Showing posts with label Review. Show all posts
Showing posts with label Review. Show all posts

Donghua Review : Scumbag System (2020)

Saturday, February 27, 2021


Alternative Titles : Scumbag System, Ren Zha Fanpai Zijiu Xitong, The Scum Villain's Self-Saving System, Scumbag Villain

Type: ONA

Episodes: 10

Aired: Sep 10, 2020 to Oct 1, 2020

Producers: Tencent Penguin Pictures, iQIYI

Studios: Djinn Power

Source: Novel

Genres: Historical, Demons, Supernatural, Drama

Duration: 20 min. per ep.

Rating: R - 17+ (violence & profanity)


Cast/Voice Actor

Shen Yuan/Shen Qingqiu - Wu Lei

Luo Binghe - Shen Dawei

Yue Qingyuan - Liu Beichen

Liu Qingge - Xu Xiang

Ning Yingying - Zhang Qi

Liu Mingyan - Qin Ziyi

Sha Hualing - Wu Qiuyun

Ming Fan - Hu Yi

The System - Zhou Shuai


Trailer 



Synopsis

Shen Yuan pada asalnya adalah pembaca sebuah novel Proud Immortal Demon Way, yang mempunyai 6666 bab dan sangat tak menyukai novel tu. Selesai sahaja dia tinggalkan komen untuk novel tu, dia telah tercekik dan terus mati. Sebaik sahaja sedar, dia mendapati dirinya berpindah ke dunia novel Proud Immortal Demon Way, di dalam tubuh penjahat dalam novel tu, Shen Qingqiu.

Ketika bangun, dia disambut oleh The System, dan segera menyedari bahawa untuk mengelakkan nasib watak mati dengan diseksa oleh protagonis Luo Binghe, dia mesti mencari jalan untuk mengubah jalan cerita novel tu. Sistem tersebut, bagaimanapun, tidak membenarkan dia bertindak luar dari watak Shen Qingqiu atau dia akan hilang point yang mana dia akan mati selama-lamanya jika point tu jadi 0. 

Character

Shen Qingqiu 


Shen Qingqiu ni merupakan ketua Qing Jing Peak dari kumpulan Cang Qiong Mt. Sect. Dalam novel asal, dia merupakan watak jahat yang sentiasa membuli dan tidak adil dengan pelajarnya sendiri, Luo Binghe sebab cemburu dengan bakat dan kemahiran Luo Binghe. 


Luo Binghe

Seorang yatim piatu yang menjadi pelajar/pengikut dibawah Shen Qing Qiu setelah kematian ibu angkatnya. Dia selalu dibuli oleh pelajar lain dari Qing Jing Peak, dan tak pernah diberi peluang untuk menonjol oleh gurunya. Tetapi setelah Shen Yuan menjadi Shen Qing Qiu dan memberi perhatian kepadanya, Luo Binghe mula hormat dan banyak perubahan baik berlaku disitu.


Ning Yingying


Liu Qingge




Review

Scumbag System ni berdasarkan novel web Cina yang popular bertajuk 'The Scumbag Villain's Self Saving System' oleh Mo Xiang Tong Xiu. Donghua ni cuma ada 20 minit per episode dan ada 10 episode sahaja jadi dalam sehari dah  boleh habis. First time tengok donghua 3D macam ni jadi memang rasa pelik sebab macam tengah tengok game tapi lama-lama rasa ok.

Donghua ni bertemakan transmigration yang mana Shen Yuan ni mati dan masuk ke badan Shen Qing Qiu di dalam novel yang baru dibacanya. Yang menariknya, dia masuk ke dalam badan watak jahat bukannya watak utama. Jadi dia terpaksa buat macam-macam cara untuk pulihkan balik imejnya untuk mengelakkan dia dapat nasib yang sama macam ending watak Shen Qing Qiu dalam novel yang dia baca.



Donghua ni bermula dengan Shen Yuan yang menceritakan kisah novel Proud Immortal Demon Way, tentang watak utamanya, Luo Binghe dari kecil yang diselamatkan oleh seorang wanita bila di Sungai Luo. Lepas kematian ibu angkatnya, dia berguru dengan Shen Qing Qiu. Tapi Shen Qing Qiu ni pula cemburu dengan bakat Luo Binghe dan salah satu pelajar kesayangannya, Ning Yingying pun suka dengan Luo Binghe jadi dia selalu membuli dan siksa Luo Binghe. 



Dia juga bertindak untuk menolak jatuh Luo Binghe ke dalam gaung tapi rupanya Luo Binghe ni berketurunan Ancient Demon jadi dia terselamat dan berdendam dengan gurunya. Dia kemudiannya belajar dan membalas dendam balik dengan semua orang yang pernah membuli dan siksa dia dulu dan menjadi orang terkuat masa tu. 



Shen Yuan yang baru habis baca novel tu pun tak percaya macam mana dia boleh habiskan 6666 bab novel tak masuk akal tu. Masa nilah dia komen novel tu sambil makan pau dan mati tercekik. 



Masa nak tengok donghua ni tak letak expectation tinggi pun sebab baca sinopsis pun dah tau plot ni cliche dan jarang nak jumpa donghua yang best tapi dari episode 1 sampai habis memang asyik gelak dengan perangai Shen Yuan/Shen Qing Qiu. Plot dan Storyline pun simple dan best. Rupanya ending cerita ni tergantung sebab ada Season 2 tahun ni.

Overall, memang recommend kalau minat anime dengan genre ni. Boleh tengok donghua ni dekat Youtube dan Wetv.


Personal Rating


Team Production + 0.8

Storyline + 0.9

Genre + 1

Casting & Acting + 1

Editing + 0.9

Visual + 0.8

Themes + 1

Music/Soundtrack + 1

Social Message + 0.5

Personal Thoughts + 1


Rating = 8.9 / 10

Drama Review : Love Destiny (2018)

Saturday, February 20, 2021



Native Title: บุพเพสันนิวาส (Bpoop Phaeh Saniwaat)

Also Known As: Love Destiny, Bhuppae Sunniwat , Buppe San Nivas , Buppesannivas

Genres: Time Travel, Historical, Comedy, Romance, Drama, Family, Fantasy

Country: Thailand

Type: Drama

Episodes: 15

Aired: Feb 21, 2018 - Apr 11, 2018

Aired On: Wednesday, Thursday

Original Network: Channel 3

Duration: 1 hr. 50 min.



Production


Screenwriter: Salaya Sukanivatt

Director: Mai Phawat Panangkasiri

Producer : Nong Arunosha Panupan



Cast


Ranee Campen as Ketsurang / Mae Ying Karaked

Pope Wattanaputi as Por Date / Muen Suntorndewa

Panjan Kawin as Muen Rueng / Ruengrit

Prang Kannarun as Mae Ying Chanwad

Susira Nanna as Mae Maria / Thong Kip Ma

Louis Scott as Constantine Phaulkon



Ketsurang adalah ahli arkeologi berusia 25 tahun. Suatu hari dia mengalami kemalangan setelah bertemu dengan hantu Karaked dan kembali ke zaman Ayutthaya sekitar 300 tahun yang lalu. Dia bangun di dalam badan Karaked selepas Karaked meninggal.

Karaked adalah seorang yang sangat jahat dan egois. Semua orang membencinya, terutamanya Date, tunangnya sendiri, yang menyukai gadis lain tetapi ayahnya dan ayah Karaked adalah kawan baik dan mereka berjanji bahawa anak-anak mereka akan berkahwin setelah mereka dewasa kelak. Karaked cuba membunuh pesaingnya, Chanwad dengan memaksa Pin, orang suruhannya menerbalikkan sampan yang dinaiki Chanwad. Tetapi hamba kepada Chanwad yang mati lemas dan Chanwad sempat diselamatkan. Date sangat marah dengan kejadian tersebut lalu dia dan ayahnya bertindak untuk melakukan pemujaan mantra untuk menghukum pelakunya, yang mana telah mengakibatkan kematian Karaked.

Roh Karaked memohon kepada Ketsurang untuk mengambil alih badannya dan melakukan perbuatan baik atas namanya supaya dia mendapat ketenangan dan dapat mengurangkan dosanya semasa dia hidup.

Setelah Ketsurang bangun dalam badan Karakade, semua orang di sekelilingnya keliru kerana dia sangat berbeza sama sekali dengan Karaked yang dulu. Tetapi sikapnya yang optimis, baik hati dan periang berjaya menambat hati semua orang walaupun dia sentiasa bercakap bahasa aneh dan bertingkah laku pelik.


Review



Setting utama drama ni ialah di zaman Ayutthaya di bawah pemerintahan Raja Narai yang mana berdasarkan sejarah sebenar Thailand jadi sambil tengok drama ni sambil belajar juga sejarah Ayutthaya semasa abad ke-17. Visual background pun cantik menggambarkan kemegahan dan kegemilangan Ayutthaya pada zaman tu.

Plot drama ni walaupun heavy dengan sejarah Ayutthaya tapi diceritakan dengan baik dan tak membosankan sangat. Mungkin ada yang akan bosan kalau tak minat period drama/Thai boran tapi jalan ceritanya tak meleret dan penuh dengan komedi dan scene romantik so still best nak layan. Drama ni memang panjang sebab walaupun cuma 15 episode tapi 1 episode hampir 2 jam.

Seronok juga tengok bila Ketsurang selalu teruja bila dapat pergi dan tengok semua tempat yang dia belajar dalam kelasnya dulu. Dia pun dapat sahihkan sendiri fakta-fakta yang dia dah belajar dulu dan dapat rasa sendiri suasana pada zaman tu.

Zaman tu pulak pengangkutan utamanya sampan jadi mana-mana mereka pergi semuanya akan naik sampan.

Walaupun dia tahu sejarah Ayutthaya dan tahu apa yang akan jadi, tapi dia tak pernah campur tangan dan biarkan semua berjalan seperti biasa. Seperti yang tuk gurunya selalu pesan, ‘what will happen, will happen’.

First half drama ni mostly tentang pengenalan setiap watak-watak sejarah dan macam mana Ketsurang menyesuaikan diri dekat situ dengan keluarga barunya sambil nak pulihkan balik reputasi Karaked. Banyak juga selit flashback perangai jahat Karaked masa dia hidup jadi memang rasa patut sangat dia mati dan bagi peluang dekat Ketsurang untuk hidup dekat situ.

Drama ni berkisar juga tentang politik dan rampasan kuasa Raja Narai jadi second half drama ni berat sikit dengan plot politik dan perperangan diantara pelbagai negara salah satunya ialah France dan negara jirannya.



Tak seperti kisah time travel yang lain, drama ni happy ending dan wrapped dengan baik. Ending setiap watak juga diceritakan jadi memang puas hati tengok. Nak complaint pun tak boleh sangat sebab semuanya ikut sejarah apa yang terjadi masa zaman tu.

Overall, drama ni memang deserved popularity yang dia dapat. Plot flow menarik, tak meleret, Lakonan mantap dari semua pelakon termasuk lah pelakon tambahan. Visual background dan budaya tradisional Thai pun cantik banyak benda baru yang boleh dapat. Ost Opening dan Ending pun best sesuai sangat dengan cerita ni. Thumbs up to the production team for these awesome drama.



Personal Rating


Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 0.9
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 9.9 / 10



Vaseline Whitening Gel Fresh & Hydrated Bamboo

Friday, February 19, 2021

Minggu lepas masa shopping dekat Guardian ternampak produk ni sebab memang niat nak beli lotion baru. Lepas dah lama membelek dan compare semua jenis lotion dan pelembab dekat situ then decide nak ambil Vaseline Whitening Gel Fresh & Hydrated Bamboo Extract ni sebab tengah promotion.

Sebelum ni memang pakai Petroleum Jelly dan Vaseline lotion tu jadi memang minat brand vaseline ni.



GAMBAR PRODUK


INGREDIENTS



>> Water, Ethylhexyl Methozycinnamate, Glycerin, Niacinamide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Lactic Acid, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Menthol, Petrolatum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Perfume, Triethanolamine, Disodium EDTA, Methylparaben, Propylparaben, Potassium, Sorbate, Phenoxyethanol.

Vaseline Whitening Gel ni ada 3 jenis :

  1. Fresh & Radiant Whitening Gel Rice Water
  2. Fresh & Hydrated Whitening Gel Bamboo Extract
  3. Fresh & Youthful Whitening Gel Ginseng


Vaseline® Healthy Bright Fresh & Bright UV Niacinamide Lotion comes in a cooling lightweight gel lotion designed for hot and humid climates that instantly absorbed and cools your skin


Clinically formulated with menthol and natural aloe for cool and refreshed skin


10x Vitamin B3* to distrupt the build up of melanin, boosting the skin's natural radiance and clarity


87.5% protection against sun damage


Visibly brighter skin in just 2 week


Infused with micro-droplets of Vaseline® Jelly to lock moisture deep within', restoring skin's natural balance


Best For: Dull Skin, Dry Skin


*VS Vaseline Sun+Pollution Protection Lotion **Based on instrumental test



Based on clinical test SPF8 offers 87.5% protection from sun

‘Within epidermis


Gel ni tak likat sangat dan agak berair tapi yang bestnya sangat cepat meresap dalam kulit. Baunya pun wangi sangat. Sesiapa yang tak minat sangat pakai lotion sebab creamy dan lambat resap memang sesuai guna gel ni.


Bila sapu tu rasa sejuk berangin sikit jadi memang kena la dengan namanya Fresh & Hydrated. Masa beli tu memang pilih gel bamboo ni untuk lembabkan kulit sebab kulit memang cepat kering duduk dalam aircond setiap hari.

Setakat ni baru 1 minggu pakai jadi tak terasa lagi kesan lagi (makin putih/ lembap). Tapi rasanya tak nak pakai lotion dah lepas jumpa gel ni. Lepas ni boleh la nak cuba guna Gel Rice Water dan Ginseng pula.


REVIEW : (Season 1) Attack on Titan - Shingeki No Kyojin

Monday, December 28, 2020


Title : Attack on Titan 進撃の巨人, Shingeki no Kyojin

Director : Tetsurō Araki

Producer : Tetsuya Kinoshita, Kensuke Tateishi, George Wada, Shin Furukawa, Tomohito Nagase, Toshihiro Maeda

Writer : Yasuko Kobayashi

Composer : Hiroyuki Sawano

Original creator : Hajime Isayama

Original run : April 7, 2013 – September 29, 2013

Studio : Wit Studio, Production I.G

Japanese network : MBS TV

English network : Funimation

Episode Runtime : 24 mins

Genre : Dark Fantasy, Apocalyptic


Main Japanese Voice Cast :

  • Marina Inoue as Armin Arlelt
  • Yui Ishikawa as Mikasa Ackerman
  • Yuuki Kaji as Eren Jaeger
  • Daisuke Ono as Erwin
  • Hiro Shimono as Conny Springer
  • Hiroshi Kamiya as Levi
  • Keiji Fujiwara as Hannes
  • Kishō Taniyama as Jean Kirschtein
  • Romi Park as Hanji
  • Ryota Ohsaka as Marco Bodt
  • Saki Fujita as Ymir
  • Shiori Mikami as Christa Renz
  • Tomohisa Hashizume as Bertholt Hoover
  • Yoshimasa Hosoya as Reiner Braun
  • Yu Kobayashi as Sasha Browse
  • Yu Shimamura as Annie Leonhardt



Diadaptasi dari manga popular yang bertajuk yang sama, Attack on Titan aka Shingeki no Kyojin Season 1 adalah anime yang ditayangkan pada bulan April 2013. Peminat manga dan anime ni dah sedia maklum yang anime ni bukanlah cup of tea untuk sesiapa yang inginkan storyline yang simple dan ceria.


Trailer




Plot Setting & Summary

Anime ini mengisahkan peperangan antara manusia dan Titans (raksasa gergasi yang memakan manusia).


Untuk melindungi komuniti manusia yang masih tinggal, mereka membina tiga bulatan tembok besar setinggi 50 meter yang tak dapat ditembusi oleh Titan.

Mereka hidup di dalam tembok ni dan bertahan sehingga 100 tahun.  


Namun, suatu hari Titan Colossal berjaya memecah tembok paling luar sekali iaitu Wall Maria sehingga mengakibatkan kekacauan dan ramai penduduk yang telah dimakan oleh pelbagai Titans lain.

Yang masih tinggal dan berjaya melarikan diri terpaksa berundur ke tembok kedua, Wall Rose.

Cerita ini bermula dengan Eren Jaeger yang trauma selepas melihat ibunya sendiri dimakan Smiling Titan.

Eren yang selamat dari serangan pertama bersama kawan baiknya Mikasa Ackerman dan Armin Arlert bertekad untuk membunuh semua Titans dengan menyertai tentera di unit khas yang membunuh Titans, Survey Corps.


Tiga cabang digunakan oleh kerajaan untuk menangani Titans dengan cara tertentu. Survey Corps akan keluar tembok untuk mengumpulkan info mengenai Titans juga membunuh sebanyak Titans yang boleh, Rejimen Garrison menjaga tembok dan penduduk, manakala Briged Polis Tentera menjaga kerajaan dan Raja yang berada di tembok paling dalam iaitu Wall Sina.


Karakter

Semua karakter ada kepentingan masing-masing kerana mempunyai kisah dan latar belakang mereka sendiri dan memainkan peranan penting dalam perkembangan plot yang akan datang.

Walaupun banyak watak diperkenalkan tapi masing – masing ada flaws dan saling melengkapi antara satu sama lain.



Eren Jaeger - Pada episod pertama, Eren lebih didorong oleh emosi dan semangat daripada logik dan akal. Eren digambarkan sebagai keras kepala, bersemangat kuat dan memang berminat untuk sertai Survey Corps sejak kecil sebab nak keluar dari tembok ni dan explore dunia luar. Watak Eren juga tiada perkembangan banyak sehingga ke hujung season.

Mikasa Ackerman - Mikasa mempunyai latar belakang misteri dan antara watak yang paling kuat dalam Attack of Titan. Bertindak sebagai bodyguard Eren dan bersedia ikut kemana sahaja Eren pergi.

Armin Arlelt - Armin mempunyai perkembangan watak paling banyak sepanjang season ini. Seorang yang pandai dan strategist walaupun kurang beraksi.


Visual & Art Style

Grafik dan visual anime oleh Wit Studio, Production I.G ni masih menarik walaupun seperti kebanyakan shounen anime lain, mempunyai garis tebal di sekitar watak-watak tetapi masih mengekalkan details, elemen dan warna background yang cantik termasuklah bloody dan gore scene. 


Banyak bloody dan gore scene contohnya masa Titans ni makan manusia tapi tak digambarkan terlalu mengerikan cuma digambarkan dengan gambaran darah yang berselerak ataupun dari jarak jauh.

Penggunaan CGI juga nampak realistic dan setiap movements action dan fighting scene memang visually stunning seperti semasa penggunaan 3D Maneuvering Gear yang digunakan dalam majoriti anime ni.



Music & Soundtrack

Opening Soundtrack – Epic & Intense!

“Guren no Yumiya” (Crimson Bow and Arrow) oleh Linked Horizon dari episode 1 – 13 memang amazing dan sangat catchy. Sesuai untuk tema anime ni yang penuh aksi dan misteri.

Tak kurang hebat juga Ending song anime ini iaitu “Utsukushiki Zankoku na Sekai” (This Beautiful Cruel World) by Yōko Hikasa yang bertemakan slow rock dan sesuai dengan tema siri yang lebih gelap.

Untuk episode 14 -25, opening song ialah “Jiyū no Tsubasa” (The Wings of Freedom) oleh Linked Horizon dan ending theme song ialah “Great Escape" oleh Cinema Staff.


Overall

Thumbs up untuk team production yang berjaya menghasilkan anime ni.

Tidak dinafikan plot Attack on Titan sangat menarik dan ditulis dengan baik dan cukup rencah dengan misteri, komedi, aksi, dan drama.

Walaupun ada flaws here and there, tapi keseluruhan season ni tak mengecewakan.

Jalan ceritanya bermula agak perlahan dengan pelbagai minor details, tetapi kesemua plot akan berkembang cantik terutamanya selepas kejatuhan Wall Maria.

Very recommended untuk sesiapa yang nak tengok top and fresh content anime yang kurang cliché dan packed dengan action.


Personal Rating

Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 1
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Personal Rating = 10 / 10

REVIEW : Merlin - Season 1

Saturday, December 26, 2020


Genre : Drama, Fantasy Adventure

Country : UK

Network : SyFy, BBC

Premiere Date : Jun 21, 2009

Creators : Johnny Capps, Julian Lewis Jones, Jake Michie, Julian Murphy

Exec. Producers : Julian Murphy, Johnny Capps

Running Episodes : 13 episodes

Running time : 45–50 minutes


Main cast

Colin Morgan as Merlin

Angel Coulby as Gwen

Bradley James as Arthur

Katie McGrath as Morgana

Anthony Head as Uther Pendragon

Richard Wilson as Gaius


Recurring

John Hurt as the Great Dragon (voice)

Michelle Ryan as Nimueh

Michael Cronin as Geoffrey of Monmouth

David Durham as Tom

Caroline Faber as Hunith


Guest stars

Eve Myles as Lady Helen/Mary Collins

Will Mellor as Valiant

Julian Rhind-Tutt as Edwin

Clive Russell as Bayard

Santiago Cabrera as Lancelot

Kenneth Cranham as Aulfric

Holliday Grainger as Sophia

Asa Butterfield as Mordred

Alexander Siddig as Kanen

Joe Dempsie as Will

Frank Finlay as Anhora

Cal MacAninch as Tauren

Ed Coleman as Morris


Trailer



Sebelum ni dah pernah tengok series Merlin dari Season 1-5 dekat Astro tapi bila tengok ada dekat Netflix terus marathon balik sebab dah ingat-ingat lupa jalan cerita ni.

Walaupun dah pernah tengok sebelum ni tapi still excited nak tengok sebab memang minat sangat cerita fantasi magic macam ni.

Cerita bermula dengan narrator suara The Great Dragon (John Hurt) dan scene Merlin yang sampai ke Camelot untuk menuntut dengan Gaius (court physician Camelot) lepas dihantar oleh ibunya, Hunith.




Setibanya di sana, dia menyaksikan seorang pemuda dihukum mati kerana menggunakan sihir sebab berdasarkan undang-undang Camelot, segala jenis magis dan sihir ni diharamkan dan akan dijatuhkan hukuman mati oleh King Uther.

Tapi ibu pemuda ini muncul dan menyumpah Uther sebab membunuh anaknya.

"You took my son, and i warn you before these celebrations are over you will share my tears, an eye for an eye, a tooth for a tooth, a son for a son!"

Wanita itu kemudiannya menghilangkan diri sebelum sempat ditangkap oleh pengawal disitu.

Selepas tu Merlin terus bertemu Gauis dan dengan tak sengaja reveals magik semasa nak selamatkan Gaius. Gaius tiada masalah nak simpan rahsia Merlin dan bantu kawal kuasa Merlin sebab dia pun salah satu pengamal sihir semasa muda.

Jadi Merlin sangat berhati-hati dan tak boleh reveal yang dia ada kuasa magik lalu masanya dihabiskan untuk bantu Gaius, dalam kerjanya seharian.

Dalam beberapa hari pertamanya di Camelot, dia menyelamatkan seorang lelaki dari dibuli oleh Prince Arthur Pendragon dan mereka berdua terus membenci satu sama lain.

Merlin juga mula mengenali dan rapat dengan Gwen, pembantu Morgana.

Antara salah satu perkara yang menarik dalam siri ini ialah watak wanita yang kuat dan berani iaitu Gwen dan Morgana.

Morgana merupakan anak jagaan King Uther dan memainkan peranan besar dalam cerita ini, manakala Gwen adalah pembantunya.



Mereka berdua kuat - bukan hanya dari segi permainan pedang (walaupun Morgana menunjukkan dirinya lebih mampu) tetapi juga kesediaan mereka untuk berdiri dan menegakkan apa yang betul seperti Morgana sentiasa mencabar keputusan Uther yang salah dan juga Gwen yang menegur sikap Arthur yang sombong dan menghina kebaikan orang lain.






Tak lama selepas tu Merlin telah berjumpa dengan The Great Dragon (John Hurt), naga terakhir yang hidup zaman tu dan dikurung dibawah tanah setelah beberapa kali terdengar suara naga ni memanggil2 dia.

Merlin dapat tahu tentang takdirnya untuk membina Albion dan mewujudkan era kedamaian dan kemakmuran bersama Arthur.

Sejak itu, Merlin mula melindungi dan membimbing Arthur dan dalam masa sama belajar dan dapat tahu tentang pelbagai perkara tentang hidup dan kuasanya.

Dihujung episode 1 Merlin menyelamatkan Arthur dari Mary Collin yang membalas dendam atas kematian anaknya pada awal cerita.

Uther kemudiannya melantik Merlin menjadi pembantu Arthur.

Pelbagai antagonis muncul setiap episode samada ingin membalas dendam terhadap Uther ataupun ingin menghancurkan Camelot.

Pelbagai raksasa lagenda juga muncul seperti giant spiders, Gryphon, fairy-like Sidhe, dan plague-spawning Afanc yang memberi ancaman kepada penduduk Camelot, except Unicorn.

Perkembangan watak dan storyline setiap episode memang menarik dan tak bosan. Watak Arthur memang banyak perubahan dari tipikal putera raja yang berlagak, pembuli menjadi seorang yang lebih matang.



Banyak scene komedi dalam plot dan dialog cerita ni so memang tak akan bosan. Action scene pun banyak terutama sword fights, tapi tak ada scene yang bloody atau gore so sesuai untuk tontonan family.

Set kingdom Camelot pun nice dengan pelbagai view dan juga costumes menarik dan walaupun CGI drama ni agak lemah tapi masih boleh diterima.

Soundtrack untuk siri pertama ni digubah oleh Robert Lane dan dikeluarkan oleh label rakaman MovieScore Media.


Tracklist

1. Merlin's Arrival At Camelot

2. The Tournament Begins

3. The Witch's Threat

4. Hunith's Letter To Gaius

5. Meeting Arthur/Lady Helen Possessed

6. Fighting In The Market

7. The Magic Sheild

8. Arthur and Knight Valiant

9. Merlin Lost

10. To Morgana

11. The Burdens Of Duty

12. Breaking The Spell

13. Plague In The Water

14. Arthur's Final battle

15. Guinevere

16. Defeating The Afanc

17. The Witch's Aria

18. The Call Of Destiny – Titles

 

Semua soundtrack ni menepati setiap scene yang dimainkan, terutamanya intro dan credit song setiap episode.

Overall, series ni sangat sesuai untuk yang mencari light series dan untuk tontonan famili. 

Recommended!


Personal Rating

1.           Team Production + 1

2.           Storyline + 1

3.           Genre + 1

4.           Casting & Acting + 0.9

5.           Editing + 1

6.           Visual + 0.8

7.           Themes + 1

8.           Music/Soundtrack + 1

9.           Social Message + 1

10.        Personal Thoughts + 1

 

Personal Rating = 9.7 / 10