Playlist : Lagu Thailand Tahun 2019

Thursday, December 31, 2020


9x9 | Hypnotize [Official MV]

Released Date :  Jan 9, 2019



Yayaya Ost.Thong Ek | Mario Maurer Feat. Ayutthaya Cute Boys | Official MV

Released Date :  Jan 15, 2019



Embrace Ost.Thong Ek | Kannapat | Official MV

Released Date :  Jan 30, 2019



9x9 | ผู้โชคดี (The Lucky One) OST. Great Men Academy

Released Date :  Feb 13, 2019



9x9 | Eternity

Released Date :  Mar 22, 2019



W​​ANYAi แว่นใหญ่ - เจ็บจนพอ | Enough

Released Date :  Apr 6, 2019



WONDERFRAME x KANGSOMKS - ชู้แต่เธอไม่รอบ ชอบแต่เธอไม่รู้ 

Released Date :  May 11, 2019



Tor Saksit - Forbidden Zone [Official Music Video]

Released Date :  May 23, 2019



Getsunova - พระเอกจำลอง (OST.ทฤษฎีจีบเธอ Theory of love)

Released Date : May 31, 2019



WANYAi แว่นใหญ่ - ลืมไป | Blind Feat. ปู่จ๋าน ลองไมค์ [Official MV]

Released Date : May 31, 2019



GETSUNOVA : FAKE PROTAGONIST [ พระเอกจำลอง ENGLISH VERSION ]

Released Date : Aug 3, 2019



PARIS, PEARWAH - รักติดไซเรน (My Ambulance) [Official MV]

Released Date : Aug 14, 2019



Huang (you're mine) - Earth Patravee

Released Date :  Aug 31, 2019



TRINITY | Haters Got Nothing [Official MV]

Released Date :  Sep 13, 2019



Billkin - You are my everything OST. My Ambulance

Released Date :  Oct 12, 2019



F.HERO Ft. BamBam From GOT7 (Prod. By KILO KEYS) - Do You

Released Date :  Oct 16, 2019



PARIS - รักติดไซเรน Midnight Version Ost.รักฉุดใจนายฉุกเฉิน [Official MV]

Released Date :  Oct 18, 2019



TRINITY | IOU

Released Date :  Nov 16, 2019



[HUMAN ERROR] EMPTY KING - JAYLERR

Released Date :  Dec 7, 2019



TRINITY | Jazzy

Released Date :  Dec 8, 2019




Taylor Swift - Willow

Monday, December 28, 2020


Released : 
December 11, 2020

Genre : Chamber folk, indie folk

Label : Republic Records

Songwriter(s) : Taylor Swift, Aaron Dessner

Producer(s) : Aaron Dessner

Album : Evermore (2020)



Lagu Single terbaru dari Taylor Swift bertajuk “Willow” ni ialah single terbaru dari album Evermore, album kejutan kedua untuk tahun ni. Taylor Swift telah keluarkan mv dan album studio kesembilannya, Evermore, pada hari Jumaat, 11 Disember 2020. Lagu ni terus memecahkan rekod dan menjadi No. 1 dalam Billboard Hot 100 hanya sehari selepas albumya, Evermore yang juga di No.1 dalam carta Billboard.


“I’m elated to tell you that my 9th studio album, and folklore’s sister record, will be out tonight at midnight eastern. It’s called evermore,”  

“To put it plainly, we just couldn’t stop writing songs. To try and put it more poetically, it feels like we were standing on the edge of the folklorian woods and had a choice: to turn and go back or to travel further into the forest of this music.”

 

"Willow" is about intrigue, desire, and the complexity that goes into wanting someone. I think it sounds like casting a spell to make someone fall in love with you.

— Swift, American Songwriter



Official Music Video



Lirik Lagu


[Verse 1]

I'm like the water when your ship rolled in that night

Rough on the surface, but you cut through like a knife

And if it was an open-shut case

I never would've known from that look on your face

Lost in your current like a priceless wine


[Chorus]

The more that you say, the less I know

Wherever you stray, I follow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man


[Verse 2]

Life was a willow and it bent right to your wind

Head on the pillow, I could feel you sneakin' in

As if you were a mythical thing

Like you were a trophy or a champion ring

And there was one prize I'd cheat to win


[Chorus]

The more that you say, the less I know

Wherever you stray, I follow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man

You know that my train could take you home

Anywhere else is hollow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man


[Bridge]

Life was a willow and it bent right to your wind

They count me out time and time again

Life was a willow and it bent right to your wind

But I come back stronger than a '90s trend


[Verse 3]

Wait for the signal, and I'll meet you after dark

Show me the places where the others gave you scars

Now this is an open-shut case

I guess I should've known from the look on your face

Every bait-and-switch was a work of art


[Chorus]

The more that you say, the less I know

Wherever you stray, I follow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man

You know that my train could take you home

Anywhere else is hollow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man

The more that you say, the less I know

Wherever you stray, I follow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man

You know that my train could take you home

Anywhere else is hollow

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man


[Outro]

Hey, that's my man

That's my man

Yeah, that's my man

Every bait-and-switch was a work of art

That's my man

Hey, that's my man

I'm begging for you to take my hand

Wreck my plans, that's my man







Title : Attack on Titan 進撃の巨人, Shingeki no Kyojin

Director : Tetsurō Araki

Producer : Tetsuya Kinoshita, Kensuke Tateishi, George Wada, Shin Furukawa, Tomohito Nagase, Toshihiro Maeda

Writer : Yasuko Kobayashi

Composer : Hiroyuki Sawano

Original creator : Hajime Isayama

Original run : April 7, 2013 – September 29, 2013

Studio : Wit Studio, Production I.G

Japanese network : MBS TV

English network : Funimation

Episode Runtime : 24 mins

Genre : Dark Fantasy, Apocalyptic


Main Japanese Voice Cast :

  • Marina Inoue as Armin Arlelt
  • Yui Ishikawa as Mikasa Ackerman
  • Yuuki Kaji as Eren Jaeger
  • Daisuke Ono as Erwin
  • Hiro Shimono as Conny Springer
  • Hiroshi Kamiya as Levi
  • Keiji Fujiwara as Hannes
  • Kishō Taniyama as Jean Kirschtein
  • Romi Park as Hanji
  • Ryota Ohsaka as Marco Bodt
  • Saki Fujita as Ymir
  • Shiori Mikami as Christa Renz
  • Tomohisa Hashizume as Bertholt Hoover
  • Yoshimasa Hosoya as Reiner Braun
  • Yu Kobayashi as Sasha Browse
  • Yu Shimamura as Annie Leonhardt



Diadaptasi dari manga popular yang bertajuk yang sama, Attack on Titan aka Shingeki no Kyojin Season 1 adalah anime yang ditayangkan pada bulan April 2013. Peminat manga dan anime ni dah sedia maklum yang anime ni bukanlah cup of tea untuk sesiapa yang inginkan storyline yang simple dan ceria.


Trailer




Plot Setting & Summary

Anime ini mengisahkan peperangan antara manusia dan Titans (raksasa gergasi yang memakan manusia).


Untuk melindungi komuniti manusia yang masih tinggal, mereka membina tiga bulatan tembok besar setinggi 50 meter yang tak dapat ditembusi oleh Titan.

Mereka hidup di dalam tembok ni dan bertahan sehingga 100 tahun.  


Namun, suatu hari Titan Colossal berjaya memecah tembok paling luar sekali iaitu Wall Maria sehingga mengakibatkan kekacauan dan ramai penduduk yang telah dimakan oleh pelbagai Titans lain.

Yang masih tinggal dan berjaya melarikan diri terpaksa berundur ke tembok kedua, Wall Rose.

Cerita ini bermula dengan Eren Jaeger yang trauma selepas melihat ibunya sendiri dimakan Smiling Titan.

Eren yang selamat dari serangan pertama bersama kawan baiknya Mikasa Ackerman dan Armin Arlert bertekad untuk membunuh semua Titans dengan menyertai tentera di unit khas yang membunuh Titans, Survey Corps.


Tiga cabang digunakan oleh kerajaan untuk menangani Titans dengan cara tertentu. Survey Corps akan keluar tembok untuk mengumpulkan info mengenai Titans juga membunuh sebanyak Titans yang boleh, Rejimen Garrison menjaga tembok dan penduduk, manakala Briged Polis Tentera menjaga kerajaan dan Raja yang berada di tembok paling dalam iaitu Wall Sina.


Karakter

Semua karakter ada kepentingan masing-masing kerana mempunyai kisah dan latar belakang mereka sendiri dan memainkan peranan penting dalam perkembangan plot yang akan datang.

Walaupun banyak watak diperkenalkan tapi masing – masing ada flaws dan saling melengkapi antara satu sama lain.



Eren Jaeger - Pada episod pertama, Eren lebih didorong oleh emosi dan semangat daripada logik dan akal. Eren digambarkan sebagai keras kepala, bersemangat kuat dan memang berminat untuk sertai Survey Corps sejak kecil sebab nak keluar dari tembok ni dan explore dunia luar. Watak Eren juga tiada perkembangan banyak sehingga ke hujung season.

Mikasa Ackerman - Mikasa mempunyai latar belakang misteri dan antara watak yang paling kuat dalam Attack of Titan. Bertindak sebagai bodyguard Eren dan bersedia ikut kemana sahaja Eren pergi.

Armin Arlelt - Armin mempunyai perkembangan watak paling banyak sepanjang season ini. Seorang yang pandai dan strategist walaupun kurang beraksi.


Visual & Art Style

Grafik dan visual anime oleh Wit Studio, Production I.G ni masih menarik walaupun seperti kebanyakan shounen anime lain, mempunyai garis tebal di sekitar watak-watak tetapi masih mengekalkan details, elemen dan warna background yang cantik termasuklah bloody dan gore scene. 


Banyak bloody dan gore scene contohnya masa Titans ni makan manusia tapi tak digambarkan terlalu mengerikan cuma digambarkan dengan gambaran darah yang berselerak ataupun dari jarak jauh.

Penggunaan CGI juga nampak realistic dan setiap movements action dan fighting scene memang visually stunning seperti semasa penggunaan 3D Maneuvering Gear yang digunakan dalam majoriti anime ni.



Music & Soundtrack

Opening Soundtrack – Epic & Intense!

“Guren no Yumiya” (Crimson Bow and Arrow) oleh Linked Horizon dari episode 1 – 13 memang amazing dan sangat catchy. Sesuai untuk tema anime ni yang penuh aksi dan misteri.

Tak kurang hebat juga Ending song anime ini iaitu “Utsukushiki Zankoku na Sekai” (This Beautiful Cruel World) by Yōko Hikasa yang bertemakan slow rock dan sesuai dengan tema siri yang lebih gelap.

Untuk episode 14 -25, opening song ialah “Jiyū no Tsubasa” (The Wings of Freedom) oleh Linked Horizon dan ending theme song ialah “Great Escape" oleh Cinema Staff.


Overall

Thumbs up untuk team production yang berjaya menghasilkan anime ni.

Tidak dinafikan plot Attack on Titan sangat menarik dan ditulis dengan baik dan cukup rencah dengan misteri, komedi, aksi, dan drama.

Walaupun ada flaws here and there, tapi keseluruhan season ni tak mengecewakan.

Jalan ceritanya bermula agak perlahan dengan pelbagai minor details, tetapi kesemua plot akan berkembang cantik terutamanya selepas kejatuhan Wall Maria.

Very recommended untuk sesiapa yang nak tengok top and fresh content anime yang kurang cliché dan packed dengan action.


Personal Rating

Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 1
Visual + 1
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Personal Rating = 10 / 10

Wordless Wednesday - Book Challenge

Wednesday, September 9, 2020

Book Challenge

Bagaikan Puteri - Ramlee Awang Murshid



Review : Merlin - Season 2 (2009)

Wednesday, September 2, 2020


Genre : Drama, Fantasy Adventure
Country : UK
Network : SyFy, BBC
Premiere Date : 19 Sept, 2009
Running Episodes : 13 episodes
Running time : 45–50 minutes

Main cast
Colin Morgan - Merlin
Angel Coulby - Gwen
Bradley James - Arthur
Katie McGrath - Morgana
Anthony Head - Uther Pendragon
Richard Wilson - Gaius

Trailer

Kehidupan Merlin bersambung di Camelot selepas season 1, masih lagi merahsiakan kebolehannya sebagai ahli sihir. Walaupun dia suka tinggal bersama Gaius dan berkawan baik dengan Guinevere (Gwen), dia masih sentiasa perlu memenuhi keperluan Arthur yang tidak berkesudahan. Walaupun takdirnya adalah untuk memastikan Arthur berjaya menaiki takhta, ianya tidak mudah tambah lagi bila dia sentiasa menyelamatkan nyawa Arthur dengan sihirnya dan tidak mendapat kredit malah sentiasa direndahkan oleh Arthur.


Kemunculan Cedric, seorang pencuri yang menyamar sebagai lelaki yang mencari kerja di Camelot menyukarkan lagi keadaan bila dia mampu melakukan tugas dengan baik dan mengambil tempat Merlin sebagai pembantu kanan Arthur. 


Sebuah peti besi harta karun digali di bawah istana Camelot. Gaius percaya ia adalah milik Cornelius Sigan, ahli sihir yang paling hebat dan paling jahat yang pernah ada. Apabila dia dibunuh dia berikrar untuk kembali dan membalas dendamnya ke atas istana. Peti besi itu berkunci dalam bilik kebal dan Arthur mempunyai satu-satunya kunci. Cedric kemudian berjaya mencuri kunci bilik kebal dari Arthur, membebaskan Cornelius dan membawa keganasan kepada Camelot.

Merlin terpaksa berjumpa juga dengan The Great Dragon untuk dapatkan cara nak tewaskan Cornelius Sigan walaupun dia dah tak nak berjumpa dengan naga tersebut.

Morgana pula sentiasa bermimpi buruk (yang selalunya menjadi kenyataan) dan semakin teruk sampai boleh mencetuskan kebakaran. Takut dan risau, Merlin membantunya berjumpa Druid untuk mencari jawapan, menentang nasihat Gaius. Di sana dia menemui beberapa jawapan yang dia cari, tetapi Uther percaya dia diculik dan menghantar tentera untuk mencari dia dan membunuh semua Druid.


Arthur sentiasa berjuang dan pertahankan perkara yang betul di sebalik bapanya, Uther yang kejam. Arthur mula berkembang dan matang daripada seorang putera raja nakal yang sombong kepada seorang pemimpin yang bijak. Dia juga mengetahui kebenaran di sebalik kelahiran misterinya dan akhirnya dapat bertemu ibunya, Ratu Ygraine yang meninggal dunia semasa melahirkan dia. 

Pada musim ini, Merlin berpeluang bertemu ahli sihir lain walaupun hanya pekenalan yang singkat. Seorang gadis druid iatu Freya yang melarikan diri selepas hampir dijual sebagai hamba. 


Overall, musim kedua ni masih menarik dan seronok ditonton dari awal sampai habis, banyak watak-watak baru yang muncul macam Mordred, Morgause, Vivian, Lady Catrina dan banyak lagi persoalan baru yang muncul untuk dijawab di season seterusnya. Dari permulaan kisah cinta Arthur dan Gwen, kemunculan Lancelot, misteri Morgana dan usaha berterusan Merlin untuk memenuhi takdirnya dengan Arthur.

Personal Rating

Team Production + 0.9
Storyline + 0.9
Genre + 1
Casting & Acting + 1
Editing + 0.9
Visual + 0.9
Themes + 1
Music/Soundtrack + 0.9
Social Message + 0.9
Personal Thoughts + 0.9

Total Rating = 9.3 / 10

Review : Merlin - Season 1 (2009)

Tuesday, September 1, 2020


Genre : Drama, Fantasy Adventure
Country : UK
Network : SyFy, BBC
Premiere Date : Jun 21, 2009
Creators : Johnny Capps, Julian Lewis Jones, Jake Michie, Julian Murphy
Exec. Producers : Julian Murphy, Johnny Capps
Running Episodes : 13 episodes
Running time : 45–50 minutes

Main cast
Colin Morgan as Merlin
Angel Coulby as Gwen
Bradley James as Arthur
Katie McGrath as Morgana
Anthony Head as Uther Pendragon
Richard Wilson as Gaius

Recurring
John Hurt as the Great Dragon (voice)
Michelle Ryan as Nimueh
Michael Cronin as Geoffrey of Monmouth
David Durham as Tom
Caroline Faber as Hunith

Guest stars
Eve Myles as Lady Helen/Mary Collins
Will Mellor as Valiant
Julian Rhind-Tutt as Edwin
Clive Russell as Bayard
Santiago Cabrera as Lancelot
Kenneth Cranham as Aulfric
Holliday Grainger as Sophia
Asa Butterfield as Mordred
Alexander Siddig as Kanen
Joe Dempsie as Will
Frank Finlay as Anhora
Cal MacAninch as Tauren
Ed Coleman as Morris

Trailer

Sebelum ni dah pernah tengok series Merlin dari Season 1-5 dekat Astro tapi bila tengok ada dekat Netflix terus marathon balik sebab dah ingat-ingat lupa jalan cerita ni. Walaupun dah pernah tengok sebelum ni tapi still excited nak tengok sebab memang minat sangat cerita fantasi magic macam ni.

Cerita bermula dengan narrator suara The Great Dragon (John Hurt) dan scene Merlin yang sampai ke Camelot untuk menuntut dengan Gaius (court physician Camelot) lepas dihantar oleh ibunya, Hunith.


Setibanya di sana, dia menyaksikan seorang pemuda dihukum mati kerana menggunakan sihir sebab berdasarkan undang-undang Camelot, segala jenis magis dan sihir ni diharamkan dan akan dijatuhkan hukuman mati oleh King Uther. Tapi ibu pemuda ini muncul dan menyumpah Uther sebab membunuh anaknya.
"You took my son, and i warn you before these celebrations are over you will share my tears, an eye for an eye, a tooth for a tooth, a son for a son!"
Wanita itu kemudiannya menghilangkan diri sebelum sempat ditangkap oleh pengawal disitu.

Selepas tu Merlin terus bertemu Gauis dan dengan tak sengaja reveals magik semasa nak selamatkan Gaius. Gaius tiada masalah nak simpan rahsia Merlin dan bantu kawal kuasa Merlin sebab dia pun salah satu pengamal sihir semasa muda. Jadi Merlin sangat berhati-hati dan tak boleh dedahkan yang dia ada kuasa magik lalu masanya dihabiskan untuk bantu Gaius, dalam kerjanya seharian.

Dalam beberapa hari pertamanya di Camelot, dia menyelamatkan seorang lelaki dari dibuli oleh Prince Arthur Pendragon dan mereka berdua terus membenci satu sama lain. Merlin juga mula mengenali dan rapat dengan Gwen, pembantu Morgana.

Antara salah satu perkara yang menarik dalam siri ini ialah watak wanita yang kuat dan berani iaitu Gwen dan Morgana. Morgana merupakan anak jagaan King Uther dan memainkan peranan besar dalam cerita ini, manakala Gwen adalah pembantunya.


Mereka berdua kuat - bukan hanya dari segi permainan pedang (walaupun Morgana menunjukkan dirinya lebih mampu) tetapi juga kesediaan mereka untuk berdiri dan menegakkan apa yang betul seperti Morgana sentiasa mencabar keputusan Uther yang salah dan juga Gwen yang menegur sikap Arthur yang sombong dan menghina kebaikan orang lain.




Tak lama selepas tu Merlin telah berjumpa dengan The Great Dragon (John Hurt), naga terakhir yang hidup zaman tu dan dikurung dibawah tanah setelah beberapa kali terdengar suara naga ni memanggil dia. Merlin dapat tahu tentang takdirnya untuk membina Albion dan mewujudkan era kedamaian dan kemakmuran bersama Arthur.

Sejak itu, Merlin mula melindungi dan membimbing Arthur dan dalam masa sama belajar dan dapat tahu tentang pelbagai perkara tentang hidup dan kuasanya. Dihujung episode 1 Merlin menyelamatkan Arthur dari Mary Collin yang membalas dendam atas kematian anaknya pada awal cerita. Uther kemudiannya melantik Merlin menjadi pembantu Arthur.



Perkembangan watak dan storyline setiap episode memang menarik dan tak bosan. Watak Arthur memang banyak perubahan dari tipikal putera raja yang berlagak, pembuli menjadi seorang yang lebih matang.


Setiap episode akan muncul pelbagai antagonis samada ingin membalas dendam terhadap Uther ataupun ingin menghancurkan Camelot. Banyak raksasa lagenda juga muncul seperti giant spiders, Gryphon, fairy-like Sidhe, dan plague-spawning Afanc yang memberi ancaman kepada penduduk Camelot, except Unicorn.

Banyak scene komedi dalam plot dan dialog cerita ni so memang tak akan bosan. Action scene pun banyak terutama sword fights, tapi tak ada scene yang bloody atau gore so sesuai untuk tontonan family. Set kingdom Camelot pun nice dengan pelbagai view dan juga costumes menarik dan walaupun CGI drama ni agak lemah tapi masih boleh diterima.

Soundtrack untuk siri pertama ni digubah oleh Robert Lane dan dikeluarkan oleh label rakaman MovieScore Media.

Tracklist

1. Merlin's Arrival At Camelot
2. The Tournament Begins
3. The Witch's Threat
4. Hunith's Letter To Gaius
5. Meeting Arthur/Lady Helen Possessed
6. Fighting In The Market
7. The Magic Sheild
8. Arthur and Knight Valiant
9. Merlin Lost
10. To Morgana
11. The Burdens Of Duty
12. Breaking The Spell
13. Plague In The Water
14. Arthur's Final battle
15. Guinevere
16. Defeating The Afanc
17. The Witch's Aria
18. The Call Of Destiny – Titles
 
Semua soundtrack ni menepati setiap scene yang dimainkan, terutamanya intro dan credit song setiap episode.

Overall, series ni sangat sesuai untuk yang mencari light series dan untuk tontonan famili. 
Recommended!


Personal Rating

Team Production + 1
Storyline + 1
Genre + 1
Casting & Acting + 0.9
Editing + 1
Visual + 0.8
Themes + 1
Music/Soundtrack + 1
Social Message + 1
Personal Thoughts + 1

Total Rating = 9.7 / 10

Wordless Wednesday - Collect Every Moments

Wednesday, August 12, 2020


Wordless Wednesday





 

Lirik Lagu iKON - What's Wrong (왜 또) [Romanization + English + Hangul]

Thursday, August 6, 2020


 Written By - BOBBY & B.I
Publisher - YG PLUS
Label - YG Entertainment (YG엔터테인먼트)
Composed by - B.I & 로빈 (Rovin)
Arranged By - 로빈 (Rovin)
ALBUM: WELCOME BACK
Release Date - December 24, 2015

Music Video




Lyrics [Romanization + English + Hangul]

[B.I]
If you ever loved somebody
say yeah say yeah
If you ever loved somebody
say yeah say yeah

[Junhoe]
난 겁이나
nan geobina
I’m scared

달콤했던 니 목소리가
dalkomhaetdeon ni moksoriga
Your voice that was sweet

사랑했던 우리가
saranghaetdeon uriga
You and I, we were in love

왜 또 이 모양 이 꼴일까
wae tto i moyang i kkorilkka
But why did we become like this again?

[B.I]
내가 애야?
naega aeya?
Am I a kid?

간만에 친구 좀 만난 게
ganmane chingu jom mannan ge
Is hanging out with my friends for the first time in a while

그리 죽을죄야
geuri jugeuljoeya
Such a big crime?

내가 개야?
naega gaeya?
Am I a dog?

너라는 목줄을 차야만
neoraneun mokjureul chayaman
Do you only feel ok

안심이 되나
ansimi doena
if you have a leash around my neck?

속고만 살았나
sokgoman saranna
Were you constantly deceived?

전화 좀 안 받았다고
jeonhwa jom an badatdago
Just because I didn’t pick up the phone

널 사랑하는 내 맘이 변해
neol saranghaneun nae mami byeonhae
did my love change?

내 말은 다
nae mareun da
Your attitude says that

틀리다는 식의 니 태도
teullidaneun sigui ni taedo
everything I say is wrong

날이 갈수록 불편해
nari galsurok bulpyeonhae
It’s making me uncomfortable more and more

[Donghyuk]
넌 늘 니 생각만 해
neon neul ni saenggakman hae
You only think about yourself

결국 또 내 잘못이 돼
gyeolguk tto nae jalmosi dwae
It’s always my fault

니가 흘린
niga heullin
you’re crying

그 눈물의 의미를 모르겠어
geu nunmurui uimireul moreugesseo
I don’t know why

더 못 참겠어
deo mot chamgesseo
I can’t take it anymore

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
나도 질린다 질려
nado jillinda jillyeo
I’m so sick of this too

싸우기도 지친다 지쳐
ssaugido jichinda jichyeo
I’m tired of fighting

말해봐 왜 또
malhaebwa wae tto
Tell me, what’s wrong?

아무 의미 없는 싸움
amu uimi eomneun ssaum
All these meaningless fights

이제 그만 하자
ije geuman haja
Let’s stop this now

[Chanwoo]
넌 어차피 내 말은
neon eochapi nae mareun
You won’t believe

안 믿을 거잖아
an mideul geojanha
what I say anyway

아름답던 그 미소
areumdapdeon geu miso
Can’t I see that

다신 볼 수가 없는 걸까
dasin bol suga eomneun geolkka
beautiful smile again?

[Bobby]
의무적인 너와 나의 만남
uimujeogin neowa naui mannam
You and I meet out of obligation now

다 그대론데 너와 나만 달라
da geudaeronde neowa naman dalla
Everything’s the same but only you and I have changed

헤어지지 못하는 널 두고
heeojiji mothaneun neol dugo
You can’t break up with me

떠나가지 못하는 나란 남자
tteonagaji mothaneun naran namja
and I can’t leave you

설레임으로 시작해서
seolleimeuro sijakhaeseo
We started with fluttering feelings

사랑이 됐던 우리 둘의 관계
sarangi dwaetdeon uri durui gwangye
And it became love between us

지금은 정으로 바뀐 상태
jigeumeun jeongeuro bakkwin sangtae
But now it’s just attachment

머지않아 끝이 날 껄 잘 알아
meojianha kkeuti nal kkeol jal ara
I know the end will come soon

[Donghyuk]
넌 늘 니 생각만 해
neon neul ni saenggakman hae
You only think about yourself

결국 또 내 잘못이 돼
gyeolguk tto nae jalmosi dwae
It’s always my fault

니가 흘린 그
niga heullin geu
I don’t know

눈물의 의미를 모르겠어
nunmurui uimireul moreugesseo
why you’re crying

더 못 참겠어
deo mot chamgesseo
I can’t take it anymore

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
이젠 버릇이 된
ijen beoreusi doen
Now it’s become a habit

미안하단 말 그만하잔 말
mianhadan mal geumanhajan mal
Saying I’m sorry, saying let’s stop this now

[Donghyuk]
사랑을 주고 되받는 건
sarangeul jugo doebatneun geon
I give you love

상처뿐이잖아
sangcheoppunijanha
but I’m only getting scars

[Yunhyeong]
좋았던 우리 모습은 어디에
johatdeon uri moseubeun eodie
Where did our good times go?

[Junhoe]
왜 또
wae tto
What’s wrong?

내가 뭘 그렇게 잘못했어
naega mwol geureoke jalmothaesseo
What did I do wrong?

말해봐 이번엔 도대체 왜 또
malhaebwa ibeonen dodaeche wae tto
Tell me, what’s wrong this time?

넌 입버릇처럼 말해 됐어
neon ipbeoreutcheoreom malhae dwaesseo
Like a habit, you say, nothing

되긴 뭐가 됐어
doegin mwoga dwaesseo
What do you mean, nothing?

[Jinhwan]
나도 질린다 질려
nado jillinda jillyeo
I’m so sick of this too

싸우기도 지친다 지쳐
ssaugido jichinda jichyeo
I’m tired of fighting

말해봐 왜 또
malhaebwa wae tto
Tell me, what’s wrong?

아무 의미 없는 싸움
amu uimi eomneun ssaum
All these meaningless fights

이제 그만 하자
ije geuman haja
Let’s stop this now

[B.I]
Yo DJ funk this party

[All]
If you ever loved somebody
say yeah say yeah
If you ever loved somebody
say yeah say yeah


Credits: colorcodedlyrics.com

Duit Selalu Tak Ada?

Wednesday, August 5, 2020


Mungkin ini antara punca-puncanya duit selalu tak lekat.


Banyak keputusan kewangan yang kita lakukan hanya dengar nasihat kawan atau ikut ikutan saja. Semua ini menelan duit kita secara perlahan ;


1. Keahlian gym yang mahal tetapi perginya hanya sebulan sekali, kita daftar sebab kad ahli cantik menawan.

2. Beli Insuran hayat atau takaful yang mahal sedangkan anak yang bergantung harapan belum ada.

3. Berlanggan Astora 'full channel ' cuma tonton bola bila hujung minggu saja.

4. Beli Honda Sidek baru tapi balut dengan plastik dan kerja naik moto saja. Jimat katanya.

5. Beli sebidang tanah dan biarkan kosong berpuluh tahun, cadangnya pencen nak bina rumah ada kolam dalamnya.

6. Masih bujang tapi menyewa satu rumah 3 bilik 2 bilik air dan tinggal sesorang, ramai tak selesa katanya.

7. Dah bertahun beli rumah tidak duduk dan tidak sewakan, takut rosak kelengkapan katanya.

8. Buat Pembiayaan Peribadi RM20k untuk kawin meriah sebab berpegang falsafah " Kahwin itu sekali, biar meriah berkali kali"

9. Dapat duit pencen renovasi rumah besarkan macam astana siap ada kolam dan menara tinggi, tapi hidup berdua sahaja.

10. Ada simpanan KWSP tapi tak manfaatkan untuk rumah pertama, nak guna bila pencen katanya.

11. Rajin tukar kereta baru tiap kali model baru dilancarkan, alasannya demi keselamatan dan keselesaan.

Banyak tindakan yang buang duit kita, kita tak sedar atau kita buat buat lupa. Boleh dah mula tapis atau analisis balik kewangan kita. Berbelanja tidak salah tetapi biarlah berpada.

“You actions are your only true belongings.”
― Allan Lokos, Patience: The Art of Peaceful Living

#TabungDiri

#CariPuncaKenapaKitaTakKayaKaya.

#KongsikanBagiKawanPaham

Sumber : Azizul Azli Ahmad