Book Review : Khayalan - Hasif Rayyan

Wednesday, July 27, 2022


Tajuk : Khayalan

PenulisHasif Rayyan

Editor : Faizah Hamid

IlustrasiKhaizu Safirah

Reka Bentuk KulitJaie Ramlee

Reka Letak : Ikram Mohd Noor

PenerbitIman Publication Sdn Bhd

ISBN : 978-983-2423-65-2

Tahun TerbitanCetakan Pertama – Mac 2019, Cetakan Kedua – April 2019

Muka Surat : 329

Bacaan melalui Ebook dari PNM e-Reader ( 25/07/2022 - 27/07/2022)


Sinopsis 


Hasif sudah lama tidak didatangi lembaga hitam yang mengganggunya sejak remaja.


Sebelum ini, lembaga itu selalu mengancam Hasif dengan fikiran-fikiran negatif sehingga memberi kesan kepada kehidupan seharian dan perhubungannya dengan orang sekeliling.


Jika bukan disebabkan sahabat baiknya Rakhzan, yang sentiasa membantu mempertahan dan melindungi Hasif, dia tahu sudah lama dia akan tewas di tangan lembaga itu.


Namun satu hari, entiti yang ditakuti itu muncul kembali dalam hidup Hasif.


“Takkanlah dia nak muncul tanpa sebab,” mudah Rakzhan membidas. “Kau yang jemput dia kembali, kan?” dia menyoal, terus-terang.


Khayalan mengisahkan tentang pergelutan dalaman seorang lelaki melawan ketakutan terbesarnya.


Review


Sebenarnya faktor utama masa nak baca buku ni sebab cover dia cantik. Simple dan nice je. Baca sinopsis pun macam not bad. Terus pinjam dan mula baca. Awalnya ingat ni novel seram sebab awal bab lagi dah ada kemunculan makhluk dan pelbagai jenis entiti tapi rupanya tentang kesihatan mental dan semua entiti tu wujud dalam minda Hasif sahaja.


Dari awal sampai hujung tak banyak pun watak yang ada. Yang diperincikan hanyalah watak Hasif, Rakzhan, sang lembaga hitam dan mama Hasif. Watak sampingan, Iqbal iaitu rakan sekerja Hasif pun muncul sikit-sikit sahaja. Yang menariknya, semua watak ni bila muncul memang terasa in character dengan semua watak sebab penulis pandai olah semua character dengan emosi dan details yang terperinci. Tak ada masalah dan tak keliru pun nak bezakan semua watak yang ada. Jarang tau nak jumpa penulis yang berjaya hidupkan semua watak dan bawa pembaca tu sama-sama berimaginasi dan pergi adventure siap dengan emosi sekali. Paling best bila ada terselit beberapa ilustrasi yang menggambarkan situasi semasa bacaan tersebut. 



Plot kisah ni simple sahaja tapi menyentuh tentang topik yang berat dan sentiasa diabaikan iaitu kelemahan mental, anxiety dan tekanan perasaan melampau yang membawa kepada pelbagai konflik. Konflik yang dihidangkan adalah tentang bagaimana Hasif bergelut dengan darkside dia iaitu ketakutan dan kelemahan dia dalam kehidupan seharian, cabaran dia untuk jadi seorang penulis dan juga pergaduhan dan salah faham antara Hasif dan mamanya. Hasif juga mempunyai penyakit epilepsi atau biasa kita panggil sawan. Mostly masa Hasif ni diserang epilepsi lah, dia akan dibawa ke dunia khayalannya seperti Sancturia dan ada juga tempat-tempat menarik lain bergantung pada keadaan Hasif. 


Hasif ni pelajar tahun keempat jurusan TESL di IPG dan tengah buat praktikum kedua sebagai guru pelatih. Tertekan dengan cabaran dia sebagai guru pelatih tambah lagi dia dipaksa rela untuk jadi seorang guru oleh ibu dia buatkan Hasif kena serangan epilepsi dan menjemput sang lembaga hitam tu dalam hidup dia sekali lagi.

"Hasif."
"Kau kena ingat, aku ni kawan kau. Dan aku bukan setakat kawan kau yang biasa-biasa. Aku cukup kenal dengan perangai kau. Kalau ada masalah jangan pendam sorang. Tak payah nak beria-ia sangat nak sembunyikan sesuatu macam tadi."
Rakzhan 

Rakzhan sahabat baiknya yang dikenali sejak tujuh tahun dulu sentiasa ada dengan Hasif tak kira susah atau senang dan pendengar pendengar setia Hasif. Dia sentiasa cuba nasihat dan faham keadaan Hasif tanpa pandang rendah pun terutama bila Hasif kena attack dengan lembaga hitam tu. Cuma sayang sangat tak banyak monolog atau penceritaan watak Rakzhan ni. Penulis patut kembangkan lagi watak Rakzhan ni sebab tujuh tahun dia setia dengan Hasif susah senang tapi tak nampak sangat kisah persahabatan mereka.


Dekat permulaan setiap bab ada bait lirik dari ramai artis yang relate dengan bab tu. Suka sangat bila banyak lagu One Ok Rock dengan Linkin Park. Memang favourite band dengan lirik puitis dan emonya sesuai untuk kisah Hasif ni. 

"I wear an adult Suit. Heart is always unstable, balancing like a see saw."  
One Ok Rock, Adult Suit

"You say that I'm paranoid. But I'm pretty sure the world is out there to get me."  
Linkin park ft Kiiara, Heavy

"Realizing how scattered I became, frustatingly not knowing what I could and couldn't do. The reality that my parent's dream for me, and my own dream did not intersect"  
One Ok Rock, Nobody's Home

Highly recommend untuk semua terutama yang suka kisah plot yang simple tapi banyak bermain dengan emosi. Plus point untuk visual dan vibe ala-ala manga dan anime. 


Total Rating : 4.9/5

GIVEAWAY BZ SATU 2022



Jom join dan meriahkan Giveaway ni ! Hadiah pun best tau.


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

💝 FOLLOW blog ZARIDA
💝 Beralamat di MALAYSIA
💝 Buat satu posting dengan tajuk GIVEAWAY BZ SATU 2022 dan masukkan sekali banner di atas dalam entry tersebut dan back link ke entry giveaway ini
 💝 Sila tinggalkan link entry korang tu di ruangan komen entry giveaway ini.


TARIKH TUTUP:
13 OGOS 2022, jam 11.59 malam


SENARAI HADIAH:
👉 1x set Inai Republic (Pilihan Leopard Edition atau Chocolate Edition)
👉 1x Inai Mommy (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
👉 2x Inai Baby (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
👉 Saguhati Penyertaan - akan dimaklumkan kemudian.

Current Read : Khayalan - Hasif Rayyan

Monday, July 25, 2022

Ebook dari PNM e-Reader


Sinopsis :


Hasif sudah lama tidak didatangi lembaga hitam yang mengganggunya sejak remaja.


Sebelum ini, lembaga itu selalu mengancam Hasif dengan fikiran-fikiran negatif sehingga memberi kesan kepada kehidupan seharian dan perhubungannya dengan orang sekeliling.


Jika bukan disebabkan sahabat baiknya Rakzhan, yang sentiasa membantu mempertahan dan melindungi Hasif, dia tahu sudah lama dia akan tewas di tangan lembaga itu.


Namun satu hari, entiti yang ditakuti itu muncul kembali dalam hidup Hasif. .


“Takkanlah dia nak muncul tanpa sebab,” mudah Rakzhan membidas.

“Kau yang jemput dia kembali, kan?” dia menyoal, terus-terang.


Khayalan mengisahkan tentang pergelutan dalaman seorang lelaki melawan ketakutan terbesarnya.



Current Read : HAURI - Asmar Shah

Sunday, July 24, 2022


Sinopsis :


Manusia sekeliling menganggap dia sebagai bomoh. Ada juga yang menggelar dia sebagai pengamal ilmu mistik. Tapi sebenarnya dia lebih daripada itu.


Dia manusia terpilih. Parasnya indah bagai bidadari. Pewaris tugas masa lampau untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan alam ghaib. Dia dibantu oleh dua penjaganya – manusia dari zaman dulu yang diberikan keizinan oleh Maha Pencipta untuk turun semula ke Bumi.


Percaya atau tidak pada mereka, itu terpulang. Apa yang penting, dia harus melaksanakan tugas yang dipikul.


Sesiapa saja di dunia ini punya hak untuk percaya atau tidak. Jadi kau bagaimana?

Percaya dan yakin yang dia adalah Hauri?

Lirik Lagu TXT (TOMORROW X TOGETHER) - 'Valley of Lies (feat. iann dior)

Friday, July 22, 2022

Produced By - Andrew Luce

Written By, Composer, Lyricist - Andrew Luce, ​iann dior, YEONJUN (연준), H4LFTIME & Slow Rabbit

Label - BIGHIT MUSIC

Release Date - July 22, 2022


Lyrics


[Intro: iann dior]

Through the valley of lies

Through the valley of lies


[Chorus: iann dior]

I'm walking through the valley of lies

I see a coffin, perfect fit for my size

They won't open, got silky stitch in my eye

I'm hurting and I lost my heart in the sky


[Verse 1: iann dior]

Taking trips down uncharted roads

Them very lonely roads

Looking for a pot of gold

Your love was not enough

It don't make no sense to me

And now you're begging, "Please"

Remember you was hurting me

Well, keep that energy


[Pre-Chorus: iann dior]

I've been waiting

Knowing you won't show up

Don't make no sense

I'm not

(I'm not giving in)


[Chorus: iann dior]

I'm walking through the valley of lies

I see a coffin, perfect fit for my size

They won't open, got silky stitch in my eye

I'm hurting and I lost my heart in the sky


[Post-Chorus: iann dior & YEONJUN]

On, and on, and on (And on)

Keep fighting, Armageddon

Now things are getting rough

I never thought you'd be a lesson

Go, you go, you go

How come I never see ya?

I'm really getting close to giving up

I hate the feeling


[Verse 2: YEONJUN]

Yeah, through the valley of your lies

The water keeps flowing down

You won't believe it's all from my eyes

Thought you were the one (One)

You tarnished our love (Love)

Yeah, with your liar's tongue (Tongue)

After all

You knew that we would end up this way

I never knew my love would turn gray

All our memories in my head

It's time to bury 'em away

Way deep inside the valley

It's gonna be okay, hey

[Refrain: iann dior]

Ah, nana-nana, ah, nana-nana

Ah, nana-nana, nana-nana

Ah, nana-nana, ah, nana-nana

Ah, nana-nana, nana-nana


[Chorus: iann dior, YEONJUN & iann dior]

I'm walking through the valley of lies

(Ah, nana-nana, ah, nana-nana)

I see a coffin, perfect fit for my size

(Ah, nana-nana, nana-nana)

They won't open, got silky stitch in my eye

(Ah, nana-nana, ah, nana-nana)

I'm hurting and I lost my heart in the sky

(Ah, nana-nana)


[Post-Chorus: YEONJUN & iann dior]

On, and on, and on (And on)

Keep fighting, Armageddon

Now things are getting rough

I never thought you'd be a lesson (Go)

Go, you go, you go (Go)

How come I never see ya? (See ya)

I'm really getting close to giving up

I hate the feeling


[Lyrics : genius.com]

Astro Prima Menjadi Platform Rakyat Malaysia Bersinar Menerusi Suara Viral 3.0

Wednesday, July 20, 2022


Astro Prima Menjadi Platform Rakyat Malaysia Bersinar Menerusi Suara Viral 3.0

Astro Prima kembali menonjolkan bakat-bakat terpendam negara dalam Suara Viral 3.0. Musim kali ini diteruskan dengan mempertaruhkan para peserta daripada pelbagai latar belakang yang pernah tular di media sosial kerana memiliki bakat nyanyian yang luar biasa. 

Pertama kali dilancarkan pada tahun 2020, rancangan ini berjaya memperoleh jumlah tontonan sebanyak 3.4 juta di Astro Prima dengan lebih daripada 600 ribu minit tontonan di platform penstriman On Demand dan Astro GO pada musim keduanya. Suara Viral 2.0 juga telah mengecapi hampir 800 ribu tontonan untuk semua klip promosinya di platform digital RiaX dan Astro Gempak. Kejayaan yang diperoleh menjadikan rancangan ini sebagai platform pilihan utama bakat-bakat terpendam tanah air untuk melebarkan bakat mereka dalam industri kreatif ini. 

Pencarian bakat untuk Suara Viral 3.0 telah dilakukan secara dalam talian. Ujibakat ini dianjurkan menerusi penyertaan yang dihantar ke platform SINAR dan Astro Gempak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh pihak kerajaan pada bulan Julai dan Ogos 2021.

Daripada hampir 1,000 video ujibakat yang diterima, 42 peserta telah dipilih termasuk penyanyi solo, duo atau berkumpulan (dalam bentuk band, busker atau penyertaan keluarga yang tidak melebihi enam orang ahli) berumur 18 tahun ke atas untuk berentap dalam musim ketiga selama tujuh minggu. Enam peserta akan bersaing antara satu sama lain dalam setiap minggu dan juara mingguan akan mara ke peringkat suku akhir, separuh akhir dan akhir untuk menjadi juara keseluruhan. 

Antara keunikan yang dibawa kembali dalam musim ketiga adalah pengunaan konsep ‘Tangga Viral’ di mana setiap peserta akan memulakan persembahan mereka di anak tangga yang teratas dengan hanya menunjukkan bayangan silhouette mereka kepada para juri. Cabaran bagi setiap peserta merupakan kehebatan suara mereka dalam menarik perhatian setiap juri untuk menekan butang buzzer yang akan menyalakan lampu di setiap anak tangga sehingga ke anak tangga yang terakhir. Identiti dan wajah setiap peserta hanya akan didedahkan sekiranya kesemua enam orang juri menekan butang buzzer mereka sekaligus lantas membawa peserta ke tengah pentas. 

Nasib setiap peserta terletak pada kehebatan nyanyian mereka. Penjurian dan pemarkahan pada kali ini diteruskan dengan menggunakan sistem liga berdasarkan pemarkahan sepenuhnya daripada pihak juri profesional.

Bersiaran selama 10 minggu, Suara Viral 3.0 mengekalkan gandingan hebat antara penyampai radio ERA, stesen nombor satu negara, Danial Zaini bersama penyanyi, pelakon, penulis lagu dan komposer berbakat, Naim Daniel sebagai hos utama rancangan. 

Manakala barisan juri pula masih digalas oleh nama-nama besar seperti Dato’ Hattan, Marsha Milan, Aina Abdul dan Haqiem Rusli. Suara Viral 3.0 juga turut menampilkan bakat-bakat hebat industri seni tanah air sebagai juri jemputan termasuk Mawi, Sarah Suhairi, Ara Johari, Sean Lee, Kaka Azraff, Didie Alias, Amy Search, Sharif Zero dan banyak lagi.

Pemenang mingguan akan membawa pulang RM1,000 selama 7 minggu dan juara keseluruhan akan memenangi hadiah wang berjumlah RM10,000 beserta trofi.  

Suara Viral 3.0 akan bersiara selama 10 minggu mulai 20 Julai hingga 21 September, setiap Rabu, jam 9.00 malam secara eksklusif menerusi saluran Astro Prima (105). Rancangan ini turut boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang fleksibel. Dapatkan Pek Primary Astro serendah RM59.99 sebulan secara online di astro.com.my untuk menikmati rancangan ini di Astro.

Dalam pada itu, SINAR tampil sebagai Rakan Radio Rasmi ‘Suara Viral 3.0’ dan Astro Gempak sebagai Rakan Digital Rasminya untuk musim ini.



PETIKAN KENYATAAN RASMI 

Norzeha Mohd Salleh

Ketua Saluran Astro Prima


“Penglibatan yang sangat aktif di kalangan rakyat Malaysia merupakan mengapa kami membawa rancangan ini untuk musim ketiga. Sejak daripada Suara Viral 2.0 lagi, kami telah mendapat banyak permintaan daripada para peminat untuk melanjutkan sesi audisi secara dalam talian kerana masih ada ramai yang ingin menyertai rancangan ini. 

Alhamdulillah, Suara Viral 2.0 telah mengecapi pelbagai kejayaan dengan jumlah tontonan sebanyak 3.4 juta. Minat dan sokongan merekalah yang memberi kami inspirasi untuk terus mencari lebih banyak bakat nyanyian dalam negara kita. 

Suara Viral untuk musim kali ini diteruskan dengan format yang sama. Bersiaran selama 10 minggu, rancangan ini memberi peluang kepada para peserta untuk memasuki bidang seni suara, bukan sahaja menerusi media sosial tetapi secara profesional dengan bantuan para juri yang ada. Nyanyian mereka akan diadili barisan juri yang berprestij serta dikagumi ramai. 

Suara-suara yang bakal diperdengarkan dalam rancangan ini datang daripada mereka yang telah tular di media sosial. Ada yang menyanyi secara solo, ada yang menyanyi sebagai duo dan ada juga berkumpulan. Yang pastinya mereka datang daripada pelbagai latar belakang yang berbeza tetapi mempunyai impian dan minat yang sama. 

Rancangan ini merupakan salah satu inisiatif kami untuk mempamerkan bakat-bakat tulen yang tidak bergantung kepada populariti mahupun kedudukan sosial mereka, malah menitikberatkan usaha mereka sendiri dalam menonjolkan persembahan yang mampu menarik hati para juri. Sesungguhnya inilah usaha kami untuk membantu mereka agar lebih dikenali dalam pesada hiburan negara ini. 

Bukan itu sahaja, rancangan ini juga berperanan memberi inspirasi kepada mereka di luar sana untuk mengejar impian walaupun tidak mempunyai asas yang kukuh. Pastinya mereka akan turut mengejar impian mereka setelah melihat sukses peserta-peserta Suara Viral.

Saya mengambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada semua yang terlibat dalam rancangan ini, secara dalam talian ataupun bersemuka sehingga menjadikan rancangan ini antara rancangan pilihan utama dalam kategori pertandingan nyanyian. Saya berharap penonton-penonton sekali lagi akan memberi sokongan yang padu terhadap peserta-peserta baharu dalam rancangan musim ketiga ini.

Akhir kata, saya harap rancangan ini mampu menghiburkan semua, tidak kira tua atau muda, apa jua status sosial atau ekonomi dengan pengisian yang seronok namun dipenuhi dengan aspirasi dan inspirasi.”


Facebook Rasmi

@Astro



Instagram Rasmi

@astromalaysia



 

Hashtag

#SuaraViral3

#SuaraViral

#AstroPrima

#OrangBiasaSuaraLuarBiasa




ERA memperkenalkan segmen baharu ‘3 Pagi ERA’, ‘101 ERA’ dan ‘Daebak ERA’ bersama personaliti baharu bermula 18 Julai

Dengar di udara atau melalui aplikasi SYOK


Gandingan Personaliti Baharu dan Pengisian Terkini di ERA


Para peminat ERA, jenama radio No. 1 di Malaysia, boleh menantikan barisan personaliti baharu dengan pengisian-pengisian terkini dan terus berhibur dengan segmen-segmen terbaik di ERA mulai 18 Julai ini, setiap Isnin hingga Jumaat, di udara dan juga di aplikasi SYOK.

 


Segmen pagi baharu ‘3 Pagi ERA’, jam 6 hingga 10 pagi, akan menampilkan Nabil, Azad dan Radin, gandingan 3 jejaka versatil yang bakal menemani peminat. ‘3 Pagi ERA’ akan merangkumi perbincangan topik semasa, interaksi bersama peminat dan tawa jenaka dengan pengisian baharu, termasuk:

o   Lagu Berantai: Permainan menyanyikan rangkap lagu bersama peminat dengan menggunakan perkataan yang diberikan.

o   Flex Jap: Ruang bebas untuk peminat berkongsi cerita tentang pencapaian yang dimiliki dari segi kehidupan, kerjaya dan perniagaan yang dijalankan.

o   CeKePi: Sketsa perbincangan isu-isu tular di media sosial yang dilakonkan dengan konsep di kedai makan oleh personaliti ERA.

o   Sembang: Peminat boleh membuat panggilan untuk berinteraksi dan berkongsi aktiviti harian.

o   Lu Pikir: Pandangan dan nasihat tentang perkara sekeliling dikongsikan oleh Nabil.

 


Di segmen baharu ‘101 ERA’ pula, jam 4 petang hingga 8 malam, keserasian gandingan hebat personaliti radio Haniff dan Ray akan tampil dengan interaksi bersama peminat dengan perbincangan yang informatif. Pengisian terkini di ‘101 ERA’ merangkumi:

o   Topik: Haniff dan Ray akan mengulas topik menarik dan pendengar boleh membuat panggilan untuk berkongsi pendapat.

o   Teacher Teacher: Ray akan mempelajari perkataan Inggeris dan maksud di sebalik perkataan yang diberikan oleh Haniff.

o   Lirik Petik, setiap Jumaat: Haniff dan Ray akan menjemput pemanggil bermain permainan untuk mencipta lagu dengan menggunakan perkataan yang di ‘petik’.

 


Di waktu malam pula, peminat ERA boleh menantikan kehadiran Fazziq Muqris, personaliti baharu ERA, bergandingan bersama Munaa Bella dalam segmen ‘Daebak ERA’, jam 8 malam hingga 12 tengah malam. Munaa dan Fazziq akan menceriakan waktu malam peminat dengan:

o   Hanguko: Munaa akan berkongsi perkataan Korea.

o   Pentas Daebak: Peminat dapat berhibur dengan lagu dari artis-artis baharu.

o   Top 20: Lagu-lagu undian peminat dimainkan di aplikasi SYOK.

o   TikTok 10 ERA, setiap Jumaat: Peminat boleh mendengarkan lagu-lagu carta teratas TikTok.


Terus Berhibur Dengan Pengisian-Pengisian Terbaik di ERA

Selain itu, pada hari Isnin hingga Jumaat, peminat boleh terus berhibur dengan segmen:

o   Port-ERA’ bersama Danial Zaini, dari jam 10 pagi hingga 1 petang dengan:

§  W-O-N-T (What’s On The News Today) di mana Danial membawa watak ‘Bro Paprik’ dan berkongsi cerita-cerita semasa yang tular.

§  FYE (For Your Eye) di mana peminat boleh berkongsi topik-topik perbualan di media sosial dengan tanda pagar #FYE dan topik terbaik akan dikongsikan oleh Danial.


o   ‘Gempak Hit ERA’ bersama Isha Norsham, dari jam 1 hingga 4 petang, di mana Isha akan menemani peminat dengan topik perbualan menarik merangkumi hiburan, cerita artis tempatan dan luar negara,  berita sukan dan isu-isu tular di media sosial yang diterbitkan oleh portal Astro Gempak. Peminat juga berpeluang membuat permintaan lagu menerusi Instagram ERA.

 


Pada hujung minggu pula, semua peminat boleh menghitung kedudukan lagu terbaik dalam ‘Carta ERA 40’ dan berhibur dengan segmen-segmen menarik seperti ‘The best of 3 Pagi ERA’, ulangan babak-babak terbaik; ‘Hallyu ERA’, pilihan 10 lagu terbaik Korea dari permintaan pendengar; ‘Flow ERA’, lagu-lagu bergenre Hip Hop & Rap dari artis tempatan dan luar negara; serta ‘Non Stop ERA’, putaran lagu-lagu popular tanpa henti.

 

Untuk maklumat lanjut, layari www.era.je atau ikuti ERA di platform media sosial. 



Ulasan daripada Hani Fadzil, Pengurus Kandungan ERA

Hani Fadzil, Pengurus Kandungan ERA

“Kami teruja untuk memperkenalkan ERA terkini dan diperbaharui buat pendengar, dengan segmen baharu 3 Pagi ERA bersama Nabil, Azad dan Radin, 101 ERA bersama Haniff dan Ray, serta Daebak ERA bersama personaliti baharu, Fazziq dan suara yang dikenali ramai, Munaa Bella. Melalui pembaharuan yang ditampilkan ini, kami teruja menyajikan pengisian relevan dan pelbagai buat 2.9 juta pendengar mingguan kami. Kami berterima kasih kepada semua pendengar atas sokongan mereka yang menakjubkan serta berterusan dan berharap mereka menikmati pengisian terkini di ERA.”



Ikuti laman media sosial ERA

               


Current Read : L'art de la Simplicité: How to Live More with Less - Dominique Loreau

Friday, July 15, 2022


Synopsis

If simplicity is an art, then Dominique Loreau is a master. Having lived in Japan for many years and inspired by oriental philosophy, Dominique Loreau discovered the beauty of a life well lived through the art of simplicity. Her lifestyle rests on the principle of 'less is more', and imbues all areas of existence, from the material to the spiritual. 

She captured her philosophy in the ground-breaking L'art de la Simplicite, which was an massive bestseller in her native France and is now available in the English language for the first time. Simplify your home, empty your wardrobe, abandon compulsive purchases, eat more frugally but better, take care of your body and mind. From the art of feeling well in your home to the art of feeling well in your body, this compelling and elegant book will transform your life and take you on an empowering journey to happiness. You will feel energised, more confident and free. You will discover the essence of being truly alive and how to live a more centred life. One full of real pleasure, clarity and satisfaction.

THE WALT DISNEY COMPANY ASIA PACIFIC AND HYBE FORGE GLOBAL CONTENT COLLABORATION

Wednesday, July 13, 2022



Collaboration Includes Global Distribution of Major Content Titles from South Korea’s Entertainment Lifestyle Platform Company HYBE on Disney’s streaming services, including 21st Century Pop Icons BTS


Exclusive Worldwide Premiere of HYBE Content including Documentary Series that Captures Creative Journey of BTS from Debut to the Start of their New Chapter


Watch BTS Video Message 


The Walt Disney Company Asia Pacific and HYBE today announced a global content collaboration that will see both companies working together to showcase creative excellence from South Korea’s music and entertainment industry to the world stage. The agreement includes global distribution of five major content titles from HYBE, which include two exclusive series featuring 21st century pop icons BTS that will launch on Disney’s streaming services. 

“We are thrilled to be collaborating with HYBE to showcase their original content created with powerful artist IP on our global streaming services including Disney+ Hotstar,” said Jessica Kam-Engle, APAC Head of Content, The Walt Disney Company. “This collaboration represents our creative ambition – to work with iconic content creators and top stars in Asia Pacific so their talent can be enjoyed by mainstream audiences in multiple ways. We believe these new titles will captivate consumers worldwide and look forward to introducing more music content on our service.”  

“This will be the start of a long-term collaboration, where we present worldwide audiences a wide range of HYBE content for fans who love our music and artists,” said Park Ji-won, CEO of HYBE. “The Walt Disney Company has a long history of franchise building and promoting musical artists, with its unparalleled brands and platforms.”

 

Three of HYBE’s projects coming to Disney’s streaming services include:

“BTS: PERMISSION TO DANCE ON STAGE – LA”: This exclusive cinematic 4K concert film features BTS’ live performance in Los Angeles’ Sofi Stadium in November 2021. Performing Billboard hit songs “Butter” and “Permission to Dance,” this was the first time in two years since the pandemic that the band met fans in person. 

 

“IN THE SOOP : Friendcation”: An original travel reality show with a star-studded cast including V of BTS, Itaewon Class’ Seo-jun Park, Parasite star Woo-shik Choi, Hyung-sik Park, and Peakboy. The program features the five friends venturing on a surprise trip and enjoying a variety of leisure and fun activities.  

 

“BTS MONUMENTS: BEYOND THE STAR”: This original docu-series follows the incredible journey of 21st century pop icons BTS. With unprecedented access to a vast library of music and footage over the past nine years, the series will feature the daily lives, thoughts and plans of BTS members, as they prepare for their second chapter. The docu-series will be available exclusively on Disney’s streaming services next year.

 

This strategic collaboration will allow Disney to introduce a series of new titles from HYBE over the next few years, as the entertainment platform continues to produce high-quality content based on its music and artists IPs. 


About The Walt Disney Company

The Walt Disney Company, together with its subsidiaries and affiliates, is a leading diversified international family entertainment and media enterprise that includes Disney Parks, Experiences and Products; Disney Media & Entertainment Distribution; and four content groups—Studios, General Entertainment, Sports and International—focused on developing and producing content for DTC, theatrical and linear platforms.

 

About Disney+ Hotstar Malaysia

Disney+ Hotstar is the dedicated streaming home for global and Malaysian hits. It brings together blockbuster Hollywood movies and award-winning content from Disney, Marvel, Star Wars, Pixar, National Geographic, FX, 20th Century Studios and many more, which also includes exclusive premieres and blockbusters from leading Malaysian studios. Available on compatible internet-connected devices, Disney+ Hotstar offers commercial-free programming with a variety of original feature-length films, live-action and animated series, short-form content and documentaries, including titles such as Hawkeye, The Book of Boba Fett, Eternals, Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings, Encanto, Turning Red and Moon Knight. Disney+ Hotstar also features an extensive library of highly acclaimed local language content from Asia Pacific, such as Snowdrop, Rookie Cops, Soundtrack #1, Ejen Ali, Upin & Ipin, J2: J Retribusi, Kisah Cinta Kita and more.

 

About HYBE 

HYBE, rebranded from Big Hit Entertainment in March 2021, is a global entertainment lifestyle platform company that seeks boundless expansion in order to innovate the music industry. Ever since, HYBE has been expanding its multi label system including BIGHIT MUSIC, BELIFT LAB, SOURCE MUSIC, PLEDIS Entertainment, KOZ ENTERTAINMENT, ADOR, HYBE LABELS JAPAN, while HYBE AMERICA also manages its affiliate labels including Big Machine Label Group. In addition to the label business, HYBE established an integrated structure with its solution business that creates concert, video content, game, original story and retail, as well as a platform business through Weverse, a global fandom platform. Composed of its three headquarters based in Korea, Japan and the US, the company works towards bringing innovative change throughout the global music industry. 


Current Read : Robot vs Alien

Tuesday, July 12, 2022

Ebook dari PNM e-Reader



Sinopsis :


Sejenis logam cecair yang seakan-akan hidup ditemui di dalam sebiji meteorit yang jatuh ke bumi. Seorang saintis melarikan logam tersebut dan menyembunyikannya di dalam beg Zaqwan. Tanpa disangka-sangka, ia telah bersimbiosis dengan Zaqwan membolehkan dia memanipulasi logam itu menjadi senjata.


Pasukan Keselamatan Awam Malaysia (KAMAL) yang diketuai Kapten Shamsir telah memburu Zaqwan kerana mengetahui potensi logam itu. Dalam masa yang sama, muncul robot misteri yang turut memburu Zaqwan untuk mendapatkan logam cecair itu.


Mampukah Zaqwan menghadapi musuh yang tidak dijangka bagi melindungi dirinya serta rakan-rakannya?

Current Read : Ghost Writer - Khairul Aswad Ramli

Wednesday, July 6, 2022

Ebook dari PNM e-Reader


Sinopsis :


KYRIL AFFENDY seorang penulis prolifik Malaysia terlibat dalam satu kemalangan jalanraya yang menyebabkan kedua tangannya lumpuh. Untuk membolehkan dia kembali menulis, Publikasi Sereniti mencadangkan supaya dia bekerjasama dengan seorang ‘ghostwriter’ dalam satu projek rahsia. 

Namun projek tersebut menyebabkan manuskrip-manuskripnya yang terbengkalai dicuri dan diterbitkan oleh ‘ghostwriter’ tersebut sebagai karyanya sendiri. Siapakah dalang di sebalik semua itu?


Book Review : Aku, Kau & Hantu: Asrama

Tuesday, July 5, 2022


TajukAku, Kau & Hantu: Asrama

oleh Artis-Artis Komik-M, Ben Wong, Hiroshikee, Aniff Zazali, Saaaf, Azhar Abdullah, Reja, ROWR

Penerbit: Komik-M, PTS Media Group Sdn Bhd

Tahun Terbitan: Cetakan Pertama – 2019

Muka Surat: 112


Bacaan melalui Ebook dari PNM e-Reader ( 05/07/2022 )


Sinopsis

Menampilkan komik-komik berkaitan ‘hantu di asrama’ daripada artis-artis Komik-M seperti:


HANTU PENANGGAL oleh Ben Wong

TOLONG BASUH BAJU AKU oleh Hiroshikee

BILIK HUJUNG oleh Aniff Zazali

BISIKAN oleh Saaaf

KISAH BUDAK ASRAMA oleh Azhar Abdullah

GERAMANG oleh Reja

ORANG SEBELAH oleh Rowr


Review

Dah lama tak baca komik dari Malaysia sebab biasanya baca manga atau webtoon online. Bila tengok ada komik ni dekat pnm terus pinjam sebab jarang betul nak dapat komik online. Dalam komik ni ada 7 cerita pendek dari 7 artis berbeza. 

HANTU PENANGGAL oleh Ben Wong
⭐️⭐️⭐️⭐️

Kisah Fizi dan Botak yang diganggu hantu penanggal ketika bermain bola waktu cuti dekat koridor bangunan sekolah. Wati pun turut dikacau bila dia stay dekat situ untuk aktiviti persatuan seni kraftangan. Suka dengan lukisan dan susun atur pelukis ni sebab tak berserabut dan lukisan pun cantik. Hantu penanggal (atau masa dekat sekolah dekat Sabah dulu panggil balan-balan) memang sejenis yang famous. Mana-mana sekolah pergi mesti ada terselit cerita penanggal ni.

TOLONG BASUH BAJU AKU oleh Hiroshikee
⭐️⭐️⭐️
Kisah Hadi seorang pelajar yang baru memasuki asrama. Masa sesi pengenalan diri pada malam pertamanya di asrama itu, salah seorang pelajar situ ada buka cerita seram tentang pelajar lama yang mati sebelum sempat nak basuh bajunya pada malam tu. Sejak dari hari tu, siapa yang ke bilik air waktu tengah malam akan ada yang minta tolong basuhkan bajunya. Hadi pula tak percaya dan cakap besar sehinggalah dia juga diganggu makhluk halus disitu.

BILIK HUJUNG oleh Aniff Zazali
⭐️⭐️⭐️⭐️
Sekumpulan pelajar berkumpul dan bercerita hantu tentang sebuah bilik hujung di asram mereka yang dikatakan berhantu setelah ada pelajar yang stress sehingga membunuh diri dalam bilik tu. Cerita ni simple je dan tak ada kemunculan hantu seram pun tapi suka dengan ending dia. Lukisan pun cantik dan pelukis guna panel-panel besar dan background kosong jadi tak nampak serabut. 

ORANG SEBELAH oleh Rowr
⭐️⭐️⭐️⭐️
Yan mendengar cerita dari kawannya tentang kenapa asrama mereka selalu kosong setiap kali hujung minggu. Katanya ada satu kes pembunuhan terjadi yang menyebabkan asrama tu berhantu. Yan yang memang tak dapat balik sebab ada kerja sambilan tak percaya pun kisah tu tapi bila dah dengar tu pun mesti akan terfikir juga sampai lah paranoid jadinya. Memang boleh relate kisah ni sebab selalu juga kalau dengar cerita hantu memang terbayang-bayang sampai 2,3 hari. Sebab tulah kalau ada yang cerita hantu tak nak dengar pun kalau cerita tu pasal tempat yang tengah duduk sekarang. Kalau tak nanti mesti terbayang - bayang punya.

BISIKAN oleh Saaaf
⭐️⭐️⭐️⭐️
Mengisahkan bisikan-bisikan jahat di sekeliling Din yang tidur pada waktu asar. Din dikejutkan kawan-kawannya yang nak solat Maghrib di surau. Din yang mamai diduga pelbagai bisikan halus syaitan dan pelbagai bayangan hantu untuk menghalang dia bermula dari bangun tidur sehinggalah dia menjejak kaki ke surau dan mengangkat takbir. 

KISAH BUDAK ASRAMA oleh Azhar Abdullah
⭐️⭐️
Kisah sekumpulan pelajar Tingkatan 1 baru yang diragging oleh senior untuk rasa pengalaman seram di asrama. Dari bercerita tentang pelbagai kisagh urban legend hantu di asrama tu sampailah terpaksa rasa sendiri dikurung bersama hantu. Tak berapa suka sangat jenis cerita monster macam ni sebab macam dah lari tajuk dari cerita hantu tapi still padan mukalah yang suka ragging dalam tu.

GERAMANG oleh Reja
⭐️⭐️⭐️⭐️
Farid, Jailani dan seorang lagi kawannya, Harun yang tengah ulangkaji dalam kelas mereka. Jailani  mula buka cerita hantu bila masing-masing dah mengantuk masa tengah study. Habis cerita boleh pula dia dan kawannya pergi memerut tinggallah Farid seorang dalam kelas. Farid kemudiannya diganggu macam-macam sampailah kawannya datang balik ke kelas. Masa baca tajuk ni ingatkan geramang ni nama hantu sebab tak pernah dengar tapi takde pula disebut dalam cerita ni masa baca. Bila google rupanya Geramang ni maksudnya terperanjat, gamang, gugup, gamam. Bertambah la ilmu baru harini.


Book Review : Jalan Desa Ke Kota - Baharuddin Zainal (2015)

Monday, July 4, 2022

Tajuk : Jalan Desa Ke Kota (Edisi Khas Sasterawan Negara Baha Zain)
Penulis: Baharuddin Zainal
Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka
Tahun Terbitan: 2015
Muka Surat: 85

Bacaan melalui Ebook dari PNM e-Reader ( 04/07/2022 )


Sinopsis :

Menyajikan 32 buah puisi yang merupakan fragmen autobiografi Baha Zain yang membesar bersama kemerdekaan bangsanya. Sesuai dengan sifatnya sebagai eseis dan pengkritik, puisi-puisi Baha Zain selain daripada pengucapan jiwa yang ruwet adalah juga apa yang disebut oleh Profesor Emeritus Muhammad Haji Salleh, 'Memeri dan menilai manusia, masyarakat dan dunianya.


Review

Karya yang dikarang oleh sasterawan negara ke-12 ini merupakan catatannya tentang pelbagai perkara tentang peristiwa zaman dahulu, tentang alam, negara, tanggungjawab sebagai manusia; sebagai bapa, anak dan lain-lain lagi melalui bahasa yang puitis dan juga maksud tersirat. Puisi - puisi ini juga ditulis dalam bahasa yang ringkas dan mudah difahami. 

Antara puisi yang menarik perhatian adalah puisi yang bertajuk Bahasa, Petang, Kehidupan ini ... dan Di Kaca Jendela Di Tepi Chophraya.


BAHASA

Betapa susah
menemukan makna dengan kata
demikian payah
menyalut budi dengan bahasa
gerak rasa pujangga lama;
terkilat ikan di air
tahu jantan betinanya

Bukit Fraser
September 1980


Baha Zain sebagai penyair memperlihatkan kepekaan terhadap bahasa dan seni, beliau mengenang jasa seniman dan cinta terhadap bahasa Melayu, sentiasa merendah diri dan menghormati budaya dan tradisi kekeluargaan. Sebagai penyair Islam, beliau juga melihat setiap objek alam sebagai tanda kebesaran dan kasih sayang Allah dan menerima bakat kepenyairannya sebagai satu tanggungjawab dan amanah. - Dr Zurinah Hassan


Menulis puisi memberikan kebebasan kepada kata-kata. Kita tidak lagi memulas kata-kata untuk tunduk pada erti yang dipaksakan oleh ahli bahasa. Penyair sekali gus menemukan kebebasannya. Dia hanya menyerah kepada bahasa pengalaman dan imaginasinya.

Puisi memberinya sebuah cakerawala yang gelap pekat atau berbintang-bintang. Segala kemungkinan berada di sana: deru angin, bisikan yang ajaib, ketakutan, cahaya yang menyelinap, bunyi yang aneh, dan destinasi yang tak terbatas jauhnya. Hanya keistimewaan itu yang ada padanya: bakat bahasa dan imaginasi, dan kalau dia tajam perhatian, boleh berfikir, dia akan meninggalkan sesuatu yang bererti hingga jauh selepas hayatnya.

Kumpulan ini adalah renda daripada perca-perca hayat pengarang yang ulang-alik ingatannya dari asal desa ke kota yang tak dapat dielakkan lagi. Jalan Desa ke Kota ini bukanlah suatu perjalanan yang serba manis indah, dan bukan pula propaganda, tetapi suatu pengucapan puisi yang disampaikan dengan sejujur-jujurnya sebagai pengalaman penyair dalam suka duka zaman dan bahasa ibundanya. - Baha Zain



Total Rating : 4.5/5