Anime Review : Violet Evergarden (2018)

Tuesday, August 31, 2021



 English Title : Violet Evergarden

Japanese Title : ヴァイオレット・エヴァーガーデン

Total Episodes : 13

Aired : Jan 11, 2018 to Apr 5, 2018

Premiered : Winter 2018

Broadcast : Thursdays at 00:00 (JST)

Producers : Lantis, Pony Canyon, Rakuonsha, ABC Animation

Directors : Haruka Fujita, Taichi Ishidate, Yasuhiro Takemoto

Licensors : Funimation

Studios : Kyoto Animation

Source : Light novel (Kana Akatsuki)

Genres : Slice of Life, Drama, Fantasy

Duration : 24 min. per ep.

Rating : PG-13 - Teens 13 or older


Characters & Voice Actors

  • Violet Evergarden - Yui Ishikawa 
  • Claudia Hodgins - Takehito Koyasu 
  • Cattleya Baudelaire - Aya Endou 
  • Benedict Blue - Kouki Uchiyama 
  • Erica Brown - Minori Chihara
  • Iris Cannary - Haruka Tomatsu

Trailer


Review

Anime ini berdasarkan kisah Violet membina hidup barunya selepas peperangan berakhir sebagai seorang gadis bukan lagi seorang tentera. Violet Evergarden adalah seorang anak yatim yang dilatih dan dibesarkan menjadi tentera dan sebagai senjata perang yang tiada nama dan emosi. Diberikan sebagai hadiah kepada Major Gilbert Bougainvillea oleh abangnya, Violet memasuki medan perang pada usia muda. 


Namun, Gilbert kasihan pada gadis itu, dan berusaha sebaik mungkin untuk membesarkannya secara normal. Dia mengajar Violet cara membaca dan menulis, dan berusaha sebaik mungkin untuk melindunginya.

Selepas satu pertempuran besar, Violet dijumpai di bawah satu runtuhan dalam keadaan parah, dengan kedua tangannya dah putus. Dia sepatutnya bersama dengan Major Gilbert tetapi lelaki tersebut tidak dijumpai di mana-mana. Setelah perang berakhir, Violet diberi tangan logam palsu, dan diambil bekerja oleh bekas tentera, Lt Kolonel Hodgins, kawan lama Gilberts. Hodgins yang mempunyai sebuah syarikat CH Postal Services di Leiden. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan “Auto Memory Doll” yang menaip dan menghantar surat untuk sesiapa sahaja yang tak pandai menulis atau tak pandai menzahirkan perasaan dan kata- kata kedalam surat mereka.



Violet mengambil keputusan untuk bekerja sebagai Doll untuk belajar dan faham tentang perasaan dan emosi. Dia nak memahami maksud "I Love You", kata-kata terakhir dari Gilbert delam pertempuran terakhir mereka.

"I want to know what 'I Love You' means..."

- Violet Evergarden,

Latar belakang anime ini diinspirasikan dari awal abad ke-20 Eropah dan suasana selepas perang dimana rata-rata penduduk baru memulakan kehidupan baru selepas peperangan tamat. Setiap episod menunjukkan pengembaraan Violet bekerja sebagai Auto Memory Doll dan pertemuan dengan pelbagai individu yang mana dia perlu mengekspresikan segala perasaan mereka ke dalam surat. Dalam masa yang sama, Violet banyak belajar tentang emosi dan pelbagai perasaan yang dia tak pernah faham. 


Anime Violet Evergarden adalah mengenai hubungan antara manusia, cinta dan kehilangan, bagaimana mengatasi rasa kehilangan orang paling berharga dalam hidup. Seperti kisah penulis skrip teater yang meratapi kehilangan anak perempuannya, kasih sayang antara adik perempuan yang ingin memulihkan abangnya, tentera yang tidak lagi akan pulang dan gugur di medan perang, anak perempuan yang kehilangan ibu tercinta dan dan ikatan Violet dengan satu-satunya lelaki yang melihatnya sebagai lebih daripada sekadar senjata.


Salah satu kekuatan anime ini adalah dari visual yang sangat berkualiti dan animation yang flawless. Dihasilkan oleh Kyoto Animation Studios, grafik dan visual Violet Evergarden memang setanding dengan pelbagai movie popular seperti A Silent Voice (2016) dan Your Name (2016). Setiap details, landskap, background dan lighting cerita ini memang sangat cantik dan memukau hati walaupun outfit Violet maintain sama dari awal sampai habis. Ditambah pula dengan soundtrack sepanjang cerita yang menarik memang best.




Cuma kekurangan anime ni ialah sangat slow pace tapi padat dengan emosi dan semuanya predictable. Kalau dibandingkan background story Violet, agak kurang logik sebab Violet ditunjukkan tiada emosi dan cuma tahu berperang tetapi sangat senang bertukar dari senjata perang kepada seorang gadis yang beremosi. Mungkin untuk season seterusnya akan diceritakan lagi tentang background story Violet.

Overall, memang recommend untuk tontonan ringan. Satu hari pun boleh habis.


Personal Rating

  • Team Production + 1
  • Storyline + 0.5
  • Genre + 1
  • Casting & Acting + 1
  • Editing + 1
  • Visual + 1
  • Themes + 1
  • Music/Soundtrack + 0.8
  • Social Message + 1
  • Personal Thoughts + 0.8
Personal Rating = 9.1 / 10

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN 2021

 Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 2021


Sumber : merdeka360.my


HouzHunter: Challenges on Loan Approvals For Rumah Mampu Milik

Monday, August 30, 2021



Rumah Mampu Milik adalah lebih berpatutan, semua orang tahu, jadi lebih senang lulus, kan?! 

Betul ke?


Dengarlah apa kata Mortgage Specialist! 

Jika anda sedang mengusha RMM atau sudahpun book unit, kami akan tunjukkan anda mengapa ianya TIDAKLAH SE-SIMPLE yang anda fikirkan dan juga bagaimana anda dapat memperbaiki kewangan anda / menyiapkan kewangan anda sebelum mendapatkannya, juga untuk unit bukan RMM. 


Datanglah dan dengar sharing kami pada hari Selasa ini, 31 Ogos, 9 malam ~ !



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

Lirik Lagu Lee Hi - ONLY

Friday, August 27, 2021


Song : ONLY

Artist : Lee Hi (이하이)

Composer/Lyricist: Ahn Shin Ae (안신애)

Album : 4 ONLY

Genre : Ballad, R&B

Language : Korean

Release Date : 27.08.2021


Teaser


Music Video 


Lyrics ( Romanization + English + Hangul )


Romanization

[Verse 1]

Be my only one

Ireoke bureugo sipeun ireum nae gyeote

Soneul japgoseo gachi georeoyo

Biga oneun bamedo oerowotdeon najedo

Geudae hwanhan bitkkareul naege gadeuk chilhaejwoyo

Naega deo jalhalgeyo ireoke gachi isseojundamyeon


[Chorus]

Now I believe

Rarallarallara bureuneun norae

Chatgo chatgo chaja hemaeideon geudaewa

My, oh my, oh my, oh nae sarang

Be my only love

Georeo georeoganeun balgeoreummada

Gibun joa kkok duriseo chuneun chum gata

My, oh my, oh my, oh nae sarang

Be my only love


[Verse 2]

Be my only one

Ijeneun sumgiji ankodo malhal su isseo

Geureokena malhago sipdeon I say I love you (You-hoo-oh)


[Pre-Chorus]

Swigo sipeun bamedo bappeudeon achimedo

Geudae naege swil goseul maeumsoge maryeonhaeyo

Naega deo jalhalgeyo geu mameul naege nanwojundamyeon


[Chorus]

Now I believe

Rarallarallara bureuneun norae

Chatgo chatgo chaja hemaeideon geudaewa

My, oh my, oh nae sarang be my only love


[Bridge]

My only one geudaereul bomyeon

Gidaego sipeo gajigo sipeo

I sarangiramyeon eoseolpeun kkumdo

Irwojil geot gateunde

Now I believe


[Chorus]

Georeogeoreo ganeun balgeoreummada

Gibun joa kkok duriseo chuneun chum gata

My, oh my, oh my, oh nae sarang (nae sarang)

Be my only love


[Outro]

La-la-la-la-la-la-la-la-la

La-la-la-la-la-la-la-la-la

La-la-la-la-la-la-la-la-la

My only one

-------------------------------------------------------------------------------------------


English

[Verse 1]

Be my only one

The name I want to call you by

Let's hold hands and walk along

On rainy nights, or on lonely daytimes

Please color me with your shiny light

I'll do better when you promise me we will stay together


[Chorus]

Now I believe

La-la-la-la-la-la-la, I sing a song like this

With the one I was desperately looking for

My, oh my, oh my, oh my love

Be my only love

Every step we take

It’s like a dance we perform together

My, oh my, oh my, oh my love

Be my only love


[Verse 2]

Be my only one

I don't have to hide my feelings anymore

The words I sincerely wanted to say

I say, "I love you"


[Pre-Chorus]

On tiring nights and busy daytimes

Please make room in your heart for me to rest

I’ll do better when you share your love with me


[Chorus]

Now I believe

La-la-la-la-la-la-la, I sing a song like this

With the one I was desperately looking for

My, oh my, oh my, oh my love

Be my only love


[Bridge]

My only one, when I see you

I want to lean on you

I want to have you

A love like this would make even the most immature dream come true

Now I believe


[Chorus]

Every step we take

It’s like a dance we perform together

My, oh my, oh my, oh my love

Be my only love


[Outro]

La-la-la-la-la-la-la, la-la-la-la-la-la-la

La-la-la-la-la-la-la, my only one

-------------------------------------------------------------------------------------------


Hangul 

[Verse 1]
Be my only one
이렇게 부르고 싶은 이름 내 곁에
손을 잡고서 같이 걸어요
비가 오는 밤에도 외로웠던 낮에도
그대 환한 빛깔을 내게 가득 칠해줘요
내가 더 잘할게요 이렇게 같이 있어준다면

[Chorus]
Now I believe
라랄라랄라라 부르는 노래
찾고 찾고 찾아 헤매이던 그대와
My, oh my, oh my, oh 내 사랑
Be my only love
걸어 걸어가는 발걸음마다
기분 좋아 꼭 둘이서 추는 춤 같아
My, oh my, oh my, oh 내 사랑
Be my only love

[Verse 2]
Be my only one
이제는 숨기지 않고도 말할 수 있어
그렇게나 말하고 싶던 I say I love you (You-hoo-oh)

[Pre-Chorus]
쉬고 싶은 밤에도 바쁘던 아침에도
그대 내게 쉴 곳을 마음속에 마련해요
내가 더 잘할게요 그 맘을 내게 나눠준다면

[Chorus]
Now I believe
라랄라랄라라 부르는 노래
찾고 찾고 찾아 헤매이던 그대와
My, oh my, oh 내 사랑 be my only love

[Bridge]
My only one 그대를 보면
기대고 싶어 가지고 싶어
이 사랑이라면 어설픈 꿈도
이뤄질 것 같은데
Now I believe

[Chorus]
걸어걸어 가는 발걸음마다
기분 좋아 꼭 둘이서 추는 춤 같아
My, oh my, oh my, oh 내 사랑 (내 사랑)
Be my only love

[Outro]
라랄라랄라라, 라랄라랄라라
라랄라랄라라, 라랄라랄라라
My only one


[Lyrics : genius.com]

Shopee :: Soft Cookies ala Subway Choc Chip/Red Velvet/Triple Choc by Biskyot

Thursday, August 26, 2021





Sebelum ni selalu beli cookies Subway sahaja, tapi tiba-tiba terasa nak makan cookies Red Velvet. Disebabkan Subway tak jual Red Velvet cookies, terpaksa la cari tempat lain. 

Try cari yang ada delivery area sini dalam facebook tapi semua tak ada so menyinggah la dekat Shopee. Banyak rupanya seller yang jual cookies ni. Ada banyak jenis, soft cookies, crunchy cookies, brownies cookies, macam-macam lagi la.

Lepas dah puas scroll, jumpa la soft cookies dari seller ni sebab rating tinggi dan Best Sellers Red Velvet Cookies. Ada 3 flavor, Double Chocolate Chip, Red Velvet, dengan Triple Chocolate Chip. Walaupun kononnya awal tu nak cari Red Velvet sahaja tapi macam nak cuba juga lagi 2 flavor. Kalau sedap boleh beli lagi nanti.



Link kedai : https://shopee.com.my/biskyot.hq


Harga pun boleh tahan la RM10.90 untuk 3 pieces ni. Tak berani nak ambil banyak-banyak takut tak kena dengan tekak pulak. Seller pun area Bukit Beruntung so takde la nak kena tunggu lama nak sampai dekat tangan. Dekat description pun ada nyatakan 'Biskut freshly baked ikut order and baked on day of shipment'.

Dah checkout, seller ambil masa sehari nak prepare dan postkan cookies. Lepas 2 hari dah sampai dekat tangan.





Seller packkan setiap cookies asing-asing dan masukkan dalam plastic jar. Masa sampai tu pun memang bubble wrap tebal dan semua cookies tak ada yang retak atau pecah. 

Kalau nak rate, dari tiga-tiga flavor ni red velvet paling sedap sebab kurang manis, dan dalam tu ada lapisan white chocolate. Yang kedua Triple Chocolate Chip dan yang paling kurang minat Double Chocolate Chip sebab terlalu manis dan rasa butter. Jadi lepas ni kalau nak repeat mungkin ambil Red Velvet sahaja.


 


HouzHunter: Stop Buying Rumah Mampu Milik!

Wednesday, August 25, 2021

 


Semua orang nak cari hartanah yang MURAH untuk dibeli seperti Rumah Mampu Milik!

Tetapi adakah anda betul-betul rasa membeli Rumah Mampu Milik adalah baik hanya kerana harganya yang lebih rendah/murah? 

Kami akan beritahu anda jawapannya! 

Jika hari ini anda atau kawan-kawan anda berhasrat untuk membeli Hartanah Berharga Rendah/Murah, silalah datang dan dengar sharing kami terlebih dahulu pada hari Jumaat ini, 27 Ogos 2021, 9 malam sebelum membuat keputusan anda.



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

HouzHunter: Guide in Applying Loan for Auction Properties

Monday, August 23, 2021



Nak beli Hartanah Lelong taklah sesusah yang dijangkakan? Dengarlah dari specialist kami dalam cara nak menyelesaikannya. 

Joinlah perkongsian eksklusif kami secara langsung di Zoom pada hari Selasa 24 Ogos 2021, 9pm ini.



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

HouzHunter: Buying Auctioned Property?

Thursday, August 19, 2021


Berminat nak beli Hartanah Lelong tapi tak sure lagi?


Kami akan tunjukkan CARA untuk membeli dengan betul. Disampaikan oleh Sr. Alan Ng, Pengasas Grup Chester NBH, Penilai Berlesen dan Ejen & Pengurus Hartanah Berdaftar dari LPPEH/BOVAEP.


Dapatkanlah pengetahuan ini untuk kesenangan pembelian hartanah anda sekarang atau pada masa depan!


Joinlah perkongsian PERCUMA kami secara langsung di Zoom pada hari Jumaat 20 Ogos, 9pm ini.


Anda akan tahu:

• Perkara-perkara "mesti-tahu" sebelum membeli hartanah lelong

• Langkah-langkah dan prosedur membeli hartanah lelong

• Kesalahan biasa dibuat pembeli dalam membeli hartanah lelong



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

 



HAPPY NATIONAL POTATO DAY!  

SELAMAT HARI KENTANG SEDUNIA!


Kentang ni antara makanan yang popular selama berabad-abad, sampailah ke hari ini. Banyak makanan boleh dihasilkan dari kentang dan memang digemari oleh hampir setiap orang. 

Kentang ni tersenarai sebagai makanan ruji terpenting di dunia. Bukan sahaja sedap dimakan, tapi membekalkan juga nutrisi penting kepada badan seperti potassium dan Vitamin C.


Ni antara makanan simple dan mudah disediakan yang berasaskan kentang.


1. Potato Fries





2. Potato Wedges




3. Mashed Potato




4. Kentang Bakar / Baked Potato




5. Potato Chips




6. Bergedil / Potato Patties




7. Potato Fritters / Pancakes




8. Salad Kentang / Potato Salad 




9. Sambal Kentang / Kentang Berlada




10. Sup Ayam + Kentang / Chicken Potato Soup




Boleh juga cuba aktiviti ni untuk hari ini.


1. Sediakan makanan berhias berasaskan kentang untuk family, kawan-kawan atau diri sendiri. 

2. Cuba apa-apa hidangan kentang yang belum pernah cuba lagi sebelum ni. Boleh share di media sosial.

3. Order makanan yang ada kentang.

4. Tanam ubi kentang.


Siapa yang nak celebrate Hari Kentang Sedunia ni boleh la cuba mana-mana resepi kentang yang best dan aktiviti diatas.


Enjoy!

HouzHunter: HouzKey "Must-Knows" to Avoid Getting Rejected

Monday, August 16, 2021

 


HouzKey SENANG nak DAPAT?! Tapi kenapa masih ada yang kena reject?? ATAU masih ragu-ragu dengan Maybank HouzKey? 

Macammana nak loan senang lulus? 

Macammana nak bagi banker senang luluskan pinjaman anda? 

Walaupun jika dah ada rumah, HouzKey boleh dijadikan salah satu alat investment terbaik untuk mendapatkan KEBEBASAN KEWANGAN yang diimpi-impikan. 


Joinlah perkongsian PERCUMA kami direct di Zoom & dapatkan jawapan anda pada hari Selasa 17 Ogos, 9pm ini.

• Anda akan lebih faham macammana proses HouzKey berfungsi

• Anda akan tahu kenapa HouzKey ditawarkan sebagai salah satu cara pinjaman perumahan

• Anda akan tahu projek-projek terbaik yang ditawarkan dibawah HouzKey 




#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #MalaysiaInvestments #Investments

Mula Earnings Dari Blog dengan Google Adsense

Thursday, August 12, 2021

 


Alhamdulillah harini mood mencanak naik bila tengok bahagian $Earnings dekat blog. 

Baru sebulan lepas adsense approve dah start nak nampak ada payment masuk. 


Tak sangka boleh dapat income secara part time walaupun update blog suka-suka sahaja sebelum ni, tak serius pun. Lepas ni kena lagi bersemangat buat entry compare dengan sebelum ni cuma sekali sekala sahaja update blog.



Payment sebenar yang kita akan dapat kena tengok dekat bahagian Payments. Sebelum ni tertipu bila tengok dekat bahagian Home dapat $0.20 tapi bila masuk bulan baru jadi kosong balik. Rupanya tu cuma Estimated earnings bukan earnings sebenar.

Walaupun bulan lepas dapat $0.81 sahaja tapi memadai la dengan entry yang seciput tu. Banyak lagi yang nak kena belajar untuk naikkan value dan trafik blog ni. Harapnya dah penuh ilmu adsense ni nanti dapatlah merasa cash out $100 tu dan boleh jadi passive income dari blog ni.


 


Takut terbeli property yang SALAH & end-up dengan KOMITMEN BESAR?? 


Since sekaranglah masa yang TERBAIK untuk BELI PROPERTY disebabkan pandemik yang menurunkan permintaan, sejurus itu menurunkan harga dan kadar interest bank, tak kisahlah untuk tinggal sendiri atau tujuan investment.


Apakah cara yang TERBAIK untuk membeli? Projek baru dari pemaju? Beli lelong? Beli subsale (pasaran secondhand)? 


Banyak orang mahu invest dalam property sebab property adalah selalunya dikatakan jalan terbaik ke arah KEBEBASAN KEWANGAN. Tetapi adakah anda tahu cara yang terbaik? 


Joinlah perkongsian PERCUMA kami direct di Zoom & dapatkan jawapan anda pada hari Jumaat 13 Ogos 9pm ini. 

• Anda akan tahu jika terdapat property "Fire Sale" dalam pasaran semasa

• Anda akan faham samada pemaju menaikkan harga semata-mata hanya untuk menawarkan rebat/potongan lebih banyak 

• Anda akan tahu jika ada terdapat penjual-penjual terdesak dalam pasaran semasa ini



#HouzHunter #HouzHunterMalaysia

#SrAlanNBH

#ChesterNBH

#PropertyMalaysia #MalaysiaProperty #Hartanah #HartanahMalaysia #RealEstate #MalaysiaRealEstate #RealEstateMalaysia #RumahMalaysia #CariRumah #FindaHouse #FindDreamHome #MalaysiaInvestments #Investments #Pelaburan #PelaburanHartanah #HartaTanah

Salam Maal Hijrah 1443H

Tuesday, August 10, 2021

 Assalamualaikum,


Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru 1 Muharram 1443 Hijrah.