Movie Review : Ada Hantu (2021)

 

Pengarah - Hairul Azreen

Penerbit - Adrian Teh

Penulis Skrip - Adrian Teh, Amar Amir

Sinematografi - Danny Lala

Disunting oleh - Lee Pai Seang

Syarikat penerbitan - ACT 2 Pictures

Pengedar - Disney+ Hotstar

Mula ditayangkan - 13 Ogos 2021


Pelakon : 

Zahiril Adzim sebagai Aliff

Shiqin Kamal sebagai Bariah

Hairul Azreen sebagai Talha

Nafiez Zaidi sebagai Jimmy

Elvina Chua sebagai Sasha

Sophia Albarakbah sebagai Farah

Theebaan G sebagai Suresh

Henley Hii sebagai Peter

Dafi Ismail Sabri sebagai Amir


Trailer 


Filem seram komedi ini mengisahkan tentang Aliff, seorang Youtuber popular bersama rakan-rakannya melawat sebuah banglo tinggalan tentera Jepun dan isterinya setelah rasa tercabar untuk membuktikan bahawa hantu tu tak wujud. 


Setelah satu reaction video hantu viral tentang pocong, ramai viewers channel Aliff mengecam dia semula tapi dia tak kisah sangat sebab haters2 ni la yang menaikkan views video Youtube dia. Sasha mencadangkan Aliff untuk membuat content tentang hantu yang betul bukannya fake macam video viral pocong tu untuk tarik minat viewers dan tukar haters dia jadi fans. 



Bariah kemudiannya bagi cadangan untuk bermalam di sebuah banglo lama yang khabarnya berhantu dekat kampung dia, Kampung Teluk Panglima Perang. Menurut Bariah, ada seorang jeneral Jepun kejam yang tinggal di banglo tu dengan isterinya. Sesiapa yang buat salah sikit sahaja akan dihukum pancung oleh jeneral tersebut. Walaupun rumah tu tak berpenghuni, tapi banyak cerita hantu yang muncul dari banglo tersebut sehingga menjadi bualan dan cerita penduduk kampung dekat situ. Aliff terus setuju nak buat content untuk banglo tersebut sebab tak ramai lagi orang yang tahu kewujudan banglo berhantu tu.


Mereka berlima kemudiaannya merancang untuk menyambut sekali harijadi Aliff di sana. Menjelang tengah malam, setelah menyambut harijadi Aliff, bermulalah pelbagai gangguan dan perkara aneh dalam banglo tu.


Ada Hantu ni merupakan karya sulung arahan Hairul Azreen dan terbukti karya pertamanya ini tidak mengecewakan. Skrip filem ini pula ditulis oleh Adrian Teh yang terkenal dengan filem PASKAL dan Wira, jadi memang puas hati tonton movie ni dari awal sampai habis. Walaupun filem ni menerima pelbagai kritikan dan kutukan pada mulanya dek kerana poster yang tak menarik, tapi filem ni mampu menarik minat ramai penonton.


Zahiril Adzim macam biasa memang mantap dan tak mengecewakan dengan lakonan dia tambah-tambah masa scene dia sengih hantu tu fuhh memang asyik teringat je. Lakonan Hairul Azreen pun nampak banyak improvement. Shiqin Kamal pun nampak menyerlah sebagai Bariah. Barisan pelakon memang semua okay dan dialog dengan skrip semuanya nampak natural. Bahasa yang digunakan memang santai dan tak dengar baku.


Jalan cerita filem ni pada awalnya macam tipikal cerita hantu biasa, planning nak pergi tempat seram, lepas tu kena kacau hantu jadi memag dipenuhi elemen seram dan tak banyak komedi. Tapi masuk second half banyak komedi yang sampai sakit perut gelak dan plot twist yang tak dijangka. Memang terhibur tengok dari awal sampai habis sebab lawak dia pun bukan lawak bodoh atau cringe. Scene paling berdekah haruslah part Doraemon tu. Tak ada scene yang jump-scare pun dan hantunya pun tak ada yang muka hodoh, berdarah-darah ke semua so nak tengok masa makan pun tak tersedak.


Visual filem ni pun cantik terutama masa perjalanan mereka ke banglo tersebut. Banglo tu walaupun dah lama tinggal pun memang nampak masih cantik. Lighting dan kamera setiap scene pun kemas dan nampak berkualiti. Yang penting tak ada scene gelap sangat sampai kan muka pelakon nak kena dulu fokus baru nak nampak. 



Overall memang berpuas hati dan terhibur dengan filem ni. Kalau ada yang tak tengok lagi, boleh tonton di platform Disney+ Hotstar.


Personal Rating


Team Production + 1

Storyline + 0.6

Genre + 0.8

Casting & Acting + 0.9

Editing + 0.9

Visual + 0.8

Themes + 0.8

Music/Soundtrack + 0.6

Social Message + 0.5

Personal Thoughts + 0.9


Total Rating = 7.8 / 10


1 Comments

  1. opocot terkejut tgk gambo pocong tu.. haha mcm best citer ni

    ReplyDelete