Drama Review : Love Destiny (2018)

Saturday, February 20, 2021



Native Title: บุพเพสันนิวาส (Bpoop Phaeh Saniwaat)

Also Known As: Love Destiny, Bhuppae Sunniwat , Buppe San Nivas , Buppesannivas

Genres: Time Travel, Historical, Comedy, Romance, Drama, Family, Fantasy

Country: Thailand

Type: Drama

Episodes: 15

Aired: Feb 21, 2018 - Apr 11, 2018

Aired On: Wednesday, Thursday

Original Network: Channel 3

Duration: 1 hr. 50 min.



Production


Screenwriter: Salaya Sukanivatt

Director: Mai Phawat Panangkasiri

Producer : Nong Arunosha Panupan



Cast


Ranee Campen as Ketsurang / Mae Ying Karaked

Pope Wattanaputi as Por Date / Muen Suntorndewa

Panjan Kawin as Muen Rueng / Ruengrit

Prang Kannarun as Mae Ying Chanwad

Susira Nanna as Mae Maria / Thong Kip Ma

Louis Scott as Constantine Phaulkon



Ketsurang adalah ahli arkeologi berusia 25 tahun. Suatu hari dia mengalami kemalangan setelah bertemu dengan hantu Karaked dan kembali ke zaman Ayutthaya sekitar 300 tahun yang lalu. Dia bangun di dalam badan Karaked selepas Karaked meninggal.

Karaked adalah seorang yang sangat jahat dan egois. Semua orang membencinya, terutamanya Date, tunangnya sendiri, yang menyukai gadis lain tetapi ayahnya dan ayah Karaked adalah kawan baik dan mereka berjanji bahawa anak-anak mereka akan berkahwin setelah mereka dewasa kelak. Karaked cuba membunuh pesaingnya, Chanwad dengan memaksa Pin, orang suruhannya menerbalikkan sampan yang dinaiki Chanwad. Tetapi hamba kepada Chanwad yang mati lemas dan Chanwad sempat diselamatkan. Date sangat marah dengan kejadian tersebut lalu dia dan ayahnya bertindak untuk melakukan pemujaan mantra untuk menghukum pelakunya, yang mana telah mengakibatkan kematian Karaked.

Roh Karaked memohon kepada Ketsurang untuk mengambil alih badannya dan melakukan perbuatan baik atas namanya supaya dia mendapat ketenangan dan dapat mengurangkan dosanya semasa dia hidup.

Setelah Ketsurang bangun dalam badan Karakade, semua orang di sekelilingnya keliru kerana dia sangat berbeza sama sekali dengan Karaked yang dulu. Tetapi sikapnya yang optimis, baik hati dan periang berjaya menambat hati semua orang walaupun dia sentiasa bercakap bahasa aneh dan bertingkah laku pelik.


Review



Setting utama drama ni ialah di zaman Ayutthaya di bawah pemerintahan Raja Narai yang mana berdasarkan sejarah sebenar Thailand jadi sambil tengok drama ni sambil belajar juga sejarah Ayutthaya semasa abad ke-17. Visual background pun cantik menggambarkan kemegahan dan kegemilangan Ayutthaya pada zaman tu.

Plot drama ni walaupun heavy dengan sejarah Ayutthaya tapi diceritakan dengan baik dan tak membosankan sangat. Mungkin ada yang akan bosan kalau tak minat period drama/Thai boran tapi jalan ceritanya tak meleret dan penuh dengan komedi dan scene romantik so still best nak layan. Drama ni memang panjang sebab walaupun cuma 15 episode tapi 1 episode hampir 2 jam.

Seronok juga tengok bila Ketsurang selalu teruja bila dapat pergi dan tengok semua tempat yang dia belajar dalam kelasnya dulu. Dia pun dapat sahihkan sendiri fakta-fakta yang dia dah belajar dulu dan dapat rasa sendiri suasana pada zaman tu.

Zaman tu pulak pengangkutan utamanya sampan jadi mana-mana mereka pergi semuanya akan naik sampan.

Walaupun dia tahu sejarah Ayutthaya dan tahu apa yang akan jadi, tapi dia tak pernah campur tangan dan biarkan semua berjalan seperti biasa. Seperti yang tuk gurunya selalu pesan, ‘what will happen, will happen’.

First half drama ni mostly tentang pengenalan setiap watak-watak sejarah dan macam mana Ketsurang menyesuaikan diri dekat situ dengan keluarga barunya sambil nak pulihkan balik reputasi Karaked. Banyak juga selit flashback perangai jahat Karaked masa dia hidup jadi memang rasa patut sangat dia mati dan bagi peluang dekat Ketsurang untuk hidup dekat situ.

Drama ni berkisar juga tentang politik dan rampasan kuasa Raja Narai jadi second half drama ni berat sikit dengan plot politik dan perperangan diantara pelbagai negara salah satunya ialah France dan negara jirannya.



Tak seperti kisah time travel yang lain, drama ni happy ending dan wrapped dengan baik. Ending setiap watak juga diceritakan jadi memang puas hati tengok. Nak complaint pun tak boleh sangat sebab semuanya ikut sejarah apa yang terjadi masa zaman tu.

Overall, drama ni memang deserved popularity yang dia dapat. Plot flow menarik, tak meleret, Lakonan mantap dari semua pelakon termasuk lah pelakon tambahan. Visual background dan budaya tradisional Thai pun cantik banyak benda baru yang boleh dapat. Ost Opening dan Ending pun best sesuai sangat dengan cerita ni. Thumbs up to the production team for these awesome drama.



Personal Rating


Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 0.9
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 9.9 / 10



Vaseline Whitening Gel Fresh & Hydrated Bamboo

Friday, February 19, 2021

Minggu lepas masa shopping dekat Guardian ternampak produk ni sebab memang niat nak beli lotion baru. Lepas dah lama membelek dan compare semua jenis lotion dan pelembab dekat situ then decide nak ambil Vaseline Whitening Gel Fresh & Hydrated Bamboo Extract ni sebab tengah promotion.

Sebelum ni memang pakai Petroleum Jelly dan Vaseline lotion tu jadi memang minat brand vaseline ni.



GAMBAR PRODUK


INGREDIENTS



>> Water, Ethylhexyl Methozycinnamate, Glycerin, Niacinamide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Lactic Acid, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Menthol, Petrolatum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Perfume, Triethanolamine, Disodium EDTA, Methylparaben, Propylparaben, Potassium, Sorbate, Phenoxyethanol.

Vaseline Whitening Gel ni ada 3 jenis :

  1. Fresh & Radiant Whitening Gel Rice Water
  2. Fresh & Hydrated Whitening Gel Bamboo Extract
  3. Fresh & Youthful Whitening Gel Ginseng


Vaseline® Healthy Bright Fresh & Bright UV Niacinamide Lotion comes in a cooling lightweight gel lotion designed for hot and humid climates that instantly absorbed and cools your skin


Clinically formulated with menthol and natural aloe for cool and refreshed skin


10x Vitamin B3* to distrupt the build up of melanin, boosting the skin's natural radiance and clarity


87.5% protection against sun damage


Visibly brighter skin in just 2 week


Infused with micro-droplets of Vaseline® Jelly to lock moisture deep within', restoring skin's natural balance


Best For: Dull Skin, Dry Skin


*VS Vaseline Sun+Pollution Protection Lotion **Based on instrumental test



Based on clinical test SPF8 offers 87.5% protection from sun

‘Within epidermis


Gel ni tak likat sangat dan agak berair tapi yang bestnya sangat cepat meresap dalam kulit. Baunya pun wangi sangat. Sesiapa yang tak minat sangat pakai lotion sebab creamy dan lambat resap memang sesuai guna gel ni.


Bila sapu tu rasa sejuk berangin sikit jadi memang kena la dengan namanya Fresh & Hydrated. Masa beli tu memang pilih gel bamboo ni untuk lembabkan kulit sebab kulit memang cepat kering duduk dalam aircond setiap hari.

Setakat ni baru 1 minggu pakai jadi tak terasa lagi kesan lagi (makin putih/ lembap). Tapi rasanya tak nak pakai lotion dah lepas jumpa gel ni. Lepas ni boleh la nak cuba guna Gel Rice Water dan Ginseng pula.


thes's Love Giveaway

Wednesday, February 17, 2021

My first Giveaway Entry.

Jom join dan meriahkan giveaway ni. Klik Banner untuk Join.





Dato’ Sri Siti Nurhaliza - Takhta Dunia

Saturday, January 9, 2021



Title : Takhta Dunia

Artist: Dato’ Sri Siti Nurhaliza

Penerbit: Universal Music Sdn.Bhd & Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn.Bhd

Executive Producer : Dato’ Sri Siti Nurhaliza & Kenny Ong

Penerbit & Susunan Muzik: Ryan Kyoto

Komposer: Ryan Kyoto

Penulis Lirik: Ryan Kyoto

Bass: Farhan

Gitar: Ryan Kyoto

Strings Programming: Eghay Synth

Piano: Egay Synth

Perkusi : Rizky

Adunan Muzik: Ruby N. Tomridjo



Official Music Video




Takhta Dunia merupakan single terbaru dari Dato’ Sri Siti Nurhaliza dan video muziknya telah dilancarkan pada 08 Januari 2021. Lagu ini merupakan lagu daripada albumnya yang terbaru iaitu ManifestaSITI2020, album studio yang ke-18.

 

Antara lagu lain yang dimuatkan didalam album ini ialah "Siapa Tak Mahu”, "Aku Bidadari Syurgamu" (OST 7 Hari Mencintaiku 2), "Kasihku Selamanya" (OST Dendam Pontianak), "Tertulis Nama Kita", "7 Nasihat" (duet bersama Kmy Kmo dan Luca Sickta), "Kuasa Cintamu", "Teratai Menjelma" (nyanyian asal Sudirman), "Basyirah", "Terang", dan "Anta Permana" (Trek Bonus).

 

Sebagai pembuka tahun 2021 ini, penyanyi ini menengahkan muzik video yang sarat dengan pelbagai mesej dan maksud yang tersirat tentang isu semasa masyarakat iaitu vandalism, berebut kerusi, tidak bertolak ansur dalam pengangkutan awam, buli siber, mencopet dan mencuri.

 

"Seiring kemodenan dan perkembangan dunia hari ini, setiap individu tidak harus hilang nilai baik atau adab.

 

"Sebagai penyanyi, saya turut bertanggungjawab mengenengahkan mesej yang baik menerusi lagu. Sesuai usia, semakin dewasa dan matang, saya harus menghidangkan karya yang bukan sahaja memberikan hiburan tetapi kesedaran," katanya.

 


Tambahnya lagi, penggambaran video muzik ini merupakan di antara kerja terakhir beliau sebelum berehat untuk memberi fokus kepada persediaan untuk menyambut anak keduanya.

 

Memetik petikan dari bharian.com.my, Muhammad Azhar Mamat Rot selaku pengarah video muzik berkata, dia turut menonjolkan peranan penari dan pelakon sebagai medium penyampai mesej teguran secara simbolik.


"Saya menterjemahkan mesej simbolik yang mahu ditonjolkan menerusi lakonan menggunakan telefon bimbit dan pelekap mulut yang membawa maksud, jasad terperangkap dalam zaman lampau, namun kelakuan tetap wujud pada zaman sekarang.

 

"Video muzik ini berlatarbelakangkan tahun 1970-an di sebuah stesen kereta api yang dinamakan Lipis Sentral.


"Lokasi penggambaran diadakan di ruang pameran luar Muzium Sultan Alam Shah yang menempatkan kepala dan gerabak kereta api lama," katanya. Lokasi sebenar yang digunakan ialah di ruang pameran luar Muzium Sultan Alam Shah yang menempatkan kepala dan gerabak keretapi lama.


Untuk video muzik ini, Siti tampil dengan gaya imej wanita era 70-an dan menggunakan khidmat pereka fesyen, Rizman Ruzaini dan jurusolek Ahma Dhani bagi imej tersebut.




Lirik Lagu


Jangan bicara sembarang kata

Kata terlarang simpan di dada

Hendaklah sedar saling menjaga

Agar tak luka sesama kita


Oh…indahnya dunia ketika tiada lagi hitam

Oh…putihkan jiwaku jiwamu agar tiada dendam

Serasi kita dalam bersama

Tujuan cinta terukir nyata


Oh…marilah sucikan hatimu niatmu

Di dalam menuju takhta yang sesungguhnya terang



Abadi tak tercela


Jangan bicara sembarang kata

Kata terlarang simpan di dada

Hendaklah sedar saling menjaga

Agar tak luka sesama kita


Oh…indahnya dunia ketika tiada lagi hitam

Oh…putihkan jiwaku jiwamu agar tiada dendam

Serasi kita dalam bersama

Tujuan cinta terukir nyata


Oh…marilah sucikan hatimu niatmu

Di dalam menuju takhta yang sesungguhnya terang

Abadi tak tercela.. 

 


 

More About Dato’ Sri Siti Nurhaliza

Twitter: https://twitter.com/ctnurhaliza11/

Youtube: https://www.youtube.com/c/sitinurhaliza

Facebook: https://www.facebook.com/SitiNurhaliz…

Instagram: https://www.instagram.com/ctdk


More About Universal Music Malaysia

Facebook : https://web.facebook.com/universalmuz…

Instagram : https://www.instagram.com/universalmu…

Twitter : https://twitter.com/UMDomestic

Youtube : https://www.youtube.com/user/universalmusicmsia

 

Music Video Production :

Director : Azhar Rasafilm

Producer : Rasafilm

DOP : Anz Rasafilm

Ass. DOP : Syafiq Lajis & Kia

Art Department : Firdaus Othman

Gaffer : Liong Jian Yep

Location Manager : Diana Din

Ass. Location Manager : Azwan Hashim

Makeup DS Siti Nurhaliza : Ahma Dani

Kostum: Rizman Ruzaini

Tudung: Ariani

Koreographer : Ayed Kuswadinata (Tingkah Dance Production)

Talent : Aramy Rasyid, Syazwan Soef, Hanny Maru, Nadia Roslan, Hani Shamsul & Syasya Samsul

Burung : Sharif Shamsudin

Graphics Designer : Pravin Joel

BTS By : Nizar Faez

Catering : Dapoq Schombi

Location : Muzium Sultan Alam Shah, Shah Alam


Kenali apa itu Hikayat, Legenda, Mitos, dan Dongeng

Tuesday, January 5, 2021



Kita selalu mendengar atau membaca kisah atau cerita rakyat sejak kecil sama ada dari kenalan atau sesiapa sahaja tentang pelbagai kisah dahulu kala.


Tapi adakah kita tahu dan faham tentang perbezaaan sama ada cerita tersebut hanyalah cerita dongeng, lagenda, hikayat atau sekadar mitos.


Dibawah adalah sedikit pengenalan tentang maksud perkara tersebut.





Hikayat


Hikayat [hi.ka.yat] | حکايت, berasal dari perkataan Arab 'حکا' yang bermaksud 'bercerita', manakala 'حکاية' pula bermaksud 'cerita'.


Hikayat ialah salah satu bidang kesusasteraan Melayu silam iaitu sastera hikayat.


Sastera Hikayat ini merupakan koleksi pelbagai cerita mistik dan ajaib yang biasanya melibatkan unsur percintaan, pengembaraan dan juga peperangan.


Ia juga berbentuk tulisan dan ditulis dalam Bahasa Melayu lama serta dalam laras bahasa dan struktur tertentu yang terkenal dengan ketinggian bahasa dan sejarahnya.



Kebanyakan hikayat menceritakan tentang watak yang meliputi manusia biasa, raja-raja, dewa-dewi, para jin, hantu syaitan dan juga binatang manakala latar tempat dalam cerita merangkumi alam nyata dan juga di alam ghaib atau khayalan dan mistik seperti di kayangan, istana raja-raja jin, dewa-dewi dan juga alam hantu syaitan.


Cerita-cerita hikayat ini selalunya berbentuk panjang dan menceritakan mengenai seseorang atau kejadian yang penting yang mana plot ceritanya bersifat kronologi iaitu mengikut urutan masa dari awal sampai akhir cerita.


Apa yang menarik minat pembaca biasanya ialah gaya penceritaan tentang unsur-unsur luar biasa dan keindahan hikayat tersebut walaupun sesetengahnya akan menjangkau akal logik dan norma kehidupan.


Antara hikyat yang terkenal ialah Hikayat Merong Mahawangsa dan Hikayat Raja Pasai.



Legenda


Legenda [lé.gén.da] | ليݢيندا menurut Dewan Bahasa dan Pustaka ialah cerita (yang tidak dapat dipastikan benar tidaknya) yang bersangkutan dengan kisah-kisah bersejarah.


Legenda ini merupakan cerita prosa rakyat yang lebih berpijak di bumi nyata. Biasanya mengisahkan tentang tokoh-tokoh yang dipercayai benar wujud oleh penduduk dan menjadi kemegahan dan kebanggaan sesuatu bangsa tersebut.


Mereka ini memiliki ciri-ciri luar biasa dengan ketampanan, keperibadian tinggi, kebijaksanaan dan juga ilmu pahlawan yang tinggi serta memiliki keistimewaan tertentu yang tiada pada manusia biasa.


Ciri lainnya seperti taat setia yang suci dan luhur kepada raja, bangsa dan keluarga. Mereka ini banyak berbakti dan berjasa. Oleh sebab itu, mereka disenangi dan menjadi sebutan turun temurun oleh rakyat dan lantaran itu, perwatakan mereka telah ditokok tambah oleh masyarakat, malah sikap, pemikiran, dan tindakan mereka, dijadikan ikutan oleh sesetengah penduduk tertentu.


Legenda membicarakan tokoh-tokoh suci, juga tokoh-tokoh sekular, makhluk ghaib atau manusia biasa, boleh berlaku pada masa lalu tetapi tidak terlalu silam seperti mitos, atau masa kini, malah boleh berterusan sehingga ke masa depan.



Contoh legenda yang menjadi sebutan sehingga hari ini ialah Laksamana Hang Tuah, dan Mahsuri.



Mitos


Menurut Kamus Pelajar Edisi Kedua, Mitos, [mi.tos] | ميتوس didefinisi sebagai pertama ialah, cerita zaman dahulu yg dianggap benar, terutamanya yg mengandungi unsur-unsur konsep atau kepercayaan ttg sejarah awal kewujudan sesuatu suku bangsa, kejadian-kejadian alam, dsb. Definisi kedua ialah cerita tentang seseorang atau sesuatu yang tidak benar atau direka-reka; dongeng, bermitos mengandungi mitos atau terdapat mitos di dlmnya (bkn kisah, cerita dsb).


Dalam erti kata lain, mitos ini merupakan karya atau cerita zaman dahulu yang mengandungi unsur-unsur sesuatu kepercayan, namun tiada kesahihannya dan sekadar rekaan semata-mata untuk dipersembahkan kepada khalayak ramai samada dalam bentuk lisan atau tulisan.


Mitos merupakan unsur yang amat dominan dalam kesusasteraan Melayu lama. Hashim Awang (1986: 61) menyatakan bahawa mitos adalah jenis cerita rakyat yang mengisahkan mengenai manusia atau makhluk dan peristiwa luar biasa yang di luar logik fikiran manusia. Beliau menambah bahawa mitos terbahagi kepada dua jenis, iaitu mitos pembukaan sesuatu tempat dan asal usul, misalnya pembukaan negeri Melaka dan mitos ketokohan seseorang, misalnya Raja Iskandar Zulkarnain. Cerita-cerita mitos biasanya tidak dapat dikesan pengarangnya, dan ia diwarisi dari generasi ke generasi.



Dongeng

Definisi Dongeng, [do.ngéng] | دوڠيڠ menurut Kamus Pelajar Edisi Kedua ialah cerita rekaan yang mengkhayalkan dan sangat disukai oleh kanak-kanak. Maksud lainnya ialah kisah tidak benar (bukan berita,khabar dll) yang diada-adakan saja.


Cerita-cerita rekaan ini lebih bertujuan untuk memberi pengajaran dan mendidik anak-anak yang diwarisi turun temurun dalam pelbagai bentuk seperti lisan, bertulis dan perlambangan dengan pelbagai tema dan adat resam.


Antara kisah dongeng Melayu yang popular seperti kisah Si Tanggang, Pak Pandir, Musang Berjanggut, Bawang Putih Bawang Merah, kisah kepandaian Sang Kancil, dan Pak Kaduk yang mengajar anak muda tentang pantang larang, tradisi dan warisan turun temurun.

Playlist Lagu Thailand Tahun 2020

Saturday, January 2, 2021


Bila scroll balik Playlist dalam Youtube ni, banyak rupanya lagu Thailand dalam Playlist Youtube so harini nak share beberapa lagu yang hit pada tahun 2020.


Senarai ni hanya susunan rawak dan lagu yang dikeluarkan pada tahun 2020 sahaja. Boleh la tambah few lagu baru dalam playlist. Sesuai juga untuk peminat lagu-lagu kpop dan sesiapa yang mencari kelainan.


KACHA X Faye Fang Kaew - เชื่อได้มั้ย? Can you believe it?

Released Date :  Jan 15, 2020


TRINITY | HIDDEN TRACK
Released Date :  Jan 26, 2020


JAYLERRxPARIS - ดี๊ดี (UNEXPECTED)

Released Date :  Feb 7, 2020


KANOM - สัญญา (Promise)

Released Date :  Feb 13, 2020


How To Love (feat. GRAY) - ALLY [OFFICIAL MV]

Released Date :  Feb 21, 2020


ILLSLICK - กลัวเครื่องบิน Fear of Planes ft. PALMY

Released Date :  Feb 22, 2020


Chilling Sunday - ดีพอไหม [Official Music Video]

5,975,120 viewsPremiered Mar 5, 2020


PARIS feat. Toey Jarinporn - หอมเธอ (Scent of love)

Released Date :  Mar 5, 2020


ส้ม มารี (Zom Marie) - หรือฉันคิดไปเอง Kidding?

Released Date :  Mar 12, 2020


TEMPT - Be With Me Tonight

Released Date :  Mar 18, 2020


Tilly Birds - คิด(แต่ไม่)ถึง [Same Page?]

Released Date :  Mar 20, 2020


หัวใจสั่งให้รัก Ost. My Husband in Law | แพรว คณิตกุล | Official MV

Released Date :  Apr 13, 2020


มันดีกว่าที่คิด Ost. My Husband in Law | สิงโต นำโชค | Official MV

Released Date :  Apr 29, 2020


Getsunova - ลืมว่าต้องลืม (forgot to forget)

Released Date :  Apr 28, 2020


Billkin feat. JAYLERR - กอดในใจ Hug in your Heart

Released Date :  May 14, 2020


A Little Thing - Peck Palitchoke [Official MV]

Released Date :  May 28, 2020

Wan Thanakrit - The closer you get, the more you don't know | (OFFICIAL MV)

Jun 18, 2020


Mew Suppasit - Season of You

Released Date :  Aug 1, 2020


Supanut - My Oxygen

Released Date :  Aug 15, 2020


Aueyauey เอ๋ยเอ้ย - ขอจองได้ไหม (CF NO CC)

Released Date :  Aug 20, 2020


[For. CHESHIRE] 손(SORN) - 'กลัวเครื่องบิน (feat. PALMY) / ILLSLICK' (Cover)

Released Date :  Aug 28, 2020


Get to know you - Peck Palitchoke [Official MV]

Released Date :  Sep 2, 2020


RITZ x PERTH - อาการงี้ (Hello Doctor)

Released Date :  Sep 8, 2020


เล็ก ๆ บ่อย ๆ Ost.คนละทีเดียวกัน I’M TEE, ME TOO - GUNGUN

Released Date :  Sep 15, 2020


ผิดจังหวะ (Wrong Place, Wrong Time) - KACHA x GAVIN.D [Official MV]

Released Date :  Sep 22, 2020


TRINITY ‘5:59 (Five - Fifty Nine)’

Released Date :  Sep 24, 2020


Billkin - กีดกัน (Skyline) OST.แปลรักฉันด้วยใจเธอ

Released Date :  Sep 30, 2020


ไม่รักไม่ลง (TOO CUTE TO HANDLE) - ออฟ, กัน

Released Date :  Oct 1, 2020



ถอนหายใจในใจ - Getsunova x Krist Perawat : LOVE STRANGER [Official MV]

Released Date :  Oct 3, 2020



TRINITY ‘5:59 (Five - Fifty Nine)’ Official MV | PART 2

Released Date :  Oct 8, 2020


GULF X WAR - แฟนผมหาย (Missing Baby)

Released Date :  Oct 27, 2020

I'm okay (but I feel it) : i'm okay l First Anuwat

Released Date :  Oct 29, 2020


GAVIN.D - THE SIMPLE THINGS YOU DO

Released Date :  Nov 5, 2020


IRONBOY - ต้องไป

Released Date :  Nov 7, 2020


Mew Suppasit - Nan Na (นั้นนา) Feat. NICECNX

Released Date :  Nov 19, 2020


จีบก่อนผิดไหม - Natherine (Prod. by LIPTA) Official MV

Released Date :  Nov 23, 2020


TRINITY & 4NOLOGUE TRAINEE - 'YESTERDAY TODAY TOMORROW' OFFICIAL MV

Released Date :  Nov 25, 2020


Undo - POP PONGKOOL X WONDERFRAME (JOOX 100x100 SEASON 2) 「Official MV」

Released Date :  Dec 2, 2020


Three Man Down - ถ้าเธอรักฉันจริง If You Really Love Me

Released Date :  Dec 15, 2020