REVIEW : (Season 1) Attack on Titan - Shingeki No Kyojin

Monday, December 28, 2020


Title : Attack on Titan 進撃の巨人, Shingeki no Kyojin

Director : Tetsurō Araki

Producer : Tetsuya Kinoshita, Kensuke Tateishi, George Wada, Shin Furukawa, Tomohito Nagase, Toshihiro Maeda

Writer : Yasuko Kobayashi

Composer : Hiroyuki Sawano

Original creator : Hajime Isayama

Original run : April 7, 2013 – September 29, 2013

Studio : Wit Studio, Production I.G

Japanese network : MBS TV

English network : Funimation

Episode Runtime : 24 mins

Genre : Dark Fantasy, Apocalyptic


Main Japanese Voice Cast :

  • Marina Inoue as Armin Arlelt
  • Yui Ishikawa as Mikasa Ackerman
  • Yuuki Kaji as Eren Jaeger
  • Daisuke Ono as Erwin
  • Hiro Shimono as Conny Springer
  • Hiroshi Kamiya as Levi
  • Keiji Fujiwara as Hannes
  • Kishō Taniyama as Jean Kirschtein
  • Romi Park as Hanji
  • Ryota Ohsaka as Marco Bodt
  • Saki Fujita as Ymir
  • Shiori Mikami as Christa Renz
  • Tomohisa Hashizume as Bertholt Hoover
  • Yoshimasa Hosoya as Reiner Braun
  • Yu Kobayashi as Sasha Browse
  • Yu Shimamura as Annie Leonhardt



Diadaptasi dari manga popular yang bertajuk yang sama, Attack on Titan aka Shingeki no Kyojin Season 1 adalah anime yang ditayangkan pada bulan April 2013. Peminat manga dan anime ni dah sedia maklum yang anime ni bukanlah cup of tea untuk sesiapa yang inginkan storyline yang simple dan ceria.


Trailer




Plot Setting & Summary

Anime ini mengisahkan peperangan antara manusia dan Titans (raksasa gergasi yang memakan manusia).


Untuk melindungi komuniti manusia yang masih tinggal, mereka membina tiga bulatan tembok besar setinggi 50 meter yang tak dapat ditembusi oleh Titan.

Mereka hidup di dalam tembok ni dan bertahan sehingga 100 tahun.  


Namun, suatu hari Titan Colossal berjaya memecah tembok paling luar sekali iaitu Wall Maria sehingga mengakibatkan kekacauan dan ramai penduduk yang telah dimakan oleh pelbagai Titans lain.

Yang masih tinggal dan berjaya melarikan diri terpaksa berundur ke tembok kedua, Wall Rose.

Cerita ini bermula dengan Eren Jaeger yang trauma selepas melihat ibunya sendiri dimakan Smiling Titan.

Eren yang selamat dari serangan pertama bersama kawan baiknya Mikasa Ackerman dan Armin Arlert bertekad untuk membunuh semua Titans dengan menyertai tentera di unit khas yang membunuh Titans, Survey Corps.


Tiga cabang digunakan oleh kerajaan untuk menangani Titans dengan cara tertentu. Survey Corps akan keluar tembok untuk mengumpulkan info mengenai Titans juga membunuh sebanyak Titans yang boleh, Rejimen Garrison menjaga tembok dan penduduk, manakala Briged Polis Tentera menjaga kerajaan dan Raja yang berada di tembok paling dalam iaitu Wall Sina.


Karakter

Semua karakter ada kepentingan masing-masing kerana mempunyai kisah dan latar belakang mereka sendiri dan memainkan peranan penting dalam perkembangan plot yang akan datang.

Walaupun banyak watak diperkenalkan tapi masing – masing ada flaws dan saling melengkapi antara satu sama lain.



Eren Jaeger - Pada episod pertama, Eren lebih didorong oleh emosi dan semangat daripada logik dan akal. Eren digambarkan sebagai keras kepala, bersemangat kuat dan memang berminat untuk sertai Survey Corps sejak kecil sebab nak keluar dari tembok ni dan explore dunia luar. Watak Eren juga tiada perkembangan banyak sehingga ke hujung season.

Mikasa Ackerman - Mikasa mempunyai latar belakang misteri dan antara watak yang paling kuat dalam Attack of Titan. Bertindak sebagai bodyguard Eren dan bersedia ikut kemana sahaja Eren pergi.

Armin Arlelt - Armin mempunyai perkembangan watak paling banyak sepanjang season ini. Seorang yang pandai dan strategist walaupun kurang beraksi.


Visual & Art Style

Grafik dan visual anime oleh Wit Studio, Production I.G ni masih menarik walaupun seperti kebanyakan shounen anime lain, mempunyai garis tebal di sekitar watak-watak tetapi masih mengekalkan details, elemen dan warna background yang cantik termasuklah bloody dan gore scene. 


Banyak bloody dan gore scene contohnya masa Titans ni makan manusia tapi tak digambarkan terlalu mengerikan cuma digambarkan dengan gambaran darah yang berselerak ataupun dari jarak jauh.

Penggunaan CGI juga nampak realistic dan setiap movements action dan fighting scene memang visually stunning seperti semasa penggunaan 3D Maneuvering Gear yang digunakan dalam majoriti anime ni.



Music & Soundtrack

Opening Soundtrack – Epic & Intense!

“Guren no Yumiya” (Crimson Bow and Arrow) oleh Linked Horizon dari episode 1 – 13 memang amazing dan sangat catchy. Sesuai untuk tema anime ni yang penuh aksi dan misteri.

Tak kurang hebat juga Ending song anime ini iaitu “Utsukushiki Zankoku na Sekai” (This Beautiful Cruel World) by Yōko Hikasa yang bertemakan slow rock dan sesuai dengan tema siri yang lebih gelap.

Untuk episode 14 -25, opening song ialah “Jiyū no Tsubasa” (The Wings of Freedom) oleh Linked Horizon dan ending theme song ialah “Great Escape" oleh Cinema Staff.


Overall

Thumbs up untuk team production yang berjaya menghasilkan anime ni.

Tidak dinafikan plot Attack on Titan sangat menarik dan ditulis dengan baik dan cukup rencah dengan misteri, komedi, aksi, dan drama.

Walaupun ada flaws here and there, tapi keseluruhan season ni tak mengecewakan.

Jalan ceritanya bermula agak perlahan dengan pelbagai minor details, tetapi kesemua plot akan berkembang cantik terutamanya selepas kejatuhan Wall Maria.

Very recommended untuk sesiapa yang nak tengok top and fresh content anime yang kurang cliché dan packed dengan action.


Personal Rating

Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 1
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Personal Rating = 10 / 10

Wordless Wednesday - Book Challenge

Wednesday, September 9, 2020

Book Challenge

Bagaikan Puteri - Ramlee Awang Murshid



Review : Merlin - Season 2 (2009)

Wednesday, September 2, 2020


Genre : Drama, Fantasy Adventure
Country : UK
Network : SyFy, BBC
Premiere Date : 19 Sept, 2009
Running Episodes : 13 episodes
Running time : 45–50 minutes

Main cast
Colin Morgan - Merlin
Angel Coulby - Gwen
Bradley James - Arthur
Katie McGrath - Morgana
Anthony Head - Uther Pendragon
Richard Wilson - Gaius

Trailer

Kehidupan Merlin bersambung di Camelot selepas season 1, masih lagi merahsiakan kebolehannya sebagai ahli sihir. Walaupun dia suka tinggal bersama Gaius dan berkawan baik dengan Guinevere (Gwen), dia masih sentiasa perlu memenuhi keperluan Arthur yang tidak berkesudahan. Walaupun takdirnya adalah untuk memastikan Arthur berjaya menaiki takhta, ianya tidak mudah tambah lagi bila dia sentiasa menyelamatkan nyawa Arthur dengan sihirnya dan tidak mendapat kredit malah sentiasa direndahkan oleh Arthur.


Kemunculan Cedric, seorang pencuri yang menyamar sebagai lelaki yang mencari kerja di Camelot menyukarkan lagi keadaan bila dia mampu melakukan tugas dengan baik dan mengambil tempat Merlin sebagai pembantu kanan Arthur. 


Sebuah peti besi harta karun digali di bawah istana Camelot. Gaius percaya ia adalah milik Cornelius Sigan, ahli sihir yang paling hebat dan paling jahat yang pernah ada. Apabila dia dibunuh dia berikrar untuk kembali dan membalas dendamnya ke atas istana. Peti besi itu berkunci dalam bilik kebal dan Arthur mempunyai satu-satunya kunci. Cedric kemudian berjaya mencuri kunci bilik kebal dari Arthur, membebaskan Cornelius dan membawa keganasan kepada Camelot.

Merlin terpaksa berjumpa juga dengan The Great Dragon untuk dapatkan cara nak tewaskan Cornelius Sigan walaupun dia dah tak nak berjumpa dengan naga tersebut.

Morgana pula sentiasa bermimpi buruk (yang selalunya menjadi kenyataan) dan semakin teruk sampai boleh mencetuskan kebakaran. Takut dan risau, Merlin membantunya berjumpa Druid untuk mencari jawapan, menentang nasihat Gaius. Di sana dia menemui beberapa jawapan yang dia cari, tetapi Uther percaya dia diculik dan menghantar tentera untuk mencari dia dan membunuh semua Druid.


Arthur sentiasa berjuang dan pertahankan perkara yang betul di sebalik bapanya, Uther yang kejam. Arthur mula berkembang dan matang daripada seorang putera raja nakal yang sombong kepada seorang pemimpin yang bijak. Dia juga mengetahui kebenaran di sebalik kelahiran misterinya dan akhirnya dapat bertemu ibunya, Ratu Ygraine yang meninggal dunia semasa melahirkan dia. 

Pada musim ini, Merlin berpeluang bertemu ahli sihir lain walaupun hanya pekenalan yang singkat. Seorang gadis druid iatu Freya yang melarikan diri selepas hampir dijual sebagai hamba. 


Overall, musim kedua ni masih menarik dan seronok ditonton dari awal sampai habis, banyak watak-watak baru yang muncul macam Mordred, Morgause, Vivian, Lady Catrina dan banyak lagi persoalan baru yang muncul untuk dijawab di season seterusnya. Dari permulaan kisah cinta Arthur dan Gwen, kemunculan Lancelot, misteri Morgana dan usaha berterusan Merlin untuk memenuhi takdirnya dengan Arthur.

Personal Rating

Team Production + 0.9
Storyline + 0.9
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 0.9
Visual + 0.9
Themes + 1
Music/Soundtrack + 0.9
Social Message + 0.9
Personal Thoughts + 0.9

Total Rating = 9.3 / 10

Review : Merlin - Season 1 (2009)

Tuesday, September 1, 2020


Genre : Drama, Fantasy Adventure
Country : UK
Network : SyFy, BBC
Premiere Date : Jun 21, 2009
Creators : Johnny Capps, Julian Lewis Jones, Jake Michie, Julian Murphy
Exec. Producers : Julian Murphy, Johnny Capps
Running Episodes : 13 episodes
Running time : 45–50 minutes

Main cast
Colin Morgan as Merlin
Angel Coulby as Gwen
Bradley James as Arthur
Katie McGrath as Morgana
Anthony Head as Uther Pendragon
Richard Wilson as Gaius

Recurring
John Hurt as the Great Dragon (voice)
Michelle Ryan as Nimueh
Michael Cronin as Geoffrey of Monmouth
David Durham as Tom
Caroline Faber as Hunith

Guest stars
Eve Myles as Lady Helen/Mary Collins
Will Mellor as Valiant
Julian Rhind-Tutt as Edwin
Clive Russell as Bayard
Santiago Cabrera as Lancelot
Kenneth Cranham as Aulfric
Holliday Grainger as Sophia
Asa Butterfield as Mordred
Alexander Siddig as Kanen
Joe Dempsie as Will
Frank Finlay as Anhora
Cal MacAninch as Tauren
Ed Coleman as Morris

Trailer

Sebelum ni dah pernah tengok series Merlin dari Season 1-5 dekat Astro tapi bila tengok ada dekat Netflix terus marathon balik sebab dah ingat-ingat lupa jalan cerita ni. Walaupun dah pernah tengok sebelum ni tapi still excited nak tengok sebab memang minat sangat cerita fantasi magic macam ni.

Cerita bermula dengan narrator suara The Great Dragon (John Hurt) dan scene Merlin yang sampai ke Camelot untuk menuntut dengan Gaius (court physician Camelot) lepas dihantar oleh ibunya, Hunith.


Setibanya di sana, dia menyaksikan seorang pemuda dihukum mati kerana menggunakan sihir sebab berdasarkan undang-undang Camelot, segala jenis magis dan sihir ni diharamkan dan akan dijatuhkan hukuman mati oleh King Uther. Tapi ibu pemuda ini muncul dan menyumpah Uther sebab membunuh anaknya.
"You took my son, and i warn you before these celebrations are over you will share my tears, an eye for an eye, a tooth for a tooth, a son for a son!"
Wanita itu kemudiannya menghilangkan diri sebelum sempat ditangkap oleh pengawal disitu.

Selepas tu Merlin terus bertemu Gauis dan dengan tak sengaja reveals magik semasa nak selamatkan Gaius. Gaius tiada masalah nak simpan rahsia Merlin dan bantu kawal kuasa Merlin sebab dia pun salah satu pengamal sihir semasa muda. Jadi Merlin sangat berhati-hati dan tak boleh dedahkan yang dia ada kuasa magik lalu masanya dihabiskan untuk bantu Gaius, dalam kerjanya seharian.

Dalam beberapa hari pertamanya di Camelot, dia menyelamatkan seorang lelaki dari dibuli oleh Prince Arthur Pendragon dan mereka berdua terus membenci satu sama lain. Merlin juga mula mengenali dan rapat dengan Gwen, pembantu Morgana.

Antara salah satu perkara yang menarik dalam siri ini ialah watak wanita yang kuat dan berani iaitu Gwen dan Morgana. Morgana merupakan anak jagaan King Uther dan memainkan peranan besar dalam cerita ini, manakala Gwen adalah pembantunya.


Mereka berdua kuat - bukan hanya dari segi permainan pedang (walaupun Morgana menunjukkan dirinya lebih mampu) tetapi juga kesediaan mereka untuk berdiri dan menegakkan apa yang betul seperti Morgana sentiasa mencabar keputusan Uther yang salah dan juga Gwen yang menegur sikap Arthur yang sombong dan menghina kebaikan orang lain.




Tak lama selepas tu Merlin telah berjumpa dengan The Great Dragon (John Hurt), naga terakhir yang hidup zaman tu dan dikurung dibawah tanah setelah beberapa kali terdengar suara naga ni memanggil dia. Merlin dapat tahu tentang takdirnya untuk membina Albion dan mewujudkan era kedamaian dan kemakmuran bersama Arthur.

Sejak itu, Merlin mula melindungi dan membimbing Arthur dan dalam masa sama belajar dan dapat tahu tentang pelbagai perkara tentang hidup dan kuasanya. Dihujung episode 1 Merlin menyelamatkan Arthur dari Mary Collin yang membalas dendam atas kematian anaknya pada awal cerita. Uther kemudiannya melantik Merlin menjadi pembantu Arthur.



Perkembangan watak dan storyline setiap episode memang menarik dan tak bosan. Watak Arthur memang banyak perubahan dari tipikal putera raja yang berlagak, pembuli menjadi seorang yang lebih matang.


Setiap episode akan muncul pelbagai antagonis samada ingin membalas dendam terhadap Uther ataupun ingin menghancurkan Camelot. Banyak raksasa lagenda juga muncul seperti giant spiders, Gryphon, fairy-like Sidhe, dan plague-spawning Afanc yang memberi ancaman kepada penduduk Camelot, except Unicorn.

Banyak scene komedi dalam plot dan dialog cerita ni so memang tak akan bosan. Action scene pun banyak terutama sword fights, tapi tak ada scene yang bloody atau gore so sesuai untuk tontonan family. Set kingdom Camelot pun nice dengan pelbagai view dan juga costumes menarik dan walaupun CGI drama ni agak lemah tapi masih boleh diterima.

Soundtrack untuk siri pertama ni digubah oleh Robert Lane dan dikeluarkan oleh label rakaman MovieScore Media.

Tracklist

1. Merlin's Arrival At Camelot
2. The Tournament Begins
3. The Witch's Threat
4. Hunith's Letter To Gaius
5. Meeting Arthur/Lady Helen Possessed
6. Fighting In The Market
7. The Magic Sheild
8. Arthur and Knight Valiant
9. Merlin Lost
10. To Morgana
11. The Burdens Of Duty
12. Breaking The Spell
13. Plague In The Water
14. Arthur's Final battle
15. Guinevere
16. Defeating The Afanc
17. The Witch's Aria
18. The Call Of Destiny – Titles
 
Semua soundtrack ni menepati setiap scene yang dimainkan, terutamanya intro dan credit song setiap episode.

Overall, series ni sangat sesuai untuk yang mencari light series dan untuk tontonan famili. 
Recommended!


Personal Rating

Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 0.9
Editing + 1
Visual + 0.8
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 9.7 / 10

Wordless Wednesday - Collect Every Moments

Wednesday, August 12, 2020


Wordless Wednesday





 

Lirik Lagu iKON - What's Wrong (왜 또) [Romanization + English + Hangul]

Thursday, August 6, 2020


 Written By - BOBBY & B.I
Publisher - YG PLUS
Label - YG Entertainment (YG엔터테인먼트)
Composed by - B.I & 로빈 (Rovin)
Arranged By - 로빈 (Rovin)
ALBUM: WELCOME BACK
Release Date - December 24, 2015

Music Video




Lyrics [Romanization + English + Hangul]

[B.I]
If you ever loved somebody
say yeah say yeah
If you ever loved somebody
say yeah say yeah

[Junhoe]
난 겁이나
nan geobina
I’m scared

달콤했던 니 목소리가
dalkomhaetdeon ni moksoriga
Your voice that was sweet

사랑했던 우리가
saranghaetdeon uriga
You and I, we were in love

왜 또 이 모양 이 꼴일까
wae tto i moyang i kkorilkka
But why did we become like this again?

[B.I]
내가 애야?
naega aeya?
Am I a kid?

간만에 친구 좀 만난 게
ganmane chingu jom mannan ge
Is hanging out with my friends for the first time in a while

그리 죽을죄야
geuri jugeuljoeya
Such a big crime?

내가 개야?
naega gaeya?
Am I a dog?

너라는 목줄을 차야만
neoraneun mokjureul chayaman
Do you only feel ok

안심이 되나
ansimi doena
if you have a leash around my neck?

속고만 살았나
sokgoman saranna
Were you constantly deceived?

전화 좀 안 받았다고
jeonhwa jom an badatdago
Just because I didn’t pick up the phone

널 사랑하는 내 맘이 변해
neol saranghaneun nae mami byeonhae
did my love change?

내 말은 다
nae mareun da
Your attitude says that

틀리다는 식의 니 태도
teullidaneun sigui ni taedo
everything I say is wrong

날이 갈수록 불편해
nari galsurok bulpyeonhae
It’s making me uncomfortable more and more

[Donghyuk]
넌 늘 니 생각만 해
neon neul ni saenggakman hae
You only think about yourself

결국 또 내 잘못이 돼
gyeolguk tto nae jalmosi dwae
It’s always my fault

니가 흘린
niga heullin
you’re crying

그 눈물의 의미를 모르겠어
geu nunmurui uimireul moreugesseo
I don’t know why

더 못 참겠어
deo mot chamgesseo
I can’t take it anymore

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
나도 질린다 질려
nado jillinda jillyeo
I’m so sick of this too

싸우기도 지친다 지쳐
ssaugido jichinda jichyeo
I’m tired of fighting

말해봐 왜 또
malhaebwa wae tto
Tell me, what’s wrong?

아무 의미 없는 싸움
amu uimi eomneun ssaum
All these meaningless fights

이제 그만 하자
ije geuman haja
Let’s stop this now

[Chanwoo]
넌 어차피 내 말은
neon eochapi nae mareun
You won’t believe

안 믿을 거잖아
an mideul geojanha
what I say anyway

아름답던 그 미소
areumdapdeon geu miso
Can’t I see that

다신 볼 수가 없는 걸까
dasin bol suga eomneun geolkka
beautiful smile again?

[Bobby]
의무적인 너와 나의 만남
uimujeogin neowa naui mannam
You and I meet out of obligation now

다 그대론데 너와 나만 달라
da geudaeronde neowa naman dalla
Everything’s the same but only you and I have changed

헤어지지 못하는 널 두고
heeojiji mothaneun neol dugo
You can’t break up with me

떠나가지 못하는 나란 남자
tteonagaji mothaneun naran namja
and I can’t leave you

설레임으로 시작해서
seolleimeuro sijakhaeseo
We started with fluttering feelings

사랑이 됐던 우리 둘의 관계
sarangi dwaetdeon uri durui gwangye
And it became love between us

지금은 정으로 바뀐 상태
jigeumeun jeongeuro bakkwin sangtae
But now it’s just attachment

머지않아 끝이 날 껄 잘 알아
meojianha kkeuti nal kkeol jal ara
I know the end will come soon

[Donghyuk]
넌 늘 니 생각만 해
neon neul ni saenggakman hae
You only think about yourself

결국 또 내 잘못이 돼
gyeolguk tto nae jalmosi dwae
It’s always my fault

니가 흘린 그
niga heullin geu
I don’t know

눈물의 의미를 모르겠어
nunmurui uimireul moreugesseo
why you’re crying

더 못 참겠어
deo mot chamgesseo
I can’t take it anymore

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
이젠 버릇이 된
ijen beoreusi doen
Now it’s become a habit

미안하단 말 그만하잔 말
mianhadan mal geumanhajan mal
Saying I’m sorry, saying let’s stop this now

[Donghyuk]
사랑을 주고 되받는 건
sarangeul jugo doebatneun geon
I give you love

상처뿐이잖아
sangcheoppunijanha
but I’m only getting scars

[Yunhyeong]
좋았던 우리 모습은 어디에
johatdeon uri moseubeun eodie
Where did our good times go?

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
나도 질린다 질려
nado jillinda jillyeo
I’m so sick of this too

싸우기도 지친다 지쳐
ssaugido jichinda jichyeo
I’m tired of fighting

말해봐 왜 또
malhaebwa wae tto
Tell me, what’s wrong?

아무 의미 없는 싸움
amu uimi eomneun ssaum
All these meaningless fights

이제 그만 하자
ije geuman haja
Let’s stop this now

[B.I]
Yo DJ funk this party

[All]
If you ever loved somebody
say yeah say yeah
If you ever loved somebody
say yeah say yeah


Credits: colorcodedlyrics.com

Duit Selalu Tak Ada?

Wednesday, August 5, 2020


Mungkin ini antara punca-puncanya duit selalu tak lekat.


Banyak keputusan kewangan yang kita lakukan hanya dengar nasihat kawan atau ikut ikutan saja. Semua ini menelan duit kita secara perlahan ;


1. Keahlian gym yang mahal tetapi perginya hanya sebulan sekali, kita daftar sebab kad ahli cantik menawan.

2. Beli Insuran hayat atau takaful yang mahal sedangkan anak yang bergantung harapan belum ada.

3. Berlanggan Astora 'full channel ' cuma tonton bola bila hujung minggu saja.

4. Beli Honda Sidek baru tapi balut dengan plastik dan kerja naik moto saja. Jimat katanya.

5. Beli sebidang tanah dan biarkan kosong berpuluh tahun, cadangnya pencen nak bina rumah ada kolam dalamnya.

6. Masih bujang tapi menyewa satu rumah 3 bilik 2 bilik air dan tinggal sesorang, ramai tak selesa katanya.

7. Dah bertahun beli rumah tidak duduk dan tidak sewakan, takut rosak kelengkapan katanya.

8. Buat Pembiayaan Peribadi RM20k untuk kawin meriah sebab berpegang falsafah " Kahwin itu sekali, biar meriah berkali kali"

9. Dapat duit pencen renovasi rumah besarkan macam astana siap ada kolam dan menara tinggi, tapi hidup berdua sahaja.

10. Ada simpanan KWSP tapi tak manfaatkan untuk rumah pertama, nak guna bila pencen katanya.

11. Rajin tukar kereta baru tiap kali model baru dilancarkan, alasannya demi keselamatan dan keselesaan.

Banyak tindakan yang buang duit kita, kita tak sedar atau kita buat buat lupa. Boleh dah mula tapis atau analisis balik kewangan kita. Berbelanja tidak salah tetapi biarlah berpada.

“You actions are your only true belongings.”
― Allan Lokos, Patience: The Art of Peaceful Living

#TabungDiri

#CariPuncaKenapaKitaTakKayaKaya.

#KongsikanBagiKawanPaham

Sumber : Azizul Azli Ahmad


Lirik Lagu iKON - 덤앤더머(DUMB & DUMBER) [Romanization + English + Hangul]

Saturday, August 1, 2020


 Written By - BOBBY & B.I
Publisher - YG PLUS
Label - YG Entertainment (YG엔터테인먼트)
Composed by - Future Bounce & B.I
Arranged By - Future Bounce
ALBUM: WELCOME BACK
Release Date - December 24, 2015

Music Video


Lyrics [Romanization + English + Hangul]

[Bobby]
Party people

[B.I]
We about to go stupid now

Let’s get dumb
[Bobby]
Then get dumber

[B.I]
Let’s get dumb
Olle olle
Let’s get dumb

[B.I/Bobby]
Olle olle

[B.I]
Let’s get dumb

[Bobby]
Olle olle

[B.I/Bobby]
We goin’ yeah

[B.I]
난 품위 없어 난 숨김없어
nan pumwi eobseo nan sumgimeobseo
I don’t have class, I don’t hide anything

그래서 수위는 높아
geuraeseo suwineun nopa
That’s why my level is high

숨 쉴 틈이 없어
sum swil teumi eobseo
There’s no time to breathe

자연스런 슬랩스틱
jayeonseureon seullaepseutik
A natural slapstick

오늘 파티 느낌은 클래식 yeah
oneul pati neukkimeun keullaesik yeah
Today’s party is classic yeah

짐 캐리보다 더 getting dumb
jim kaeriboda deo getting dumb
Getting more dumb than Jim Carrey

맘껏 뽐내 너의 객기
mamkkeot ppomnae neoui gaekgi
Let out your wild side

[Bobby]
눈 돌아가지
nun doragaji
Eyes roll back

When I enter the room

싫을 만도 하지
sirheul mando haji
Of course you hate me

너의 spotlight 은 내 꺼
neoui spotlight eun nae kkeo
Cause your spotlight is mine

춤을 춰 춤을 춰 집 나간 정신
chumeul chwo chumeul chwo jip nagan jeongsin
Dance, dance like you’re crazy

뜨거운 오늘 밤 들어와 여기
tteugeoun oneul bam deureowa yeogi
Tonight is hot, come inside here

Uh 느껴지는 열기
Uh neukkyeojineun yeolgi
Uh you can feel the heat

월드컵처럼 일으켜 경기
woldeukeopcheoreom ireukyeo gyeonggi
It’s gonna be game on like the World Cup

[Jinhwan]
Oh baby 거기 누구 없나요
Oh baby geogi nugu eomnayo
Oh baby, is anyone there?

내 마음이 외로워요
nae maeumi oerowoyo
My heart is lonely

그렇게 쳐다보지 말아요
geureoke chyeodaboji marayo
Don’t look at me like that

그 눈빛이 차가워요
geu nunbichi chagawoyo
Those eyes are cold

[Yunhyeong]
저 달이 차오를 때면
jeo dari chaoreul ttaemyeon
When the moon is full

소리쳐 라라라라라
sorichyeo rarararara
Shout out lalalala

[Junhoe]
난 그저 취하고 싶어
nan geujeo chwihago sipeo
I just wanna get drunk

소리쳐 라라라라라
sorichyeo rarararara
Shout out lalalala

[B.I]
Go dumb and dumber

[All]
Dumb dumb dumb dumb dumb
Dumb dumb dumb and dumber
Dumb dumb dumb dumb dumb

[Bobby]
Let’s get dumb

[B.I]
다 바보처럼
da babocheoreom
Let’s all get dumb

[All]
Dumb dumb dumb dumb dumb
Dumb dumb dumb and dumber
Dumb dumb dumb dumb dumb

[Bobby]
Let’s get dumb

[B.I]
얼간이처럼
eolganicheoreom
Like a fool

[All]
Ladi dadi 재밌는 놀이
Ladi dadi jaeminneun nori
Ladi dadi a fun game

좋은 게 좋은 거지 뭐
joheun ge joheun geoji mwo
What’s good is good

[B.I]
We goin’ dumb and dumber

[All]
Ladi dadi 재밌는 놀이
Ladi dadi jaeminneun nori
Ladi dadi a fun game

좋은 게 좋은 거지 뭐
joheun ge joheun geoji mwo
What’s good is good

[Bobby]
느낌이 왔어
neukkimi wasseo
I got a feeling

[B.I]
Uh 볼륨을 높여
Uh bollyumeul nopyeo
Turn up the volume

[Bobby]
쿵쾅대는 베이스가
kungkwangdaeneun beiseuga
I feel the booming bass

느껴져 머리 어깨 발끝까지
neukkyeojyeo meori eokkae balkkeutkkaji
From my head, shoulders to my toes

[B.I]
So turned up

[All]
turned up

[Bobby]
Get pumped up

[All]
get pumped up

[B.I]
비틀비틀 뒤뚱뒤뚱
biteulbiteul dwittungdwittung
Swaying swaying stumbling stumbling

거리는 모습이 마치 펭귄
georineun moseubi machi penggwin
You look like a penguin

[Chanwoo]
Oh baby 거기 누구 없나요
Oh baby geogi nugu eomnayo
Oh baby, is anyone there?

내 마음이 외로워요
nae maeumi oerowoyo
My heart is lonely

[Donghyuk]
그렇게 쳐다보지 말아요
geureoke chyeodaboji marayo
Don’t look at me like that

그 눈빛이 차가워요
geu nunbichi chagawoyo
Those eyes are cold

[Yunhyeong]
저 달이 차오를 때면
jeo dari chaoreul ttaemyeon
When the moon is full

소리쳐 라라라라라
sorichyeo rarararara
Shout out lalalala

[Junhoe]
난 그저 취하고 싶어
nan geujeo chwihago sipeo
I just wanna get drunk

소리쳐 라라라라라
sorichyeo rarararara
Shout out lalalala

[B.I]
Go dumb and dumber

[All]
Dumb dumb dumb dumb dumb
Dumb dumb dumb and dumber
Dumb dumb dumb dumb dumb

[Bobby]
Let’s get dumb

[B.I]
다 바보처럼
da babocheoreom
Let’s all get dumb

[All]
Dumb dumb dumb dumb dumb
Dumb dumb dumb and dumber
Dumb dumb dumb dumb dumb

[Bobby]
Let’s get dumb

[B.I]
얼간이처럼
eolganicheoreom
Like a fool

[All]
Ladi dadi 재밌는 놀이
Ladi dadi jaeminneun nori
Ladi dadi a fun game

좋은 게 좋은 거지 뭐
joheun ge joheun geoji mwo
What’s good is good

[B.I]
We goin’ dumb and dumber

[All]
Ladi dadi 재밌는 놀이
Ladi dadi jaeminneun nori
Ladi dadi a fun game

좋은 게 좋은 거지 뭐
joheun ge joheun geoji mwo
What’s good is good

[B.I]
Break it down

[Bobby]
하늘이 빙글빙글
haneuri binggeulbinggeul
The sky is spinning

머리가 지끈지끈
meoriga jikkeunjikkeun
My head is hurting

걸음은 뒤뚱뒤뚱
georeumeun dwittungdwittung
My walk is stumbling

We goin’ dumb

[B.I]
Move 하늘이 빙글빙글
Move haneuri binggeulbinggeul
Move, the sky is spinning

Move 머리가 지끈지끈
Move meoriga jikkeunjikkeun
Move, my head is hurting

Move 걸음은 뒤뚱뒤뚱
Move georeumeun dwittungdwittung
Move, my walk is stumbling

[All]
Watch me go dumb
nanananana
nanananana
nanananananana

[Bobby]
Watch me go dumb

[All]
nanananana
nanananana
nanananananana

[B.I]
We goin’ dumb and dumber

[All]
nanananana
nanananana
nanananananana

[Bobby]
Watch me go dumb

[All]
nanananana
nanananana
nanananananana

[B.I]
We goin’ dumb and dumber


Credits: colorcodedlyrics.com

The Vamps - Married In Vegas

Friday, July 31, 2020

The Vamps - Married In Vegas


Produced by LOSTBOY

Album Cherry Blossom


Pre-Save & Teasers :


OFFICIAL VIDEO :






LYRICS :

[Verse 1]
No good for me or my frame of mind
I think about you all the time
A pretty little thing could wreck me 25
Just say the words, and I'm all ears
Let's turn a drink into five years
Spend my money, oh, honey, come bleed me dry

[Pre-Chorus]
I came here to be someone else
I found you and I found myself
Mister, mister, I'm all in
Bet your house and I call it

[Chorus]
Feels like a TKO
Feels like the lowest blow
Yeah, yeah, yeah
Under the neon lights
I think we might get married in Vegas

[Post-Chorus]
Married in Vegas

[Verse 2]
Pushin' 106 down PCH
I drink it down, the aftertaste
Tastes like heartbreak and mistakes, but I can't wait
To walk along that starry strip
I feel it all, it feels like bliss
I show my head, they look like this

[Pre-Chorus]
Mister, mister, I'm all in
Bet your house and I call it

[Chorus]
Feels like a TKO
Feels like the lowest blow
Yeah, yeah, yeah
Under the neon lights
I think we might get married in Vegas

[Post-Chorus]
Married in Vegas

[Bridge]
For better or for worse
I feel right and high
Even if it's just tonight or the rest of my life
So come on, do your worst
I'll stay here all night
Cash out, cards down, I'll roll the dice

[Interlude]
All these things that I've done
Sin City under the sun
I keep the wind and the one
I leave when you said, "Shotgun"
All these things that I've done
Sin City under the sun
I keep the wind and the one

[Chorus]
Feels like a TKO
Feels like the lowest blow
Yeah, yeah, yeah
Under the neon lights
I think we might get married in Vegas

Salam AidilAdha 10 Zulhijjah 1441H


Selamat Hari Raya Aidiladha buat Muslimin dan Muslimat. Kepada yang tak dapat balik kampung jangan bersedih dan kepada mereka yang balik ke kampung sila berhati-hati lah ya di jalan raya.


Tahun ni berlainan sedikit sambutan Hari Raya AidilAdha sebab beraya dalam norma baharu, pandemik Covid-19 jadi jagalah diri dan follow SOP yang betul.


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA


Lirik Lagu iKON - My Type (취향저격) [Romanization + English + Hangul]

Thursday, July 30, 2020



 Written By - KUSH (쿠시), BOBBY & B.I
Publisher - YG PLUS
Label - YG Entertainment (YG엔터테인먼트)
Composed by - Choice37, KUSH (쿠시) & B.I
Arranged By - Choice37
ALBUM: WELCOME BACK
Release Date - September 15, 2015


Music Video


Lyrics [Romanization + English + Hangul]

[Bobby]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

내 취향저격
nae chwihyangjeogyeok
my type

말하지 않아도 느낌이 와
malhaji anhado neukkimi wa
Even if you don’t say anything, I have a feeling

머리부터 발끝까지 다
meoributeo balkkeutkkaji da
From your head to your toes, everything

[B.I]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

난 너를 보면
nan neoreul bomyeon
When I look at you

가지고 싶어서 안달이 나
gajigo sipeoseo andari na
I want you so bad I go crazy

자기 전까지도 생각이 나 pow
jagi jeonkkajido saenggagi na pow
I think about you even right before I go to sleep pow

가는 발목 아래 운동화와
ganeun balmok arae undonghwawa
Your sneakers under your thin ankles

청색 스키니진의 완벽한 조화
cheongsaek seukinijinui wanbyeokhan johwa
A perfect harmony with your denim skinny jeans

살짝 큰 듯한 가디건 아래
saljjak keun deuthan gadigeon arae
Under your slightly big cardigan

뚝 떨어진 긴 생머리가 참 고와
ttuk tteoreojin gin saengmeoriga cham gowa
Your falling, long, straight hair is so pretty

수줍은 눈웃음도
sujubeun nunuseumdo
Your shy eye smile

멍 때리는 듯한 모습도
meong ttaerineun deuthan moseupdo
the look on your face when you space out

예쁘게만 보이고 가슴이 막 떨려
yeppeugeman boigo gaseumi mak tteollyeo
It all looks so pretty to me, it makes my heart tremble

왜 이제야 나타났니 you’re my 취향저격
wae ijeya natananni you’re my chwihyangjeogyeok
Why did you come now? You’re my type

[All]
Woah oh

[Jinhwan]
너의 가녀린 미소
neoui ganyeorin miso
your delicate smile

[All]
Woah oh

[Jinhwan]
나를 보는 눈빛도
nareul boneun nunbitdo
your eyes when you look at me

흠잡을 데가 없어
heumjabeul dega eopseo
There is no flaw anywhere

한시도 지루할 틈이 없어 perfect
hansido jiruhal teumi eopseo perfect
There’s no time to be bored, you’re perfect

[All]
Woah oh

[Junhoe]
애교 섞인 목소리
aegyo seokkin moksori
your cute voice

[All]
Woah oh

[Junhoe]
가까워지는 우리
gakkawojineun uri
we’re getting closer

왜 이제야 나타났어
wae ijeya natanasseo
Why did you come now?

드디어 사랑이 찾아왔어
deudieo sarangi chajawasseo
Love has finally come to me

[Bobby]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

내 취향저격
nae chwihyangjeogyeok
my type

말하지 않아도 느낌이 와
malhaji anhado neukkimi wa
Even if you don’t say anything, I have a feeling

머리부터 발끝까지 다
meoributeo balkkeutkkaji da
From your head to your toes, everything

[B.I]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

난 너를 보면
nan neoreul bomyeon
When I look at you

가지고 싶어서 안달이 나
gajigo sipeoseo andari na
I want you so bad I go crazy

자기 전까지도 생각이 나 pow
jagi jeonkkajido saenggagi na pow
I think about you even right before I go to sleep pow

[Bobby]
Ay girl 잠시 말 좀 물을게
Ay girl jamsi mal jom mureulge
Ay girl, can I ask you something?

그 까칠한 말투는 어디서 또 배웠대
geu kkachilhan maltuneun eodiseo tto baewotdae
Where did you learn to talk so chicly?

You work and walk and spit words like a boss

Wonder woman 현실판은 너의 여성스러움
Wonder woman hyeonsilpaneun neoui yeoseongseureoum
wonder woman, in reality you’re so feminine

[Bobby/Jinwhwan]
Oh 느낌적인 느낌
Oh neukkimjeogin neukkim
Oh you have a sensual feeling

또 뭔가 매혹적인 눈빛에 매료돼
tto mwonga maehokjeogin nunbiche maeryodwae
I’m captivated by your alluring eyes

[Bobby]
섬세한 그 손길
seomsehan geu songil
Your detailed touch

또 뭔가 어정쩡한 몸짓
tto mwonga eojeongjjeonghan momjit
But your body movements are slightly awkward

I like it babe

[All]
Woah oh

[Donghyuk]
너의 가녀린 미소
neoui ganyeorin miso
your delicate smile

[All]
Woah oh

[Donghyuk]
나를 보는 눈빛도
nareul boneun nunbitdo
your eyes when you look at me

흠잡을 데가 없어
heumjabeul dega eopseo
There is no flaw anywhere

한시도 지루할 틈이 없어 perfect
hansido jiruhal teumi eopseo perfect
There’s no time to be bored, you’re perfect

[All]
Woah oh

[Yunhyeong]
애교 섞인 목소리
aegyo seokkin moksori
your cute voice

[All]
Woah oh

[Yunhyeong]
가까워지는 우리
gakkawojineun uri
we’re getting closer

왜 이제야 나타났어
wae ijeya natanasseo
Why did you come now?

드디어 사랑이 찾아왔어
deudieo sarangi chajawasseo
Love has finally come to me

[Bobby]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

내 취향저격
nae chwihyangjeogyeok
my type

말하지 않아도 느낌이 와
malhaji anhado neukkimi wa
Even if you don’t say anything, I have a feeling

머리부터 발끝까지 다
meoributeo balkkeutkkaji da
From your head to your toes, everything

[B.I]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

난 너를 보면
nan neoreul bomyeon
When I look at you

가지고 싶어서 안달이 나
gajigo sipeoseo andari na
I want you so bad I go crazy

자기 전까지도 생각이 나 pow
jagi jeonkkajido saenggagi na pow
I think about you even right before I go to sleep pow

[Chanwoo]
난 니가 정말 좋아
nan niga jeongmal joha
I really like you

또 가끔 하품하는 모습까지도
tto gakkeum hapumhaneun moseupkkajido
Even when you yawn sometimes

내 스타일이야
nae seutairiya
It’s my style

[Junhoe]
오 마음이 잘 맞아
o maeumi jal maja
We have a good connection

내 가슴이 벅차올라
nae gaseumi beokchaolla
My heart is overwhelmed

니가 날 부를 때마다
niga nal bureul ttaemada
Every time you call my name

입가에 웃음이 끊이질 않아
ipgae useumi kkeunhijil anha
I can’t stop smiling

[B.I]
Oh girl you know that I love you

[Bobby/Junhoe]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

[Bobby]
내 취향저격
nae chwihyangjeogyeok
my type

말하지 않아도 느낌이 와
malhaji anhado neukkimi wa
Even if you don’t say anything, I have a feeling

머리부터 발끝까지 다
meoributeo balkkeutkkaji da
From your head to your toes, everything

[B.I]
너는 내 취향저격
neoneun nae chwihyangjeogyeok
You’re my type

난 너를 보면
nan neoreul bomyeon
When I look at you

가지고 싶어서 안달이 나
gajigo sipeoseo andari na
I want you so bad I go crazy

자기 전까지도 생각이 나 pow
jagi jeonkkajido saenggagi na pow
I think about you even right before I go to sleep pow

난 니가 정말 좋아
nan niga jeongmal joha
I really like you

또 가끔 하품하는 모습까지도
tto gakkeum hapumhaneun moseupkkajido
Even when you yawn sometimes

다 내 스타일이야
da nae seutairiya
It’s my style

난 니가 정말 좋아
nan niga jeongmal joha
I really like you

또 가끔 하품하는 모습까지도
tto gakkeum hapumhaneun moseupkkajido
Even when you yawn sometimes

다 내 스타일이야
da nae seutairiya
It’s my style

Wordless Wednesday - A Chapter A Day

Wednesday, July 29, 2020