Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Playlist Lagu Thailand Tahun 2021

Sunday, October 17, 2021

ใจอ้วน / Sugar High - STAMP feat. YOUNG K of DAY6 [ Official Music Video ]

Released Date :  Jan 14, 2021


Peck Palitchoke x PEARWAH x Billkin x PP Krit – It's Good

Released Date :  Jan 16, 2021


Love to the End (TRY) - O-PAVEE | Official MV | Let's Fight Ghost (Ost.)

Released Date :  Jan 20, 2021


Mew Suppasit - Good Day

Released Date :  Feb 4, 2021



F.HERO Ft. BRIGHT VACHIRAWIT - Sad Movie (Prod. By NINO)

Released Date :  Feb 13, 2021


INK WARUNTORN x Billkin - แปลไม่ออก [Live Session]
Released Date :  Feb 14, 2021


JAONAAY ft. Juné - แปะหัวใจ [Official MV]

Released Date :  Mar 11, 2021


Txrbo Ft. PEARWAH - น้ำลาย (Lie) (Prod. By NINO & Txrbo)
Released Date :  Mar 14, 2021



Mew Suppasit - THANOS

Released Date :  Mar 14, 2021



TRINITY MUSIC ON l YESTERDAY TODAY TOMORROW - Piano Ver.

Released Date :  Mar 15, 2021


AR3NA - Come Get It Now [OFFICIAL MV]

Released Date :  Mar 25, 2021


เก็บไว้ในใจไม่พอ - MAIYARAP x THREE MAN DOWN (ENG SUB.) | YUPP!

Released Date :  Apr 12, 2021


Violette Wautier - กักตัว

Released Date :  May 24, 2021


คำที่พูดแทนหัวใจ - SEENAPAT ( OFFICIAL MV ) | Ost. I Need Romance รักใช่ไหมที่หัวใจต้องการ

Released Date :  Jun 3, 2021


Mew Suppasit - Summer Fireworks

Released Date :  Jun 18, 2021



JAYLERR x Ice Paris - เมื่อวานก็นานไป (FEELS LIKE A YEAR)

Released Date :  Jul 15, 2021


Mew Suppasit - Drowning (ที่มีเธอ)

Released Date :  Aug 1, 2021


PORSCHE x JACKIE - เพราะเธอแหละ (MY CALENDULA) 

Released Date :  Aug 16, 2021


Violette Wautier - ตั้งแต่มีเธอฉันมีความสุข (This Time) 

Released Date :  Aug 19, 2021


Three Man Down - I know this has been my boyfriend for a long time | Original by Billkin, PP Krit | GeneLab+ Nadao Music

Released Date :  Aug 29, 2021


Billkin - I ไม่ O (IXO) 

Released Date :  Sep 9, 2021


F.HERO x URBOYTJ Ft. MINNIE ((G)I-DLE) - MONEY HONEY (Prod. By URBOYTJ) [Official MV]

Released Date :  Sep 30, 2021


Mew Suppasit - SPACEMAN

Released Date :  Oct 17, 2021


อีกไม่นาน นานแค่ไหน - Getsunova x Three Man Down feat. พระมหาไพรวัลย์ [Official Visualizer]

Released Date :  Oct 21, 2021








Drama Review : In Family We Trust (2018)

Tuesday, March 9, 2021


Drama: In Family We Trust

Also Known As: Blood Isn't Always Thicker Than Water , Leaut Kon Khon Jaang , Luead Khon Kon Jang

Country: Thailand

Episodes: 18

Aired: Sep 14, 2018 - Nov 10, 2018

Aired On: Friday, Saturday

Original Network: GMM One

Duration: 60 min.

Genres: Mystery, Drama, Family


Cast :

Songsit Roongnophakunsri as Prasoet, the family's eldest son and CEO of the family business, Jirananta Hotel

Saksit Tangthong as Met, the second son, a stay-at-home single parent

Kathaleeya McIntosh as Phatson, the third child and only daughter, Managing Director of the Jirananta Hotel Pattaya

Sopitnapa Choompanee as Chris Chen, Prasoet's wife

Apasiri Nitibhon as Nipha, Prasoet's mistress/second wife who is undergoing treatment for cancer

Phollawat Manuprasert as Wichian, Phatson's husband, a police commissioner

Nappon Gomarachun as A-gong (grandfather), the family patriarch

Patravadi Mejudhon as A-ma (grandmother)

Kejmanee Wattanasin as Namphueng, Konkan's wife, a former actress

Supoj Chancharoen as Konkan, the youngest son

Pimmara Charoenpakdee as Phim

Thanapob Leeratanakajorn as Yi, Phatson's eldest son who owns a hairdresser's

Krissanapoom Pibulsonggram as Pete, Prasoet and Chris's son doing a master's degree in Hong Kong

Teeradon Supapunpinyo as Vegas, Konkan's elder son, a university student

Chonlathorn Kongyingyong as Ern, Phatson's second son, who helps manage the Pattaya hotel's theatre

Lapat Ngamchaweng as Tao, Phatson's third son, an actor

Sivakorn Adulsuttikul as Kuaitiao, the orphaned grandson who lives with A-gong and A-ma

Paris Intarakomalyasut as Chi, Prasoet and Nipha's son

Jackrin Kungwankiatichai as Toei, Phatson's youngest son, a secondary school student

Vachirawich Aranthanawong as Macao, Konkan's younger son

Sawanya Paisarnpayak as Meimei, Met's daughter

Kanyawee Songmuang as Kim, Yi's girlfriend

Pitisak Yaowananon as the police inspector

Chavalit Chittanant as the police lieutenant

Thaneth Warakulnukroh as Somphong, the private detective




Sinopsis

Keluarga Jiraanan adalah sebuah keluarga etnik Cina yang kaya, dan keluarga besarnya merangkumi tiga generasi. Datuk (Ah gong) dan Nenek (Ah ma) mempunyai lima orang anak. Prasoet, anak sulung, mengetuai perniagaan keluarga, Jirananta Hotel, dan menguruskan hotel paling besar di Bangkok, sementara Phatson, satu-satunya anak perempuan, menguruskan cawangan hotel di Pattaya. Met, anak kedua, tidak bekerja, sementara anak bongsu Konkan menjalani gaya hidup playboy. Di antara mereka (dan anak kelima yang telah meninggal dunia), mereka mempunyai sembilan anak generasi ketiga.

Tak lama setelah mereka menyambut ulang tahun Ah gong, dia telah meninggal dunia. Setelah pembacaan wasiat, Phatson tak puas hati kerana dia dikecualikan dari warisan hotel dan hanya diberi sejumlah duit. Kesemua bahagiannya telah diwariskan kepada cucu lelaki pertama dari anak lelaki iaitu Pete.

Tak lama selepas itu, dia bertengkar dengan abangnya, Prasoet mengenai pengurusan hotel mereka. Prasoet kemudian ditemui mati ditembak di bilik tidurnya, dan Phatson menjadi suspek utama. Isteri Prasoet, Chris juga menjadi salah salah satu suspek dalam kes ini. Kesemua anak mereka terutama Pete dan Yi berusaha dengan cara mereka tersendiri untuk mencari kebenaran dan menyelesaikan misteri itu.


Review

Masa nak tengok drama ni memang tak letak expectation tinggi sebab drama ni di bawah production Nadao Bangkok, bekerjasama dengan The One Enterprise dan 4Nologue untuk promote kumpulan Nine by Nine (9x9). 

Diawal cerita memang agak confusing sebab terlampau banyak watak dan tak ada pengenalan untuk setiap watak. Cuma ada sesi bergambar ikut keluarga jadi boleh cam sikit-sikit. Terpaksa juga tengok dengan speed biasa sebab confuse nama-nama watak yang lebih kurang sama walaupun dah kenal semua ahli group 9x9. 


Family tree keluarga Jiraanan


Ringkasan Salasilah keluaga Jiraanan.

Ah Gong, Ah Ma

Anak Sulung : 

Prasoet Jiraanan, isteri pertama, Chris dan anak lelaki, Pete, isteri kedua, Nipha dan anak lelaki, Chi


Anak Kedua : 

Met, dan anak perempuannya Mei Mei (isterinya dah meninggal dunia)


Anak Ketiga : 

Phatson, suaminya dan 4 orang anaknya, Yi, Earn, Tao and Toey.


Anak Keempat : 

anak perempuan tapi dah meninggal, Kuaitiao (tinggal bersama Ah Gong, Ah Ma)

 

Anak Kelima : 

Konkan, isterinya dan dua anak lelaki iaitu Vegas dan Macao


Di awal episode 1 nampak semuanya bahagia berkumpul untuk menyambut ulang tahun Ah Gong. Semuanya hadir untuk makan malam bersama kecuali Pete yang tengah belajar di Hong Kong tapi dia bagi ucapan untuk Ah Gong melalui video call. 




Konflik bermula lepas sahaja wasiat Ah Gong dibaca dimana Phatson sangat sedih dan tak berpuas hati dengan pembahagian harta ayahnya. Dia hanya dapat sejumlah duit tanpa dapat syer saham untuk hotel yang dia dah bangunkan selama 20 tahun tu.


Dia cuba untuk tuntut hak dia tapi tak dilayan abangnya jadi dia tarik semua klien dan staff hotel yang dia percaya. Abangnya kemudian bertindak untuk memecat Phatson dan semua pekerja Phatson juga. Dia sangat marah dan memandu dari Pattaya ke Bangkok untuk berjumpa abangnya. Tapi apa yang dia jumpa adalah Prasoet yang berlumuran darah dan mati ditembak di bilik tidurnya. Phatson kemudiannya menjadi suspek utama kes pembunuhan abangnya kerana motif yang kuat.



Keluarga besar ni kemudiannya saling tuduh menuduh dan curiga antara satu sama lain walaupun rapat dari kecil sampai besar. Rahsia yang masing-masing simpan pun terbongkar sedikit demi sedikit. Semua pun masih tertanya-tertanya siapa pembunuh sebenarnya sebab semua pun mencurigakan dan ada motif untuk membunuh.



Plot dan jalan cerita drama ni agak perlahan diawal drama tapi sentiasa terselit plot twist dan suspense masa menonton. Tambah pula dengan variasi muzik orkestra sebagai penambah rasa dalam setiap scene memang buat jadi tak senang duduk. Flow cerita ni pun disusun cantik jadi tak terlalu bosan. Lakonan pun mantap dari barisan pelakon lama yang memang terkenal. Lakonan dari ahli group 9x9 pula tak semua memberansangkan tapi lakonan Yi (Tor Tanapon) dan Pete (Jaylerr) memang mantap dan mampu bawa watak mereka dengan baik. 


Personal Rating


Team Production + 0.8

Storyline + 0.9

Genre + 1

Casting & Acting + 0.8

Editing + 0.9

Visual + 0.8

Themes + 1

Music/Soundtrack + 0.8

Social Message + 1

Personal Thoughts + 1


Total Rating = 9 / 10

F.HERO Ft. BRIGHT VACHIRAWIT (Prod. By NINO) - Sad Movie

Sunday, February 21, 2021

Teaser :




Official Music Video :




Lyrics (Thai + Romanization + English Lyric)


Hook1
มีแต่ฉากเดิมๆทุกที ทุกที
mi dtae chak deum deum took ti took ti
There’s only the same scene every time

ซ้ำไปซ้ำมาอย่างนี้
sam bpai sam ma yang ni
Over and over again

ไม่เคยมี Love Scene มีแต่ Sad Scene
mai koey mi Love Scene mi dtae Sad Scene
There’s no love scene only the sad scene

(อะไรวะเรื่องนี้)
(arai wa reuang ni)
(What on earth is this movie?)

รับบทคนแพ้ทุกที ทุกที
rap bot kon pae took ti took ti
The loser’s role is always on me

ซ้ำไปซ้ำมาอย่างนี้
sam bpai sam ma yang ni
Over and over again

ไม่เคยมี Love Scene มีแต่ Sad Scene
mai koey mi Love Scene mi dtae Sad Scene
There’s no love scene only the sad scene

My Sad Movie


Verse1
(Bright)
เหมือนเดิม มีแต่พล๊อตเดิม
meuan deum mi dtae plot deun
Again, there’s only the same plot

ไม่ว่ารักใคร ก็มีแต่ซ้ำเติม
mai wa rak krai, keu mi dtae sam dteum
whoever I love, it always gets worse

ดราม่ากว่านี้มีอีกไหม
drama kwa ni mi ik mai
Could it get any more dramatic than this?

ใครๆ ก็คอยจะทำร้าย
krai krai keu koy ja tam rai
People keep on hurting me

ก็คล้าย ว่าเรามันดวงตก
keu klai, wa rao man duang dtok
I guess I have no luck

กี่ครั้ง ก็ต้องน้ำตาตก
ki krang, keu dtong nam dta dtok
I’ve cried many times

ฟ้าหลังฝนไม่เห็นจะมีจริง
fa lang fon mai hen ja mi ching
I don’t really see that rainbow after the rain

หนังเรื่องนี้คงไม่ Happy Ending
nang reuang ni kong mai Happy Ending
Will this movie have no happy ending?


(F.HERO)
ไอ้ตอนไปแคสท์โมเดลลิ่งก็บอกว่าแคสท์บทพระเอก
ai dton bpai kaest modelling, keu bok wa kaest bot pra ek
When I’ve got the cast, they said I’ll be the protagonist

รับบทหนังรักหวานซึ้งประมาณญาญ่ากับณเดชน์
rap bot nang rak hwan seung, bpraman yaya gab nadech
A romance as sweet as Yaya & Nadech

แต่พอรักสั่งแอคชั่น แล้วกามเทพตีสเลท
dtae po rak sang aek chan laew gamatep dti salet
Love said ‘Action’ then Cupid hit the slate

เอ้าไหงกลายเป็นหนัง Sad เปลี่ยนจากหน้ามือเป็นมะเหงก
ao ngai klai bpen nang Sad, bplian jak na meu bpen ma ngek
The plot suddenly changed to sad movie

อยากจะเบรกกองให้หมด แล้วเรียกคนเขียนมาแก้บท
yak ja brek kong hai mot, laew riak kon kian ma gae bot
I just want to stop it all and rewrite the script

นี่มันหนังรักอะไรกันวะทำไมตอนจบมันแย่หมด
ni man nang rak arai gan wa, tammai dton jop man yae mot
What kind of romance movie is this? Why is the whole ending bad?

รักใครก็แพ้หมด รับบทช้ำไปและช้ำมา
rak krai keu pae mot, rap bot cham bpai lae cham ma
I lose to love, with the same old pain over and over again

ขนาดป๊อปคอร์นหน้าโรงหนังยังเป็นป๊อปคอร์นรสน้ำตา
kanat popkon na rong nang, yang bpen popkon rot namdta
Even the popcorn also tasted like tear


Pre Hook
พอเหอะความเหงา พอเหอะความเศร้า
pho heuk kwam ngao, pho heuk kwam sao
I’ve had enough of loneliness and sadness

อยากมีความรักกับเขาซักที
yak mi kwam rak gap kao sak ti
I want love like everyone else


Hook2
มีแต่ฉากเดิมๆทุกที ทุกที
mi dtae chak deum deum took ti took ti
There’s only the same scene every time

ซ้ำไปซ้ำมาอย่างนี้
sam bpai sam ma yang ni
Over and over again

ไม่เคยมี Love Scene มีแต่ Sad Scene
mai koey mi Love Scene mi dtae Sad Scene
There’s no love scene only the sad scene

(อะไรวะเรื่องนี้)
(arai wa reuang ni)
(What on earth is this movie?)

รับบทคนแพ้ทุกที ทุกที
rap bot kon pae took ti took ti
The loser’s role is always on me

ทำไมต้องเป็นอย่างนี้
tammai dtong bpen yang ni
Why does it has to be like this?

จะมีมั้ย Love Scene ไม่เอาละ Sad Scene
ja mi mai Love Scene mai ao la Sad Scene

My Sad Movie

Sad Movie (B.R.I.G.H.T)
Na Na Na (F.H.E.R.O)
Sad Movie (So Sad)
Na Na Na


Verse2
คงเดินออกโรงไปละถ้าหากว่าเกิดเป็นคนดู (Damn!)
kong deun ok rong bpai la, ta hak wa geut bpen kon du (Damn!)
If I was the audience, I would go thru the exit door

น้ำตาท่วมจอเป็นเราก็คงไม่ทนดู
nam dta tuam jo bpen rao ko kong mai ton du
Tears would flood the cinema and I wouldn’t tolerate it

ถ้าได้สมหวังเหมือน Coffee Prince ของกงยู
ta dai som wang meuan Coffee Prince kong gong yoo
If I had a happy ending like Coffee Prince’s Gongyoo

ฉันคงกระโดดโลดเต้นอย่างกับพี่น้อยวงพรู
chan kong gra dot lot dten, yang gap pi noy wong proo
I would jump like Noi of Pru

แต่พอเอ่ยบงชูร์ แล้วเค้าก็บอกว่าลาก่อน
dtae pho euy bong chu laew kao keu bok wa la kon
But when I said ‘BonJour’, She said ‘Goodbye’

เป็นพระรองในซีรี่ส์ที่พระเอกเค้ามาก่อน
bpen pra rong nai siri, ti pra ek kao ma kon
Like the Drama that second lead Man came after lead man

ต่อให้ทุ่มเทไปเต็มที่สุดท้ายก็มีน้ำตาก่อน
dto hai toom te bpai dtem ti, sudtai ko mi nam dta kon
No matter how much effort I put, I’ll just end up with tears

เพราะหน้าเรา Comedy เป็นแค่ตลกปัญญาอ่อน
pro na rao Comedy, bpen kae dtalok bpan ya on
Cause I look funny, only make you laugh

ละครน้ำเน่าดาวพระศุกร์ต้องอาย
la kon nam nao dao pra suk, dtong ai
Even the famous Melodrama also can’t beat my story

เหมือนกับโกโบริที่ตอนจบต้องตาย
meuan gap gobori ti dton jop, dtong tai
Like lead man who has to die at the end

บทไม่สบายอยากมีมือแตะต้องกาย
bot mai sabay yak mi meu dtae, dtong gai
I want someone who would care for me

อยากให้เธอเหลียวมองสงสัยต้องวาย
yak hai ter liao mong song sai, dtong wai
Do I have to get in BL’s role to make you seek me?

ก็ยังข้องใจ มองใครต่อใครเขารับบทนำใน Paradise
ko yang kong jai, mong krai dto krai kao rap bot nam nai Paradise
Still don’t understand, while others are in Paradise

ไอ้เราดันได้รับบทเป็นแค่คนจนใน Parasite
ai rao dan dai rap bot, bpen kae kon jon nai Parasite
I’m in Parasite as a poor guy

อยากจะได้ดอกกุหลาบทำไมได้รับแต่ Dynamite
yak ja dai dok ku lap, tammai dai rap dtae Dynamite
I asked for a rose but I got a dynamite

ถ้าทำ Soundtrack ให้หนังเรื่องนี้เราควรจะร้องยังไงอ่ะไบร์ท ไหนร้องซิ
ta tam Soundtrack hai nang reuang ni rao kuan ja rong yang ngai a bright nai rong si
If I have to make the soundtrack of this movie how should we sing it? Bright, Can you sing it?


Pre Hook
พอเหอะความเหงา พอเหอะความเศร้า
pho heuk kwam ngao, pho heuk kwam sao
I’ve had enough of loneliness and sadness

อยากมีความรักกับเขาซักที
yak mi kwam rak gap kao sak ti
I want love like everyone else


Hook2
มีแต่ฉากเดิมๆทุกที ทุกที
mi dtae chak deum deum took ti took ti
There’s only the same scene every time

ซ้ำไปซ้ำมาอย่างนี้
sam bpai sam ma yang ni
Over and over again

ไม่เคยมี Love Scene มีแต่ Sad Scene
mai koey mi Love Scene mi dtae Sad Scene
There’s no love scene only the sad scene

(อะไรวะเรื่องนี้)
(arai wa reuang ni)
(What on earth is this movie?)

รับบทคนแพ้ทุกที ทุกที
rap bot kon pae took ti took ti
The loser’s role is always on me

ทำไมต้องเป็นอย่างนี้
tammai dtong bpen yang ni
Why does it has to be like this?

จะมีมั้ย Love Scene ไม่เอาละ Sad Scene
ja mi mai Love Scene mai ao la Sad Scene

My Sad Movie


Outtro
จมน้ำตาอย่างกับเรื่อง The Classic
jom nam dta yang gap reuang The Classic
Full of tears like ‘The Classic’

รักปลอมๆอย่างกับเป็นพลาสติก
rak bplom bplom yang gap bpen plas tik
This love is fake like plastic

พล๊อตอย่างกับยิมนาสติก
plot ma twist yang gap yim nas tik
Plot’s twist like gymnastics

ดราม่ากว่าแจ๊ค ดอว์สันในเรื่องไททานิค
drama kwa jaek do san nai reuang tai ta nik
More dramatic than Jack Dorson’s story in 'Titanic'

หนังมันเศร้าพูดไปแล้วก็เจ็บจี๊ด
nang man sao, put bpai laew keu jep jit
Too sad to talk about, my heart’s broken

อยากมีใครซักคนไม่ต้องมีเยอะถึงเจ็ดกิ๊ก
yak mi krai sak kon mai dtong mi ye teung jet ik
I just need someone, no need for many

ถ้าเล่าความหลังมันต้องสปอยล์ถึง 7 Weeks
ta lao kwam lang man dtong sapoi teung jet Weeks
I’d need full 7 weeks for the past story spoilers

เพราะหนังของเรามันเศร้า กว่ารวมหนัง Sad ทั้ง Netflix
pro nang kong rao man sao, kwam ruam nang Sad tang Netflix
Because all sad Netflix movies combined aren’t as sad as our movie


Cr : Alif's Blog

Drama Review : Love Destiny (2018)

Saturday, February 20, 2021



Native Title: บุพเพสันนิวาส (Bpoop Phaeh Saniwaat)

Also Known As: Love Destiny, Bhuppae Sunniwat , Buppe San Nivas , Buppesannivas

Genres: Time Travel, Historical, Comedy, Romance, Drama, Family, Fantasy

Country: Thailand

Type: Drama

Episodes: 15

Aired: Feb 21, 2018 - Apr 11, 2018

Aired On: Wednesday, Thursday

Original Network: Channel 3

Duration: 1 hr. 50 min.



Production


Screenwriter: Salaya Sukanivatt

Director: Mai Phawat Panangkasiri

Producer : Nong Arunosha Panupan



Cast


Ranee Campen as Ketsurang / Mae Ying Karaked

Pope Wattanaputi as Por Date / Muen Suntorndewa

Panjan Kawin as Muen Rueng / Ruengrit

Prang Kannarun as Mae Ying Chanwad

Susira Nanna as Mae Maria / Thong Kip Ma

Louis Scott as Constantine Phaulkon



Ketsurang adalah ahli arkeologi berusia 25 tahun. Suatu hari dia mengalami kemalangan setelah bertemu dengan hantu Karaked dan kembali ke zaman Ayutthaya sekitar 300 tahun yang lalu. Dia bangun di dalam badan Karaked selepas Karaked meninggal.

Karaked adalah seorang yang sangat jahat dan egois. Semua orang membencinya, terutamanya Date, tunangnya sendiri, yang menyukai gadis lain tetapi ayahnya dan ayah Karaked adalah kawan baik dan mereka berjanji bahawa anak-anak mereka akan berkahwin setelah mereka dewasa kelak. Karaked cuba membunuh pesaingnya, Chanwad dengan memaksa Pin, orang suruhannya menerbalikkan sampan yang dinaiki Chanwad. Tetapi hamba kepada Chanwad yang mati lemas dan Chanwad sempat diselamatkan. Date sangat marah dengan kejadian tersebut lalu dia dan ayahnya bertindak untuk melakukan pemujaan mantra untuk menghukum pelakunya, yang mana telah mengakibatkan kematian Karaked.

Roh Karaked memohon kepada Ketsurang untuk mengambil alih badannya dan melakukan perbuatan baik atas namanya supaya dia mendapat ketenangan dan dapat mengurangkan dosanya semasa dia hidup.

Setelah Ketsurang bangun dalam badan Karakade, semua orang di sekelilingnya keliru kerana dia sangat berbeza sama sekali dengan Karaked yang dulu. Tetapi sikapnya yang optimis, baik hati dan periang berjaya menambat hati semua orang walaupun dia sentiasa bercakap bahasa aneh dan bertingkah laku pelik.


Review



Setting utama drama ni ialah di zaman Ayutthaya di bawah pemerintahan Raja Narai yang mana berdasarkan sejarah sebenar Thailand jadi sambil tengok drama ni sambil belajar juga sejarah Ayutthaya semasa abad ke-17. Visual background pun cantik menggambarkan kemegahan dan kegemilangan Ayutthaya pada zaman tu.

Plot drama ni walaupun heavy dengan sejarah Ayutthaya tapi diceritakan dengan baik dan tak membosankan sangat. Mungkin ada yang akan bosan kalau tak minat period drama/Thai boran tapi jalan ceritanya tak meleret dan penuh dengan komedi dan scene romantik so still best nak layan. Drama ni memang panjang sebab walaupun cuma 15 episode tapi 1 episode hampir 2 jam.

Seronok juga tengok bila Ketsurang selalu teruja bila dapat pergi dan tengok semua tempat yang dia belajar dalam kelasnya dulu. Dia pun dapat sahihkan sendiri fakta-fakta yang dia dah belajar dulu dan dapat rasa sendiri suasana pada zaman tu.

Zaman tu pulak pengangkutan utamanya sampan jadi mana-mana mereka pergi semuanya akan naik sampan.

Walaupun dia tahu sejarah Ayutthaya dan tahu apa yang akan jadi, tapi dia tak pernah campur tangan dan biarkan semua berjalan seperti biasa. Seperti yang tuk gurunya selalu pesan, ‘what will happen, will happen’.

First half drama ni mostly tentang pengenalan setiap watak-watak sejarah dan macam mana Ketsurang menyesuaikan diri dekat situ dengan keluarga barunya sambil nak pulihkan balik reputasi Karaked. Banyak juga selit flashback perangai jahat Karaked masa dia hidup jadi memang rasa patut sangat dia mati dan bagi peluang dekat Ketsurang untuk hidup dekat situ.

Drama ni berkisar juga tentang politik dan rampasan kuasa Raja Narai jadi second half drama ni berat sikit dengan plot politik dan perperangan diantara pelbagai negara salah satunya ialah France dan negara jirannya.



Tak seperti kisah time travel yang lain, drama ni happy ending dan wrapped dengan baik. Ending setiap watak juga diceritakan jadi memang puas hati tengok. Nak complaint pun tak boleh sangat sebab semuanya ikut sejarah apa yang terjadi masa zaman tu.

Overall, drama ni memang deserved popularity yang dia dapat. Plot flow menarik, tak meleret, Lakonan mantap dari semua pelakon termasuk lah pelakon tambahan. Visual background dan budaya tradisional Thai pun cantik banyak benda baru yang boleh dapat. Ost Opening dan Ending pun best sesuai sangat dengan cerita ni. Thumbs up to the production team for these awesome drama.



Personal Rating


Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 0.9
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 9.9 / 10



Playlist Lagu Thailand Tahun 2020

Saturday, January 2, 2021


Bila scroll balik Playlist dalam Youtube ni, banyak rupanya lagu Thailand dalam Playlist Youtube so harini nak share beberapa lagu yang hit pada tahun 2020.


Senarai ni hanya susunan rawak dan lagu yang dikeluarkan pada tahun 2020 sahaja. Boleh la tambah few lagu baru dalam playlist. Sesuai juga untuk peminat lagu-lagu kpop dan sesiapa yang mencari kelainan.


KACHA X Faye Fang Kaew - เชื่อได้มั้ย? Can you believe it?

Released Date :  Jan 15, 2020


TRINITY | HIDDEN TRACK
Released Date :  Jan 26, 2020


JAYLERRxPARIS - ดี๊ดี (UNEXPECTED)

Released Date :  Feb 7, 2020


KANOM - สัญญา (Promise)

Released Date :  Feb 13, 2020


How To Love (feat. GRAY) - ALLY [OFFICIAL MV]

Released Date :  Feb 21, 2020


ILLSLICK - กลัวเครื่องบิน Fear of Planes ft. PALMY

Released Date :  Feb 22, 2020


Chilling Sunday - ดีพอไหม [Official Music Video]

5,975,120 viewsPremiered Mar 5, 2020


PARIS feat. Toey Jarinporn - หอมเธอ (Scent of love)

Released Date :  Mar 5, 2020


ส้ม มารี (Zom Marie) - หรือฉันคิดไปเอง Kidding?

Released Date :  Mar 12, 2020


TEMPT - Be With Me Tonight

Released Date :  Mar 18, 2020


Tilly Birds - คิด(แต่ไม่)ถึง [Same Page?]

Released Date :  Mar 20, 2020


หัวใจสั่งให้รัก Ost. My Husband in Law | แพรว คณิตกุล | Official MV

Released Date :  Apr 13, 2020


มันดีกว่าที่คิด Ost. My Husband in Law | สิงโต นำโชค | Official MV

Released Date :  Apr 29, 2020


Getsunova - ลืมว่าต้องลืม (forgot to forget)

Released Date :  Apr 28, 2020


Billkin feat. JAYLERR - กอดในใจ Hug in your Heart

Released Date :  May 14, 2020


A Little Thing - Peck Palitchoke [Official MV]

Released Date :  May 28, 2020

Wan Thanakrit - The closer you get, the more you don't know | (OFFICIAL MV)

Jun 18, 2020


Mew Suppasit - Season of You

Released Date :  Aug 1, 2020


Supanut - My Oxygen

Released Date :  Aug 15, 2020


Aueyauey เอ๋ยเอ้ย - ขอจองได้ไหม (CF NO CC)

Released Date :  Aug 20, 2020


[For. CHESHIRE] 손(SORN) - 'กลัวเครื่องบิน (feat. PALMY) / ILLSLICK' (Cover)

Released Date :  Aug 28, 2020


Get to know you - Peck Palitchoke [Official MV]

Released Date :  Sep 2, 2020


RITZ x PERTH - อาการงี้ (Hello Doctor)

Released Date :  Sep 8, 2020


เล็ก ๆ บ่อย ๆ Ost.คนละทีเดียวกัน I’M TEE, ME TOO - GUNGUN

Released Date :  Sep 15, 2020


ผิดจังหวะ (Wrong Place, Wrong Time) - KACHA x GAVIN.D [Official MV]

Released Date :  Sep 22, 2020


TRINITY ‘5:59 (Five - Fifty Nine)’

Released Date :  Sep 24, 2020


Billkin - กีดกัน (Skyline) OST.แปลรักฉันด้วยใจเธอ

Released Date :  Sep 30, 2020


ไม่รักไม่ลง (TOO CUTE TO HANDLE) - ออฟ, กัน

Released Date :  Oct 1, 2020



ถอนหายใจในใจ - Getsunova x Krist Perawat : LOVE STRANGER [Official MV]

Released Date :  Oct 3, 2020



TRINITY ‘5:59 (Five - Fifty Nine)’ Official MV | PART 2

Released Date :  Oct 8, 2020


GULF X WAR - แฟนผมหาย (Missing Baby)

Released Date :  Oct 27, 2020

I'm okay (but I feel it) : i'm okay l First Anuwat

Released Date :  Oct 29, 2020


GAVIN.D - THE SIMPLE THINGS YOU DO

Released Date :  Nov 5, 2020


IRONBOY - ต้องไป

Released Date :  Nov 7, 2020


Mew Suppasit - Nan Na (นั้นนา) Feat. NICECNX

Released Date :  Nov 19, 2020


จีบก่อนผิดไหม - Natherine (Prod. by LIPTA) Official MV

Released Date :  Nov 23, 2020


TRINITY & 4NOLOGUE TRAINEE - 'YESTERDAY TODAY TOMORROW' OFFICIAL MV

Released Date :  Nov 25, 2020


Undo - POP PONGKOOL X WONDERFRAME (JOOX 100x100 SEASON 2) 「Official MV」

Released Date :  Dec 2, 2020


Three Man Down - ถ้าเธอรักฉันจริง If You Really Love Me

Released Date :  Dec 15, 2020





Playlist : Lagu Thailand Tahun 2019

Thursday, December 31, 2020


9x9 | Hypnotize [Official MV]

Released Date :  Jan 9, 2019



Yayaya Ost.Thong Ek | Mario Maurer Feat. Ayutthaya Cute Boys | Official MV

Released Date :  Jan 15, 2019



Embrace Ost.Thong Ek | Kannapat | Official MV

Released Date :  Jan 30, 2019



9x9 | ผู้โชคดี (The Lucky One) OST. Great Men Academy

Released Date :  Feb 13, 2019



9x9 | Eternity

Released Date :  Mar 22, 2019



W​​ANYAi แว่นใหญ่ - เจ็บจนพอ | Enough

Released Date :  Apr 6, 2019



WONDERFRAME x KANGSOMKS - ชู้แต่เธอไม่รอบ ชอบแต่เธอไม่รู้ 

Released Date :  May 11, 2019



Tor Saksit - Forbidden Zone [Official Music Video]

Released Date :  May 23, 2019



Getsunova - พระเอกจำลอง (OST.ทฤษฎีจีบเธอ Theory of love)

Released Date : May 31, 2019



WANYAi แว่นใหญ่ - ลืมไป | Blind Feat. ปู่จ๋าน ลองไมค์ [Official MV]

Released Date : May 31, 2019



GETSUNOVA : FAKE PROTAGONIST [ พระเอกจำลอง ENGLISH VERSION ]

Released Date : Aug 3, 2019



PARIS, PEARWAH - รักติดไซเรน (My Ambulance) [Official MV]

Released Date : Aug 14, 2019



Huang (you're mine) - Earth Patravee

Released Date :  Aug 31, 2019



TRINITY | Haters Got Nothing [Official MV]

Released Date :  Sep 13, 2019



Billkin - You are my everything OST. My Ambulance

Released Date :  Oct 12, 2019



F.HERO Ft. BamBam From GOT7 (Prod. By KILO KEYS) - Do You

Released Date :  Oct 16, 2019



PARIS - รักติดไซเรน Midnight Version Ost.รักฉุดใจนายฉุกเฉิน [Official MV]

Released Date :  Oct 18, 2019



TRINITY | IOU

Released Date :  Nov 16, 2019



[HUMAN ERROR] EMPTY KING - JAYLERR

Released Date :  Dec 7, 2019



TRINITY | Jazzy

Released Date :  Dec 8, 2019