Ad Code

Responsive Advertisement

Current Read : 25 Pahlawan Islam - Shafie Abdul Rahman

 

Ebook dari PNM e-Reader


Sinopsis :

Sejak Islam diutus melalui Nabi Muhammad s.a.w,bukan sedikit lahirnya pejuang dan pahlawan-pahlawan Islam yang sanggup mengorbankan diri mereka demi mempertahankan kesucian agama Islam. Mereka meletakkan kepentingan agama melebihi daripada segala kepentingan diri,demi menegakkan Allah s.w.t.di muka bumi ini. Pada zaman Nabi Muhammad s.a.w,baginda telah berjaya mendidik para sahabat yang menjadi generasi Al-Quran,yang sanggup berkorban nyawa demi melindungi Rasulullah s.a.w,agama Islam dan orang-orang Islam ketika itu. Maka lahirlah para pejuang terulung seperti Sayidina Hamzah,Mus'ab bin Umair,Abu Ubaidah Al-Jarrah,Khalid Al-Walid,Saad bin Abi Waqqas,Jaafar bin Abi Talib dan ramai lagi.


Perlulah diingat bahawa kisah-kisah kepahlawanan ini tidak seharusnya dijadikan sebagai satu catatan sejarah yang kemudian hilang atau dilupai dengan peredaran masa. Kisah-kisah pahlawan terkemuka dalam sejarah dunia Islam ini sewajarnya kita hidupkan terus dalam diri kita terutamanya dalam perjuangan kita menjalani kehidupan sebagai Muslim sejati,mengamalkan Islam sebagai satu ad-din dan nizamul hayat. Elakkan diri daripada mencontohi mereka yang di luar lingkungan dunia Islam kerana pahlawan-pahlawan Islam ini telah berjaya mencorakkan dunia Islam dengan darah mereka yang harum mewangi,bak burung-burung yang bebas berterbangan di syurga.


Semoga paparan suka duka perjuangan pahlawan Islam yang dipaparkan di dalam buku ini dapat dijadikan pedoman. Seterusnya sama-samalah kita menghayati dan cuba menjadikan mereka sebagai ikon generasi muda umat Islam kini dalam mempertahankan kesucian agama Islam. InsyaAllah.


Reactions

Post a Comment

0 Comments