertai. Boleh copy banner giveaway.

3. Selepas publish bolehlah tinggalkan link entry di bahagian komen. Nanti bolehlah Sha blogwalking ke blog anda.

4. Tempoh giveaway adalah selama 1 bulan bermula 4 Julai 2021 hingga 4 Ogos 2021.

5. Pemenang akan dipilih secara random.org.

6. Kepada BAKAL PEMENANG. Selepas menerima hadiah, anda perlu kongsikan tentang hadiah di media sosial sama ada instagram ATAU facebook peribadi anda.